Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Організація лабораторних і фасувальних робіт в аптеках, їх облік.

Під лабораторними роботами розуміють процес виготовлення в аптечних умовах концентратів, а також напівфабрикатів і внутрішньоаптечних заготовок в масі “ангро”. Проводиться з метою прискорення виготовлення індивідуальних лікарських форм і збільшення кількості готових лікарських форм шляхом наступної розфасовки виготов­лених заготовок. Перелік внутрішньоаптечних заготовок, що виготовляється в аптеці, погоджується з територіальною державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів.

Фасувальні роботи - процес розливу (рідин) або розважування (м’яких і твердих речовин) виготовленої продукції на певні кількості, достатні для споживання на визна­чений період часу. Проводиться з метою збільшення питомої ваги готових лікарських форм.

Усі виготовлені в аптеці внутрішньоаптечні заготовки відображаються в Журналі обліку лабораторних робіт. Записи робить провізор латинською мовою. Проведення фасувальних робіт відображається у Журналі обліку фасувальних робіт фасувальником українською (російською) мовою. Журнали мають бути прошнуровані, пронумеровані та скріплені печаткою

і підписом керівника та головного бухгалтера закладу.

В аптечних закладах з незначним обсягом вказаних робіт ведеться поєднаний Журнал обліку лабораторних і фасувальних робіт. Усі записи у ньому здійснюються одразу після завершення даних робіт, скріплюються підписами осіб, які їх виконали та перевірили. Указані журнали використовують не тільки для обліку та контролю за виконанням лабораторно-фасувальних робіт, але й для нарахування за ці роботи тарифів.

  1. Організація зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у аптечних закладах.

Умови та нормативи зберігання вказаних ЛЗ регламентуються чиним нормативно-правовими актами (постановами КМУ, наказами МОЗ України тощо).

Наркотичні та психотропні ЛЗ незалежно від лікарської форми та прекурсори списку №1 мають зберігатись в окремому приміщенні, обладнаному світлозвуковою охоронною сигналізацією та вогнетривкими сейфами або металевими шафами, що замикаються, прикріпленими до підлоги (стіни). Внутрішні поверхні дверей цих сейфів повинні містити надписи: «Наркотичні засоби», «Психотропні засоби», «Прекурсори» з їх переліком та зазначенням вищих разових і добових доз. Запаси вказаних ЛЗ в аптеках у місцях дислокації аптечних складів в одному населеному пункті не повинні перевищувати двотижневого нормативу зберігання. Для інших аптек нормативи товарних запасів установлюються регіональними органами управління охороною здоров’я чи/та фармацією залежно від відстані аптек до аптечних складів.

Приміщення, сейфи та металеві шафи після операцій з ними повинні замикатися, а після закінчення робочого дня — опечатуватися чи опломбовуватися і здаватися під охорону, при цьому ключі від них та пломбіратори зберігаються у матеріально відповідальних осіб. Перелік зазначених осіб, порядок доступу і перебування їх у матеріальній кімнаті зберігання цих засобів, порядок передання ключів і пломбіраторів від сейфів, металевих шаф і приміщень визначаються і затверджуються наказом керівника аптечного закладу.

У кімнатах, де зберігаються наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, повинні бути посуд та інвентар, що використовуються для розфасування, подрібнення, відважування, відмірювання цих засобів і речовин.

У приміщеннях (асистентська, торговий зал), де здійснюється діяльність з виготовлення або реалізації (відпуску) наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, вони повинні зберігатися у вогнетривких сейфах у кількості, що не перевищує їх добової потреби, необхідної для виготовлення лікарських форм або реалізації (відпуску). Після закінчення робочого дня

наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори з указаних приміщень слід переносити у приміщення аптек, передбачені для зберігання цих засобів, речовин та прекурсорів.

Запаси отруйних ЛЗ у міських аптеках не повинні перевищувати місячну потребу в них аптечних закладів, в інших аптеках — не більше їх загального нормативу товарних запасів; в асистентських кімнатах — не більше 5-денної потреби.

Отруйні ЛЗ незалежно від лікарської форми мають зберігатися у металевих шафах під замком, що знаходяться в ізольованій матеріальній кімнаті з ґратами на вікнах. Видання отруйних ЛЗ із матеріальної кімнати в асистентську для поточної роботи здійснюється призначеною наказом керівника матеріально відповідальною особою.

Сильнодіючі ЛЗ зберігаються в окремих дерев’яних шафах, які після закінчення роботи повинні зачинятись. Запаси отруйних і сильнодіючих лікарських речовин зберігаються у штангласах, на яких вказується їх вища разова та вища добова дози. На штангласах у матеріальних кімнатах проставляється додатково номер серії заводу-виробника та номер серії складу (у разі необхідності), а також термін зберігання та підпис особи, яка заповнювала штангласи.