Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

2. Класифікація морських агентів

Класифікація морських агентів проводиться за різними ознаками. У різних джерелах вона може варіюватися. За основу беруть класифікацію, описану А.Ф. Луговцовим і Г.А. Масловим.

По виду діяльності виділяються: портовий агент, лінійний агент, агент-брокер, вантажний агент, страховий агент. Такий поділ не означає, що морські агенти займаються лише діяльністю, характерною для одного зі згаданих видів.

Найчастіше вони поєднують цю діяльність з іншими видами підприємницької діяльності - здійснюють і портове агентування, і посередником між судновласниками і третіми особами при укладанні фрахтових угод, можуть одночасно представляти інтереси вантажний клієнтури і страхувальників. У той же час є агентські фірми, які спеціалізуються тільки в одному виді діяльності.

За обсягом повноважень агент може бути - загальний або універсальний агент (universal agent), що виконує будь-які угоди, має необмежені повноваження принципала укладати контракти і будь-які комерційні угоди; генеральний агент (general agent), який координує діяльність агентів в країні або регіоні, уповноважений судновласником вирішувати всі питання, пов'язані з обслуговуванням суден, особливо в лінійному судноплавстві. Координує діяльність агентів в інших портах країни, куди заходять суду тієї чи іншої конкретної лінії. Призначений в цілому по країні або географічного району, координує і контролює діяльність своїх агентів в цій країні або регіоні, які по відношенню до нього виступають як субагенти. На нього покладається також контроль за розподілом тоннажу, обробкою і завантаженням флоту, перевірка дисбурсментських рахунків і їх оплата і т. і. І спеціальний агент (special agent), який виконує одну якусь функцію, наприклад, бункерного агента, тур-оператора або агента-експедитора. До них можна віднести фрахтових брокерів - в трамповом судноплавстві; брокерів-аквізітори з усіма їхніми різновидами (сейлз-агент, канвассінг-агентів, букінг-агентів) - в лінійному судноплавстві; тур-операторів і тревел-агентів - в пасажирському судноплавстві. До спеціальних агентам слід також віднести бункерних брокерів, експедиторів, агентів з контролю за парком контейнерів і т. і.

По виду судноплавства, що обслуговується, виділяють агентів, які обслуговують трампові, лінійні і пасажирські судна. Хоча фірми, що спеціалізуються тільки на обслуговуванні пасажирських перевезень, - явище відносно рідкісне. Як правило, великі агентські компанії мають свої пасажирські відділи.

За порядком призначення агенти можуть бути призначувані судновласником або призначаються фрахтувальником, причому оплата в обох випадках проводиться за рахунок судновласника. У другому випадку судновласник часто призначає протектінг-агента (protecting agent), який захищає інтереси судновласника, за що протектінг-агент отримує плату в розмірі від 30% до 50% від звичайного агентської винагороди.

За формою власності розрізняють державні, приватні агентські компанії і компанії зі змішаним капіталом.

Стосовно залежності (приналежності капіталу) виділяють агентські компанії незалежні, повністю залежні або частково контрольовані судновласниками, фрахтувальниками, портовими властями, стівідорними компаніями, операторами та ін.

За ступенем відповідальності перед принципалом варто було б виділити агента делькредере (del credere agent), який за додаткову плату приймає на себе матеріальну відповідальність перед принципалом за дії третіх осіб. Такого роду відносини зустрічаються також між морським агентом і судновласником.

Рис. 2.1 Классифікація морських агентів