Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать
    1. Оформлення часу стоянки та ходу вантажних операцій

Виконується за допомогою Statement of facts і таймшиту Time Sheet, які фіксують всі операції на стоянці під вантажними та іншими операціями. У Statement of facts (акт обліку стоянкового часу) особлива увага приділяється фіксуванню простоїв. Він призначений для сповіщення судновласника про тривалість часу всіх операції, виконаних судном під час стоянки. На базі цієї інформації можна скласти Time Sheet.        

Обидва документи ведуться в таблицях спеціально розроблених проформ, рекомендованих міжнародними організаціями BIMCO і FONASBA.         

Верхня частина обох документів, так звана "шапка", містить майже ідентичну інформацію, а саме: найменування судна (Vessel's name) і агента (Agent), порту знаходження (Port), найменування судновласника (Owners), брутто і нетто місткість судна (GRT , NRT), час прибуття судна (Vessel arrived on outer road), його швартування до причалу (Vessel berthed to pier No___), найменування вантажу (Cargo), початок завантаження/розвантаження (Loading/discharging commence), найменування та дату оформлення чартеру (Charter Party dated), норму вантажних робіт (Rate of loading / discharging), дату і час прийняття нотиса (Notice accepted), початок відліку сталійного часу (Time to count from___), тривалості сталійного часу (Allowed for loading/discharging), закінчення навантаження/вивантаження (completed).         

Деякі моменти висвітлені в Statement of facts більш детально, крім вище перерахованого, зазначено: час посадки лоцмана на борт судна (Pilot on boad), дату і час подачі нотиса (Notice of readiness tendered), отримання "вільної практики", тобто вільного спілкування з берегом (Free pratique granted), робочий час в даному порту (Working hours of the port).         

Облік часу стоянки судна ведеться в основній частині документа, так званому "тілі" таблиці (див. табл.12.1)      

Таблиця 12.1. Структура "тіла" Statement of facts

date

day

Hours work

Hours stopped

Remarks

from

to

from

to

29.01

Sat

10.50

15.30

11.30

11.30

15.30

Inward formalities

No work no stevedores on board

Loading commence

Таймшит призначений для розрахунків по диспачу і демереджу між судновласником і фрахтувальником або портом і містить інформацію про операції, що стосуються вантажних робіт і простоїв і прозведених після подачі нотиса або після початку вантажних операцій.

Таблиця 12.2. Структура „тіла” Time Sheet

Дати та дні

Date and Days

Сталійний час

Lay days

Використано

Time used

Час

Time

Операції

Operations

дні days

год.

hrs

хвил

min

дні days

год.

hrs

хвил

min

дні days

год.

hrs

хвил.

min

11.02.05

Wednesday

-

2

18

00

00

-

4

18

00

00

-

6

18

00

00

Loading from

02.00 to

06.00

Loading from 06.00 to

24.00