Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Організація вхідного контролю якості лікарських засобів в аптечних закладах.

Одним із найважливіших організаційних питань при забезпеченні якості ЛЗ і ВМП у товаропровідній мережі є наявність двох форм контролю:

вхідного, або попереднього, що здійснюється уповноваженими особами суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі ЛЗ, при прийманні товару за допомогою візуальних методів;

вибіркового (подальшого) державного контролю якості ЛЗ, що проводиться під час оптової та роздрібної реалізації ЛЗ шляхом інспектування територіальними інспекціями з контролю якості ЛЗ суб’єктів господарювання всіх форм власності та підпорядкування.

Уповноважена особа повинна мати вищу або середню фармацевтичну освіту. До її компетенції належить підготовка та оформлення висновку щодо результатів вхідного контролю якості серій ліків, що надійшли до закладу, з відміткою про можливість передачі їх до реалізації.

Обов’язки уповноваженої особи:

• проведення вхідного контролю якості ЛЗ, у т. ч. Перевірки зовнішнього вигляду ЛЗ та його візуальний огляд; супровідних документів-накладних, в яких обов’язково мають бути зазначені найменування, дозування, лікарська форма, номер серії, кількість, назва виробника кожного ЛЗ; сертифікатів якості виробника, завірених печаткою останнього постачальника; відомостей

про державну реєстрацію ЛЗ;

• оформлення висновку вхідного контролю якості ЛЗ;

• ведення реєстру ЛЗ, які надійшли до суб’єкта господарської діяльності, що надалі дає змогу відстежити джерело одержання кожної неякісної або фальсифікованої партії ЛЗ.

• ведення реєстру ЛЗ, які реалізуються суб’єктом господарської діяльності, що дає змогу у разі необхідності відкликати виявлені партії фальсифікованих або неякісних ЛЗ (тільки для оптових організацій);

• перевірка наявності неякісних та фальсифікованих серій лікарських засобів згідно з наданою інформацією Держлікслужби та територіальної служби;

• надання територіальному органу державної служби відомостей про виявлені неякісні та фальсифіковані ЛЗ або про які є підозра щодо невідповідності їх якості вимогам аналітично-нормативної документації;

• зупинення торгівлі та розміщення у карантинній зоні таких ЛЗ;

• погодження внутрішнього порядку обігу ЛЗ.

До отримання письмового висновку уповноваженої особи торгівля одержаними ЛЗ забороняється. При проведенні вхідного контролю кожна серія ЛЗ повинна перевірятись уповноваженою особою на наявність сертифіката якості виробника.

Додатково мають супроводжуватися висновком (протоколом аналізу) щодо якості Висновок щодо якості — це документ з інформацією про перевірений зразок ЛЗ, з результатами лабораторного дослідження та висновком щодо відповідності вимогам діючої в Україні АНД . Цей документ видається акредитованою лабораторією з контролю якості ЛЗ, підпорядкованою територіальній службі, або уповноваженою лабораторією.

  1. Організація роботи аптеки з товарними запасами. Відділ запасів: завдання і функції, штат.

Товарний запас — це маса ЛЗ та інших товарів аптечного асортименту, які належать аптечному закладу, знаходяться на його балансі, перебувають у сфері обігу та підлягають реалізації.

Важливою складовою роботи аптеки з товарними запасами є визначення оптимального товарного запасу, збалансованого в асортиментному та грошовому вираженні.

Джерела формування товарних запасів. Формування товарних запасів може здійснюватись з двох джерел:

– за рахунок власних оборотних засобів аптеки;

– за рахунок позикових оборотних засобів: банківського або товарного кредиту (надання постачальниками товару з відстрочкою платежу).