Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teplotekhnika_lektsiyi.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Тема 17. Питання екології при використанні теплоти.

17.1. Токсичні гази продуктів згоряння.

Продукти згоряння впливають на енергетичні й екологічні показники різних теплотехнічних установок.

Однак крім цих продуктів при згорянні утвориться і ряд інших речовин, що унаслідок їхньої малої кількості не враховуються в енергетичних розрахунках, але визначають екологічні показники топок, печей, теплових двигунів і інших пристроїв сучасної теплотехніки.

У першу чергу до числа екологічно шкідливих продуктів згоряння варто віднести так називані токсичні гази.

Токсичними називають речовини, що роблять негативні впливи на організм людини і навколишнє середовище. Основними токсичними речовинами є оксиди азоту (NОх), оксид вуглецю (С), різні вуглеводні (СН), сажа і з'єднання, що містять свинець і сірку.

Оксиди азоту. При згорянні палив головним чином утвориться оксид азоту NO, що потім в атмосфері окисляється до NO2. Утворення NO збільшується з ростом температури газів і концентрації кисню і не залежить від вуглеродного складу палива.

В атмосфері NO2 являє собою газ червонясто-бурого кольору, що володіє у великих концентраціях задушливим запахом. NO2 впливає на слизуваті оболонки очей.

Оксид вуглецю (С) утворюється під час згоряння при недоліку кисню або при дисоціації С2. Основний вплив на утворення С робить склад суміші: чим вона багача, тим вище концентрація С.

Оксид вуглецю – безбарвний газ і не має запаху. При вдиханні разом з повітрям він інтенсивно з'єднується з гемоглобіном крові, що зменшує її здатність до постачання організму киснем. Симптоми отруєння організму газом С: головний біль, серцебиття, утруднення подиху і нудота.

Вуглеводні (СН) складаються з вихідних або молекул палива, що розпалися, що не приймали участі в згорянні. Вуглеводні з'являються в газах, що відробили, (ВГ) двигунів внутрішнього згоряння внаслідок гасіння полум'я поблизу щодо холодних стінок камери згоряння, у “затиснених” об’ємах, що знаходяться у вштовхувачах і в зазорі між поршнем і циліндром над верхнім компресійним кільцем.

У дизелях вуглеводні утворяться в пере збагачених зонах суміші, де відбувається піроліз молекул палива. Якщо в процесі розширення в ці зони не надійде достатня кількість кисню, то СН виявиться в складі ВГ.

Кількість різних індивідуальних вуглеводнів, що входять у цю групу токсичних речовин, перевищує 200. У тих концентраціях, у яких СН утримується в повітрі, наприклад, у зонах з інтенсивним рухом автотранспорту, вони не приносять безпосередньої шкоди здоров'ю людини, однак, можуть викликати реакції, що ведуть до утворення з'єднань, шкідливих навіть при незначній концентрації.

Так, вуглеводні під дією сонячних променів можуть взаємодіяти з NОх, утворити біологічно активні речовини, що подразнюють органи дихальних шляхів і викликають появу так називаного смогу. Особливий вплив роблять викиди бензолу, толуолу, поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ) і в першу чергу бензпірена (С20Н12).

Ця група високотоксичних речовин утвориться в результаті піролізу легких і середніх фракцій палива при температурі 600...700 0С. Такі умови виникають поблизу холодних поверхонь циліндра при наявності там незгорілих вуглеводнів.

Кількість ПАУ в ВГ тим більше, чим вище концентрація в паливі бензолу. ПАУ відноситься до так називаних канцерогенних речовин, вони не виводяться з організму людини, а згодом накопичуються в ньому, сприяючи утворенню злоякісних пухлин.

Сажа являє собою твердий продукт, що складається в основному з вуглецю. Крім вуглецю в сажі утримується 1..3 % (по масі) водню. Сажа утворюється при температурі вище 1500 К в результаті об'ємного процесу термічного розкладання (піролізу) при сильному недоліку кисню. Формально реакція піролізу виражається рівнянням:

Сn Нm  nС + 1/2 mН2 . (18.1)

Початок утворення сажі залежить від температури і тиску газів, а також від виду палива. При однаковій кількості атомів вуглецю по ступені збільшення схильності до утворення сажі вуглеводні розташовуються в такий спосіб: парафіни, олефіни, ароматики.

Наявність сажі в ВГ дизелів обумовлює чорний дим на випуску. Сажа механічно забруднює носоглотки і легені. Велика небезпека зв'язана з властивістю сажі накопичувати на поверхні своїх часток канцерогенні речовини і служити їх переносником.

Сажа - не єдина тверда речовина, що утримується в ВГ. Інші тверді речовини утворяться із сірки, що утримується в дизельному паливі, а також у виді аэрозолей олії і незгорілого палива. Усі речовини, що осідають на спеціальному фільтрі при проходженні через нього ВГ, одержали загальну назву - частки.

Зміст в ВГ продуктів неповного згоряння (С, СН і сажі) небажано не тільки через їхню токсичність, але і тому, що при неповному згорянні палива недовиділяється частина теплоти, а це обумовлює погіршення економічних показників теплових установок.

Свинець і сірка. Приблизно 50...70% свинцю, що знаходиться в бензині, попадає разом з ВГ в атмосферу у формі свинцевих солей, тобто у виді часток діаметром менше 1 мкм. Ці частки проникають в організм людини разом з повітрям і через шкіру. З'єднання свинцю дуже отрутні і не виводяться з організму, накопичуючись в ньому. Вони негативно впливають на центральну нервову систему, викликаючи нервові і психічні розлади.

Сірка, що утримується в дизельному паливі, мазуті і кам'яному вугіллі викидається в атмосферу після згоряння цих палив у формі диоксида SO2, що дуже шкідливий для рослин і сприяє виникненню “кислотних” дощів.

Присутність в ВГ з'єднань свинцю і сірки унеможливлює використання каталітичних нейтралізаторів, призначених для зниження токсичності ВГ.

Деякі токсичні речовини після того, як вони попадають в атмосферу в складі продуктів згоряння, перетерплюють подальші перетворення. Наприклад, при наявності в атмосфері вуглеводнів (або їхніх радикалів), оксидів азоту й оксиду вуглецю при інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванні сонця утвориться озон Оз, що є найсильнішим окислювачем і викликає при відповідній концентрації погіршення самопочуття людей.

При високому змісті в малорухомій і вологій атмосфері NO2, О3 і СН виклокає туман коричневого кольору, що одержав назву “зміг” (від англійських слів Smoke - дим і fog -туман). Зміг є сумішшю рідких газоподібних компонентів, він дратує очі і слизуваті оболонки, погіршує видимість на дорогах.

Основними джерелами викиду токсичних продуктів згоряння є автомобілі, промисловість, теплові й електричні станції. У деяких містах зміг в атмосфері токсичних продуктів згоряння перевищує гранично припустиму концентрацію в кілька десятків разів.

Для боротьби з цим злом у більшості країн світу прийняті відповідні закони, що обмежують припустимий зміг токсичних речовин у продуктах згоряння, що викидаються в атмосферу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]