Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Основні засоби аптек (фармацевтичних фірм), їх класифікація та оцінка вартості. Амортизація основних засобів.

«Основні засоби  матеріальні активи, які підприємство/установа утримує з метою використання їх у процесі виробництва/діяльності або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік)».

Класифiкацiя основних засобiв:

   За функцiональним призначеннм розрiзняють:

  • виробничi - основнi засоби, що безпосередньо беруть участь у виробничому процесi або сприяють його здiйсненню (будови, споруди, силовi машини та обладнання, робочi машини та обладнання тощо), що дiють у сферi матерiального виродництва.

  • Невиробничосновнi засоби, що не беруть безпосередньої або побiчної уча-стi у процесi виробництва й призначенi i основному для обслуговування комунальних i культурно-побутових потреб трудящих (будови, споруди) , якi використовують у невиробничiй сферi.

   За галузевою ознакою основнi засоби подiляються на: промисловi, будувельнi, транспортнi, зв’язку тощо.

   У бухгалтерському облiку основнi засоби промислових пiдприємств подiляються на промислово-виробничi, виробничi основнi засоби iнших галузей народного господарства та невиробничi.

    До промислово-виробничих основних засобiв належать - будови, споруди, машини, устаткування, вимiрювальнi та регулюючi пристрої, обчислювальна технiка та iнш.

   Невиробничi основнi засоби безпосередньо не беруть участь у процесi виро-бництваю До невиробничих основних засобiв належать будови i споруди жит-лово-комунального  та культурно-побутового призначення, транспортнi засоби, тощо.

За використанням основнi засоби подiляються на дiючi, недiючi, запаснi.

Залежно вiд характеру , стану основних засобiв, часу оцiнки розрiзняють такi види вартостi:

·     первiсна вартiсть

·     залишкова вартiсть

·     справедлива вартiсть

·     вартiсть, яка амортизується

·     лiквiдацiйна вартiсть

     Первiсна вартiсть - iсторична (фактична)  собiвартiсть необоротних активiв у сумi  грошових коштiв або справендливої вартостi iнших активiв, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активiв

   Переоцiнена вартiсть - вартiсть необоротних активiв пiсля їх переоцiнки.

  Залишкова вартiсть - рiзниця мiж первiсною (переоцiненою) вартiстю та сумою зносу основних засобiв.

Справедлива вартiсть - ринкова вартiсть, визначена шляхом експертної оцiнки,яку, як правило, визначають професiйнi оцiнювачi.

   Вартiсть, яка амортизується, - первiсна або переоцiнена вартiсть необоротних активiв за вирахуванням їх лiквiдацiної вартостi.

   Лiквiдацiйна вартiсть - сума коштiв або вартiсть iншiх  активiв, яку пiдприємство очiкує отримати вiд реалiзацiї (лiквiдацiї) необоротних активiв пiсля закiнчення строку їх викоритання (експлуатацiї), за вирахуванням витрат, пов’язаних з продiжею (лiквiдацiєю).

Амортизацiя основних засобiв.

З латиської - сплата боргiв.. Амортизацiя - це систематичний розподiл вартостi необоротних активiв, яка амортизується протягом строку їх корисно використан ня  (експлуатацiї).

Земля та iншi основнi засоби, якi мають необмежений термiн корисного використання , не є об’єктом амортизацiї.

Амортизацiї пiдлягають витрати на:

·     придбання основних засобiв i нематерiальних активiв для власного виробничого використання

·     самостiйне виготовлення основних засобiв для власних виробничих потреб, включаючт витрати

·     проведення всiх видiв  ремонту, реконструкцiї

Не пiдлягають амортизацiї i повнiстю вiдносилися до складу валових витрат (у податковому облiку)  звiтного перiоду витрати платника податку на:

·     придбання основних засобiв або нематерiальних активiв з метою їх подальшої реалiзацiї iншим платникам податку або використання у виробництвi (будiвництвi) iнших основних  засобiв, призначених для подвальшої реалiзацiї iншим платникам податку.

·     утримання основних засобiв, що знаходилися на консервацiї