Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teplotekhnika_lektsiyi.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
3.39 Mб
Скачать

17.2. Вплив токсичних газів.

Для оцінки концентрацій токсичних викидів прийнято порівнювати їхні фактичні концентрації з гранично припустимими (максимально разовими, середньодобовими або середньорічними).

На підставі численних епідеміологічних і токсикологічних досліджень установлено, що вплив кожного зі шкідливих компонентів може привести до визначених негативних наслідків.

Оксид вуглецю С (час життя в атмосфері 2...42 місяця.) впливає на нервову систему, викликає непритомності, тому що вступає в реакцію з гемоглобіном крові, заміщаючи кисень. У залежності від концентрації С у повітрі і часі впливу ступінь поразки організму може істотно розрізнятися.

Коли вдих припиняється, С, зв'язаний гемоглобіном, поступово виділяється, і кров здорової людини очищається від нього на 50% кожні 3...4 г.

Вплив С на центральну нервову систему виявляється в зміні колірної і світлової чутливості ока - зростає імовірність аварій. Максимально - разова ПДК цієї речовини в населених пунктах складає 3 мг/м3, у США - 10 мг/м3 за 8 ч впливу.

В атмосфері над автомагістралями і прилягаючими територіями з оксидів азоту зустрічаються, в основному NО і NО2. NО є хитливим компонентом, що протягом від 0,5...3 до 100 ч (залежить від концентрації в повітрі) окисляється до NО2. Токсичність NО2 у 7 разів вище токсичності NО.

На організм людини NО2 діє як гострий подразник при концентрації 15 мг/м3 і може викликати набряк легень при концентрації 200...300 мг/м3. Реагуючи з атмосферною вологою, оксиди азоту утворять азотну кислоту, що викликає корозію металів, знищення рослинності і т.д.

Найбільшу небезпеку оксиди азоту представляють як активний компонент при утворенні фотохімічного смогу. Максимальна-разова концентрація оксидів азоту в атмосфері населених пунктів - 0,085 мг/м3.

Газоподібні низькомолекулярні вуглеводні викликають наркотичну дію на організм людини, викликаючи стан ейфорії, що збільшує імовірність ДТП. Токсичність їх зростає при наявності в повітрі інших забруднень, що у сукупності під дією сонячної радіації утворять фотохімічні оксиданти смогу. ПДК максимальна-разова складає 5 мг/м3.

Поліциклічні ароматичні вуглеводні, що утримуються у викидах двигунів, є канцерогенними, з яких найбільшою активністю володіє бензпирен (С20Н12), що утримується в газах дизелів, що відробили. ПДК складає 0,1 мкг/100 м3 повітря.

Сажа, що утримується в відроблених газах, має більшу токсичність, чим звичайний пил. На поверхні часток сажі адсорбуються канцерогенні речовини. Видимим автомобільний вихлоп стає при концентрації сажі 130 мг/м3. Розміри часток складають 0,19...0,54 мкм у діаметрі і можуть досягати альвеол легень або відкладатися в носових пазухах, трахеях або бронхах.

Оксиди сірки при малих концентраціях (0,001%) викликають роздратування дихальних шляхів, при концентрації 0,01% відбувається отруєння людей за кілька хвилин. Наявність в атмосфері сірчистих газів перешкоджає фотосинтезові рослин, несприятливо впливає на дихальні шляхи людини. При концентрації SО2 у повітрі більш 0,9 мг/м3 відбувається зміна процесів фотосинтезу рослин; через 5...10 днів хвоя сосни, ялини починає рудіти і передчасно обпадає. Установлено, що суміш SО2 і С при тривалому впливі викликає порушення генетичної функції організму. ПДК у робочій зоні складає 10 мг/м3.

З'єднання свинцю приводять до виникнення головного болю, стомленню, порушенню сну, ферментативної активності білків живих організмів. ПДК середньодобова складає 0,0003 мг/м3. Свинець накопичується в організмі і може викликати важкі розлади нервової і кровоносної системи.

Негативний вплив автомобільних викидів на людину виявляється і через питну воду, і продукти харчування. Приводять до погіршення здоров'я транспортний шум і електромагнітні випромінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]