Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать
  1. Міжнародні та національні організації і об'єднання, що регулюють діяльність агента

7.1. Міжнародні агентські організації

Об'єднанням агентів на міжнародному рівні виступає ФОНАСБА - федерація національних асоціацій брокерів і агентів. (Federation of National Association of Ship Brokers and Agents - FONASBA).

Федерація створена в 1969 р в Лондоні, в її діяльності беруть участь більш ніж 50 країн світу.

Асоціація морських агентств України - учасник федерації з 1995 р.

Членами федерації відповідно до статуту можуть бути тільки національні асоціації суднових брокерів і агентів (одна країна - один учасник). Кожен учасник має один голос у раді федерації. Роботу ведуть п'ять постійних комітетів: виконавчий, лінійний, трампових, фрахтовий і документальний, комітет з питань членства. Розроблені та рекомендовані уніфіковані агентські угоди: стандартне, генеральне, лінійне і для контейнерних перевезень. Розроблено рекомендації, спрямовані на захист інтересів морських агентів.

Міжнародна асоціація суднових агентів "Multiport" надає інформацію про агентської мережі у всіх портах світу, чим допомагає судновласникам у виборі агента. Асоціація "Multiport" створена в 1978 р в Роттердамі. Учасником її може бути незалежна агентська компанія, яка не входить в національну асоціацію. Щорічно видаються довідники учасників.

Міжнародний клуб страхування діяльності морських агентів ("International Protecting and Indemnity Club") був створений в 1970 р. в Лондоні. Клуб працює на основі взаємного страхування учасників, без прибутку. До справах захисту відноситься правова допомога та консультації у всіх великих портах світу, оплата дисбурсментських витрат, якщо агент не має забезпеченого авансу від судновласника. До справ відшкодування відноситься покриття збитку морського агента від сплати претензій в разі помилок, недоглядів, перевищення повноважень службовцями компанії, штрафів від забруднення моря, пошкодження портового обладнання.

7.2. Національні асоціації морських агентів

Асоціація морських агентів України (АМАУ), - "The Association of Marine Agencies of Ukraine" (AMAU) є єдиною національною українською асоціацією морських агентів. АМАУ була заснована в 1993р. в Одесі з метою підвищення якості послуг в галузі морського і річкового транспорту, формування етики взаємовідносин, захисту членів асоціації. Асоціація діє на підставі статуту, розробляє стратегію і тактику діяльності морських агентів, приймає участь в розробці нормативних і законодавчих актів, цін і тарифів на агентські послуги.

Вона також представляє інтереси учасників асоціації на національному та міжнародному рівні. До складу АМАУ входить більше 25 агентських компаній.

В других странах такоже існують національні асоціації агентів. Найбільш відомою є Нью-Йоркської асоціація суднового брокерів и агентів, яка розроб "моральний кодекс агента".

Національна українська асоціація морських агентів підтрімує зв'язки з іншімі національними асоціаціямі та організаціямі, такими як асоціація експедіторів України "Укрзовніштранс", асоціація міжнародніх експедіторів України ( АМЕУ) и ін.

Згідно зі статутом АМАУ, її основні цілі та завдання полягають у захисті законних інтересів її членів, уселякому сприянні у формуванні ділової етики, високоякісних агентських послуг в Україні, як необхідної умови поступового розвитку національної транспортної системи. Учасниками АМАУ є недержавні компанії і агентства, які займаються агентської діяльністю, а також компанії і фірми, діяльність яких тісно пов'язана з морським бізнесом (фрахтування, сюрвеєрські послуги, страхування та інші).

В даний час в АМАУ входять близько 30 недержавних компаній, що активно діють в Україні як морські агенти. АМАУ є однією з організацій-засновників Українського Транспортного Союзу (УТС), має тісні ділові відносини з національними асоціаціями «Укрзовніштранс», «Політтранссервіс», міжнародних експедиторів України (АМЕУ), незалежних судновласників і менеджерів України (АНСМУ), а також з міжнародною Асоціацією судновласників Чорноморського басейну (БІНСА). Крім портів одеського регіону, АМАУ має повноважних представників в Маріуполі і Керчі.

Очолює Асоціацію генеральний директор компанії - «С.М.Т. Південний» І.І.Ландер.

Прикладами практичних результатів діяльності АМАУ є:

- початок в 1996 р. комплексної роботи під керівництвом Мінтрансу України щодо перегляду діючих ставок тарифів і зборів в морських портах;

- скасування деяких додаткових зборів, незаконно встановлених контролюючими організаціями, що діють в портах Одеської області, і впорядкованість сплати зборів в пунктах пропуску вантажів через державний кордон (Указ Президента України від 23.07.98 № 799/98);

- організація придбання з пайовим фінансуванням пакету документації для впровадження системи якості агентських послуг в морських агентствах- членах АМАУ відповідно до міжнародних стандартів ISO - 9002;

- розробка і надання уряду документів, що стосуються ліцензування агентської діяльності;

- налагодження обміну інформацією з поточних питань агентування, безкоштовні консалтингові послуги та інше.

У планах діяльності АМАУ пріоритет віддається таким заходам:

- участь в розробці, обговоренні, коригування законодавчої бази України, яка регламентує діяльність морських агентів;

- взаємодія з міністерствами і відомствами щодо формування нормативної бази, яка стосується роду діяльності агентських компаній;

- робота з Антимонопольним комітетом з питань недопущення дискримінаційних заходів до компаній-членів АМАУ;

- взаємодія з органами виконавчої влади з правових і організаційних питань, пов'язаним з агентуванням судів;

- протидія спробам ряду державних органів та пов'язаних з ними приватних підприємств введенню додаткових платежів або вимог з надання різного роду інформації, суперечить законодавчим актам;

- робота з органами законодавчої і виконавчої влади з формування цивілізаційного ринку агентських послуг;

- робота з громадськими організаціями, спілками, асоціаціями з правових і організаційних питань, пов'язаним з агентуванням судів;

- ведення банку даних по всім законодавчим актам, що стосуються діяльності морського агента, розробка та підтримка нового сайту в Інтернеті про діяльність Асоціації;

- робота з юридичного забезпечення вирішення спірних питань з органами виконавчої влади та членами Асоціації;

- робота по залученню до АМАУ нових членів;

- розширення співпраці з національними асоціаціями морських агентів інших країн, участь в семінарах з проблемних питань морського судноплавства, організація проведення їх в Україні з залученням зацікавлених осіб, а також юристів, що спеціалізуються на морському транспортному праві і на морського агентування в часності.

Більш детально з діяльністю АМАУ, її статутом можна ознайомитися на сайті в Інтернеті http://www.amau.com.ua. Для ознайомлення з роботою агентських компаній в Україні також можна рекомендувати відвідати сайти компаній «БАСС» - http://www.ba.ss.odessa.ua. і «С.М.Т.Южний» - http://www.smt.yuzhnv.odessa.ua.