Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Звітність аптек, її види

Звiтнiсть-це система показникiв, що характеризують пiдсумки роботи аптечного пiдприємства, його майновий i фiнансовий стан. Фінансова зітність – бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів аптечного підприємства за звітний період.

Метою складання звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан, результат діяльності та рух коштів підприємства. Відповідальність за своєчасність і якість складання звіту несуть зав. аптекою і бухгалтер. Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів відносно: • участі в капіталі підприємства; • оцінки якості управління; • оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання; • регулюванні діяльності.

Склад і структура звітності підприємства залежить з одного боку від видів обліку, а з іншого — від інформаційних потреб користувачів. Відповідно до чинного законодавства і нормативноправової бази бухгалтерська фінансова звітність підприємств поділяється на: • бухгалтерську; • фінансову; • консолідовану; • зведену.

Річна фінансова звітність складається з: - балансу, - звіту про фінансові результати, - звіту про власний капітал, - звіту про рух грошових коштів - додатків до звітів. Завдання звітності: 1. Забезпечення контролю за правильним використанням матеріальних і фінансових ресурсів аптеки. 2. Встановлення законності і раціональності всіх витрат аптеки. 3. Виявлення резервів для підвищення економічної ефективності аптеки. 4. Підготовка даних для проведення економічного аналізу.

  1. Товарний звіт та звіт про фінансову-господарську діяльність аптеки

Аптечні заклади складають товарний звіт, який відображає прибуткові та витратні операції здебільшого за 10–15 днів, і звіт про фінансово-господарську діяльність за місяць.

«Звіт» являє собою ряд таблиць, які характеризують рух грошових коштів, товару, інших цінностей, а також стан взаєморозрахунків з покупцями, підзвітними особами, бюджетом та позабюджетними фондами. У «Звіті» можна виділити такі розділи:

Перший розділ — «Рух грошових коштів». Він складається з та-

ких таблиць:

1.«Реєстр руху грошових коштів та інкасації торгової виручки»;

2.«Відомість внесеної чи переведеної виручки»;

3.«Розрахунковий рахунок».

Другий розділ — «Рух товарно-матеріальних цінностей» міс-

тить таблиці:

1.«Товарний звіт»;

2.«Оборотна відомість з лікарської рослинної сировини»;

3.«Звіт про рух основних засобів, малоцінного інвентарю та швидкозношуваних предметів»;

4.«Реєстрація роздрібних оборотів»;

5.«Звіт про рух товарів у дрібнороздрібній мережі»;

6.«Звіт про рух палива, будівельних матеріалів».

Третій розділ — «Взаєморозрахунки аптеки з різними організаціями, підзвітними особами, позабюджетними фондами» представ-

лений таблицями:

1.«Реєстр виписаних покупцям (лікувально-профілактичним закладам та іншим організаціям) рахунків-фактур з відпущених за ними з аптеки товарів»;

2.«Оборотна відомість з лицьових рахунків покупців та інших розрахунків»;

3.«Довідка про заробітну платню».