Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Порядок відпуску наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів амбулаторним хворим.

Відпуск з аптек наркотичних лікарських засобів, психотропних речовин і прекурсорів повинен здійснюватися тільки за рецептом лікаря на бланку рецепта за формою N 3, затвердженою наказом МОЗ України від 30 червня 1994 р. N 117 "Про порядок виписування рецептів та відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек".

Якщо наркотичні лікарські засоби, психотропні речовини і прекурсори в рецепті приписані разом з іншими інгредієнтами, забороняється відпускати їх не в складі виготовлених ліків.

Якщо лікар приписав наркотичні лікарські засоби, психотропні речовини і прекурсори у дозі, яка перевищує найвищу одноразову дозу, фармацевт зобов'язаний відпустити половину дози, встановленої як вища разова.

Відпуск наркотичних лікарських засобів, психотропних речовин і прекурсорів дозволяється тільки з аптек, прикріплених для цих цілей до територіальних амбулаторно-поліклінічних закладів (підрозділів).

Рецепти на ліки, які містять наркотичні лікарські засоби, психотропні речовини або прекурсори, дійсні протягом п'яти днів.

Рецепти на ліки, які містять наркотичні лікарські засоби, психотропні речовини чи прекурсори, повинні зберігатися в аптечних закладах протягом одного року.

Для лікування онкологічних хворих кількість наркотичних анальгетиків, які виписуються в одному рецепті, може бути збільшена у два рази.

У такому разі онкологічний хворий прикріплюється письмовим розпорядженням керівника лікувально-профілактичного закладу до аптеки за місцем проживання.

Середній медичний персонал не має права на виписування ліків, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

  1. Порядок ліцензування діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Ліцензування діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, проводить Комітет з контролю за наркотиками (далі — орган ліцензування).

Ліцензійні умови провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та порядок здійснення контролю за їх додержанням затверджуються МОЗ разом з Держкомпідприємництвом.

Ліцензія на провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, видається суб’єкту господарювання на один або кілька видів діяльності строком на п’ять років.

Необхідною умовою для провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, є наявність:

  • відповідної матеріально-технічної бази, зокрема для ведення обліку та забезпечення схоронності наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

  • нормативно-технічної документації;

  • кваліфікованого персоналу.

Для отримання ліцензії суб’єкт господарювання, який має намір провадити діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, подає особисто або через уповноважений ним орган чи особу органові ліцензування:

  • заяву, в якій зазначаються його найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код; вид діяльності, на провадження якої суб’єкт господарювання має намір отримати ліцензію. У разі наявності у суб’єкта господарювання філій чи інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у заяві зазначається їх місцезнаходження;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію;

  • документи, на підставі яких провадиться діяльність, пов’язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, суб’єктом господарювання або його філіями чи іншими відокремленими підрозділами.

Заява про видачу ліцензії та документи, що додаються до неї, розглядаються органом ліцензування протягом 10 днів з дати надходження заяви. За результатами розгляду приймається рішення про видачу ліцензії або відмову.

Ліцензія видається суб’єкту господарювання або його уповноваженому представнику протягом трьох робочих днів починаючи з дати надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.