Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

5. Забезпечення вантажних операцій

В завантаженні/розвантаженні судна беруть участь стивідорні, експедиторські, тальманські, сюрвейєрні компанії, представники портової влади, державних контролюючих та інших організацій.         

Агент повинен подати заявки всім компаніям і проконтролювати їх виконання. У великих компаніях є стивідорні відділи або відділи контролю стивідорних операцій.

Агент здійснює цілодобовий контроль за ходом вантажних операцій, зв'язок з капітаном, вантажною клієнтурою. Він повідомляє судновласнику про підсумки роботи за добу у вигляді Daily report - щоденного рапорту, в якому вказується кількість навантаженого або розвантаженого вантажу за минулу добу, залишок вантажу по трюмах і час простоїв із зазначенням причин.

6. Складання документів обліку стоянкових та сталійного часу судна

Агент веде Statement of facts (S/F) і Time Sheet, в яких відображає облік стоянкового та сталійного часу судна.         

Statement of facts містить інформацію про всі операції, виконані судном під час стоянки, і призначається для сповіщення судновласника. Таймшит же призначений для розрахунків по диспачу і демереджу між судновласником і фрахтувальником або портом і містить інформацію про час виконання вантажних операцій і простоїв. Агент отримує підписи зацікавлених осіб в цих документах.

7. Розрахунки з третіми особами

Агент веде всі розрахунки з третіми особами, які обслуговують судно, і інкасацію фрахтової виручки.

  1. Оформлення транспортних документів

Оформлення транспортних документів різниться в залежності від виду вантажних операцій:

а) після закінчення навантаження агент надає допомогу в оформленні коносаментів, маніфестів, люкових записок і виконавчого вантажного плану (cargo plan);

б) після закінчення розвантаження агент висилає принципалу всі документи, які підтверджують здачу вантажу. У вітчизняних портах такими документами є генеральний акт і акт сповіщення на несохранной імпортний вантаж. В інших країнах такими документами є аутторн-рипорт (оutturn report), диферент (different) і ін. У портах європейських державах таку роль відіграють розписки на коносаментах.

  1. Обслуговування судна і екіпажу         

Обслуговування судна і екіпажу включає постачання палива, суднових масел, прісної води, продовольства, технічне постачання, ремонт судна і обладнання, здачу сміття, вод і баласту, видачу готівки екіпажу, медичне обслуговування, організацію зміни екіпажу, доставку кореспонденції з судна і на судно, послуги автотранспорту та ін.

  1. Врегулювання претензій і суперечок         

Агент повинен вжити всіх заходів для врегулювання претензій і суперечок в інтересах судновласника. Якщо судно застраховане в P&I клубі, то перш за все потрібно проконсультуватися з представником клубу.

  1. Дисбурсментські витрати      

До відходу судна з порту агент подає капітану проформу дисбурсментських рахунків з виправдовувальними документами за всіма наданими за суднозахід послугами.

  1. Відхідні формальності     

Порядок виконання відхідних формальностей див. нижче.