Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Макроекономічна концепція факторів вартості

Джон Мейнард Кейнс

1883 - 1946 «Загальна теорія зайнятості, проценту та грошей»

1936

Неокласичний синтез

Євген Слуцький

1880 - 1948 «До теорії збалансованого бюджету споживача»

1915

Джон Ричард Хікс

Пол Ентоні Самуельсон

Мілтон Фрідмен

1904 - 1989 «Вартість і капітал»

1915 - 2009 «Економіка»

1912 - 2006 «Теорія функції споживання»

1948

1939

1957

Таким чином, вартість не є іманентною для певної речі, а є результатом прояву таких її властивостей, як корисність (річ не матиме вартості, якщо вона не є корисною); потрійність (якщо в речі немає потреби, то поняття вартості не виникає); дефіцитність (вартість притаманна лише речі, що не є загальнодоступною) та обмінюваність (якщо річ не можна передати в обмінна який-небудь еквівалент, поняття вартості не реалізується).

Істотно, що в оцінці нерухомості вартість виражається в грошах, а не в одиницях будь-яких інших речей і розуміється тим самим як сума грошей. Тому зміна значення вартості може означати, з одного боку, що змінилися які-небудь властивості самої нерухомості і (або) ставлення людей до неї, а з іншого боку, що зазнала зміни цінність грошей як одиниця вимірювання вартості. Можливо також, що відбулося і те і інше одночасно.

Крім того, на відміну від товарів короткотривалого використання, вигоди від нерухомого майна реалізуються протягом набагато більшого часу. Це є наслідком того, що земля і її поліпшення мають корисний строк життя, що вимірюється десятиріччями. Тому за суттю вартість нерухомого майна є поточною вартістю майбутніх вигод, заснованих на володінні цією нерухомістю.

  1. Вартість та її взаємозв’язок з ціною, витратами і ринком

Корисність об’єктів нерухомості очевидна і різноманітна. Вони здатні задовольняти потреби людей в житлі, відпочинку, виробничій чи іншій діяльності. Природно, що різні види нерухомості матимуть різний прояв корисності. Так, корисність сільськогосподарських земель визначатиметься продуктивністю ґрунтів, тобто обсягом і якістю вирощеного урожаю, а міських земель - можливістю їх забудови, тобто обсягом і якістю будівель, що зводяться для тієї або іншої функції.

Інакше кажучи, нерухомість стає корисною при конкретному використанні і коли в такому використанні виникає потреба. З цього витікають два важливі положення.

По-перше, корисність є скоріш відносною, ніж абсолютною характеристикою нерухомості ступінь якої різний для конкретних осіб. Це вносить певну суб’єктивність в оцінку цінності однієї і тієї ж нерухомості. Тому для конкретної людини або підприємства корисність його власності може відрізнятися від тієї, яка визнається ринком.

По-друге, корисність насамперед залежить від економічних, соціальних і політичних умов, ніж від фізичних характеристик самої нерухомості. А ступінь корисності формується існуючими попитом і пропозицією, конкуренцією, іншими ринковими чинниками, які безпосередньо або побічно впливають на продуктивність і ефективність використання майна.

Таким чином, оцінка нерухомості повинна відображати її корисність, перш за все, з точки зору ринку. Саме у відповідь на необхідність урахування впливу всіх ринкових сил ще А. Смітом було запропоновано розмежовувати поняття споживної і мінової вартості, оскільки один і той же об’єкт нерухомості може мати споживну вартість кардинально відмінну від її мінової вартості5

Вартість нерухомості з точки зору конкретної людини, що використовує або збирається використовувати її певним чином для задоволення власних потреб, називається споживною вартістю.

Її величина залежить від індивідуальних смаків, поглядів, особистих планів і очікувань конкретної людини. Крім того, існує безліч інших обставин, через які споживні вартості одного і того ж об’єкту нерухомості для різних осіб можуть істотно розрізнятися.

Споживна вартість - цс вартість нерухомості з точки зору конкретної людини, яка використовує або збирається використовувати її певним чином для задоволення власних потреб.

Вартість, що розглядається у зв’язку з відчуженням об’єкту нерухомості і що проявляється у формі ціни при його обміні на гроші, називають міновою вартістю.

Відмінність мінової вартості від споживної вартості полягає в тому, що мінова вартість реалізується тільки при продажу і тим самим ґрунтується на думках, принаймні, двох сторін, що беруть участь в операції. У цьому випадку мінову вартість називають справедливою. Більш того, міїюва вартість звичайно розглядається як узагальнена характеристика щнності об’єкту нерухомості з позицій невизначеної кількості його потенційних володарів, тобто з точки зору ринку, що складається з діяльності і мотивації' багатьох його учасників. У цьому випадку мінову вартість називають ринковою. Тому терміни «матова вартість» і «ринкова вартість» часто використовуються як синоніми.

5 У вітчизняній літературі з оцінки замість понять непоживна вартість» і «мінова вартість» дуже часто використовуються поняття «вартість у використанні» і «вартість в обміні», які є кальками з англійської мови «value in use» і «value in exchange».

Поняття ринку припускає, що трансакції здійснюються без зайвих обмежень діяльності продавців і покупців і кожна із заінтересованих сторін діє відповідно кон’юнктурі ринку і інших ціїюутворюючих чинників, а також в міру своїх можливостей і компетенції з урахуванням індивідуальних потреб і бажань. І хоча за ринками нерухомості визнається к недосконалість через нееластичність пропозиції, низку ліквідність нерухомості і регламентованості її використання, ринок є тим середовищем, де повного мірою реалізується принцип корисності, який у взаємодії з обмеженістю ресурсу, потребою в ньому і купівельною спроможністю створює і підтримує ринкову вартість.

ХІінова вартість не вартість, що виникає в зв’язку з відчуженням об’єкта нерухомості і проявляється в формі ціни при його обміні на гроші

Найважливішими характеристиками ринку є відкритість і ступінь конкурентності. Під відкритістю ринку розуміється відсутність будь-яких суттєвих перешкод фінансового, правового, технологічного або іншого характеру, які утрудняли б або робили неможливою появу на ринку нових покупців і продавців і їх вихід з ринку.

Ступінь конкурентності ринку визначається кількістю продавців і покупців, ступенем стандартизованості (однорідності) товару, контролю над цінам и з боку окремих продавців і покупців, наявністю неціїювої конкуренції. Діаметрально протилежними моделями ринку є ринок абсолютної конкуренції і ринок абсолютної монополії.

Жодні реальні ринки, у тому числі і ринки нерухомості, не є повного мірою абсолютно конкурентними або абсолютно монопольними. Тому, визначаючи ринкову вартість, необхідно лише допускати, що гіпотетичний продаж об’єкту, що оцінюється, відбувався б при тому ступені конкуренції, який є нормальним для відповідного ринку.

Таким чином, ринкова вартість є ощнкою ціїшості нерухомого майна відповідного ринку в конкретний момент часу і відображає ринкову точку зору на вигоду, яку має володар цього майна.

У цьому контексті вартість дуже часто використовують як синонім ціни, хоча це різні поняття. На відміну від ціни - суми, яка пов’язана з фактом вже вчиненої або здійснюваної операції вартість є сумою, за яку операція може відбутися. При цьому нерухомість, що оціїлоється, необов’язково має бути продана.

Піни минулих операцій і ціїш продавця або покупця не обов’язково є обґрунтованою мірою вартості на дату оцінки. Через фінансові можливості, мотивації, або особливі іїггереси певного покупця чи/або продавця, ціна, сплачена за об’єкт, може мати або не мати відношення до вартості, яка могла б бути приписана цьому об’єкту іншими особами. Теоретично, вартість і ціна кількісно будуть рівні між собою лише за умов досконалого ринку.

Ціна:

Вартість:

фактична сума грошей

найімовірніша сума грошей

сплачена за об’єкт нерухомого

яка може бути сплачена за

майна

об’єкт нерухомого майна

Проте, ціна є індикатором вартості. При цьому, щоб ціна будь-якої конкретної угоди могла вважатися адекватним наближенням до ринкової вартості не вимагається абсолютної відповідності умовам досконалого ринку. Важливо, щоб обставини угоди носили типовий характер і не впливали б надмірно на її ціну. Тому, для однозначного трактування ринкової вартості, умови при яких ціна може використовуватися як орієнтир для її встановлення, були спеціально включені у визначення поняття ринкової вартості.

Поняття «вартість» і «витрати» також не співпадають. За суттю, витрати - це міра коштів, необхідних для того, щоб створити об’єкт нерухомості. Тобто виграти - це загальна сума грошей, що сплачена за придбання земельної ділянки, оплату праці матеріалів, юридичних послуг, послуг з проектування, податків та зборів під час будівництва, а також платежі по кредитах та прибуток забудовника. Залежно від низки чинників, включаючи потреби покупця, наявність рівноцінних об’єктів і активність інших покупців, ці витрати можуть бути вищими або нижчими за вартість на дату оцінки.

Вартість, безумовно, пов’язана з витратами, проте не з тими витратами, які насправді були колись і кимсь понесені у зв’язку із створенням об’єкту, а з тими, які повинні були б бути понесені зараз для того, щоб був створений точно такий же чи інший, але такої ж корисності об’єкт.

Коли створення об’єкту завершено, то витрати стають історичним фактом, тобто перетворюються на ціну, сплачену за нерухомість. Натомість ціна, що сплачена за той або інший об’єкт, є витратами, понесеними покупцем.

Таким чином, на відміну від ціни і витрат, які завжди конкретні, вартість як економічне поняття, відображає найімовірнішу суму грошей, за яку покупці і продавці будь-якого об’єкту нерухомості, виставленого на продаж, прийдуть до згоди.

\

Витрати:

і

і Вартість:

|

фактична сума грошей, що

і

і найімовірніша сума грошей

була витрачена на створення

| необхідна для створення

об’єкту нерухомого майна

| подібного об’єкту

і

\ - .