Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Концепція відповідального самолікування. Організація фармацевтичної опіки.

самолікування — це використання споживачем ЛЗ , що перебувають у вільному продажу, для профілактики та лікування порушень самопочуття і симптомів, розпізнаних ним самим.

«відповідальне самолікування», під яким слід розуміти помірковане застосування пацієнтами ЛЗ, що перебувають у вільному продажу, для профілактики та лікування легких розладів, що не потребують професійної медичної допомоги.

Ключовим моментом самолікування є відповідальність хворого за власне здоров’я.

концепція відповідального самолікування передбачає активне впровадження у практику аптечних закладів фармацевтичної опіки — комплексної програми взаємодії «фармацевт — пацієнт» протягом усього періоду фармакотерапії.

Фармацевтична опіка означає прийняття фармацевтичним працівником відповідальності перед конкретним пацієнтом за результат лікування певним ЛЗ. На фармацевта покладається обов’язок забезпечити хворого не тільки якісними ЛЗ і ВМП, але й сприяти їх раціональному використанню.

Основою для належної фармацевтичної опіки є професійнізнання та досвід фармацевта (провізора), норми професійної етики, ставлення фармацевта до хворого згідно зі своїми обов’язками. Для здійснення фармацевтичної опіки при виборі безрецептурних ЛЗ фармацевтичний працівник має дотримуватися такого алгоритму дій:

  1. Рецептурно-виробничий відділ аптеки, його функції, штат, оснащення.

Рецептурно-виробничий відділ здійснює прийом рецептів від населення, індивідуальне виготовлення ЕЛЗ за рецептами лікарів та вимогами ЛПЗ, контроль їх якості та відпуск населенню. У цьому відділі також може здійснюватися виготовлення ін’єкційних розчинів та очних крапель, що вимагає створення особливих умов (асептичних).

До основних функцій РВВ належить:

• прийом рецептів від амбулаторних хворих і вимогзамовлень від ЛПЗ;

• виготовлення ліків за індивідуальними рецептами та вимогами ЛПЗ;

• здійснення всіх видів контролю якості виготовлених ЛЗ;

• відпуск ліків, виготовлених в аптеці, а також ГЛЗ промислового та аптечного виробництва;

• облік рецептури та відпущених ліків;

• проведення фармацевтичної опіки та профілактики відповідно до вимог GPP.

Штат відділу:

адміністративно-управлінський (керівник відділу та його заступник);

фармацевтичний (провізори та фармацевти);

допоміжний (фасувальники, санітарки-мийниці).

Обов’язки провізора з прийому рецептів та відпуску ліків:

– прийом рецептів і вимог-замовлень, перевірка правильності їх оформлення, сумісності інгредієнтів, відповідності виписаних у рецепті доз віку хворого;

– визначення вартості ЛЗ;

– реєстрація екстемпоральних рецептів і передання їх до асистентської для виготовлення;

– інформування керівника відділу про порушення лікарями правил виписування рецептів, відсутність у відділі необхідних

ЛЗ;

– здійснення відпуску ліків з дотриманням норм і правил, затверджених МОЗ України. Особлива увага приділяється відпуску ліків, що містять отруйні і сильнодіючі речовини, наркотичні та психотропні ЛЗ і прекурсори;

– фармацевтична опіка;

– надання першої долікарняної допомоги (у разі необхідності);

– надання інформації відвідувачам щодо можливості придбання ЛЗ в інших аптеках (у разі відсутності цих ЛЗ у данному аптечному закладі).

Для провізора з прийому рецептів у залі обслуговування аптеки виділяється спеціальне місце — рецептурна, обладнана перегородкою для захисту від прямого потрапляння повітряно-крапельної інфекції.

Устаткування й оснащення робочих місць у РВВ залежить від обсягу роботи аптеки. В аптеках з великим обсягом роботи рекомендована організація двох однаково обладнаних робочих місць у торговому залі: для прийому рецептів на ЕЛЗ та для відпуску ЛЗ.

Робоче місце провізора, як правило, обладнується секційним столом, шафами для зберігання ЛЗ, вертушками для виготовлених ЛЗ, холодильником для термолабільних ЛП, металевими шафами для зберігання ЛЗ, що підлягають предметно-кількісному обліку, комп’ютером.

У своїй роботі провізор використовує Державну Фармакопею України; нормативні документи МОЗ України; довідкову літературу (синоніми ЛЗ , довідники з взаємодії (несумісності) ЛЗ ); таблиці вищих разових та добових доз; прайс-лист роздрібних цін інгредієнтів, що входять до складу ЕЛЗ ; тарифи за виготовлення і фасування ЛЗ , а також облікові документи (квитанцій-ний журнал, журнал обліку неправильно виписаних рецептів тощо).