Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

15. Фінансові розрахунки агента

15.1. Види фінансових розрахунків агента

Виділяють три види фінансових розрахунків агента:

- інкасація фрахту і переказ його судновласнику;

- оплата всіх дисбурсментських витрат;

- оплата внесків в міжнародні організації, гонорар адвокатам і т.і.         

Обсяг розрахункових операцій залежить від виду плавання.         

У трамповому судноплавстві розрахунки з фрахту здійснюються зазвичай безпосередньо між власником вантажу (фрахтувальником) і судновласником.

Агент контролює терміни і повноту виконаних платежів. Фрахт може бути оплачений до або після навантаження вантажу, підписання коносаментів, початку або закінчення вивантаження вантажів. Наприклад, порядок оплати фрахту по лісовим вантажам (чартер "Sovietwood") представляє:

50% фрахту за палубний вантаж - до вивантаження палубного вантажу;

40% фрахту за палубний вантаж - після вивантаження палубного вантажу;

50% фрахту за трюмний вантаж - до вивантаження трюмного вантажу;

40% фрахту за трюмний вантаж - після вивантаження трюмного вантажу;

5% фрахту за весь вантаж - через 30 діб після вивантаження;

5% фрахту за весь вантаж - через 60 діб після вивантаження.        

У лінійному судноплавстві за рахунок судновласника виконуються вантажні роботи і зберігання вантажу на березі. Інкасація фрахту у численних вантажовласників доручається лінійному агенту.

При перевезенні вантажів від дверей до дверей додаються розрахунки за штрафами за затримку контейнерів у вантажовласника, розрахунки із суміжними видами транспорту, розрахунки по оренді, зберігання, ремонту, технічного обслуговування обладнання (засобів укрупнення), повернення знижок з фрахту тим власникам вантажу, які виконують регулярні поставки дрібними партіями.

15.2. Дисбурсментський рахунок агента

Всі численні витрати судна в даному порту в тій чи іншій формі оплачуються агентом і оформляються дисбурсментським рахунком.

Дисбурсментський рахунок являє собою зведений рахунок витрат судна, оформлений за спеціальною формою, розробленою судновласником або агентської фірмою, який супроводжується всіма виправдувальними документами по конкретних витратах, так званих "ваучерів". Ваучери не оформляються на суднові збори, оплачувані за твердими ставками, і на власне агентську винагороду. Решта витрат повинні бути підтверджені капітаном своїм підписом на ваучері. Підпис капітана на ваучері має винятково велике значення - він є остаточним доказом замовлення робіт судном, фактом їх виконання та обсягу робіт.

У деяких випадках капітан має право супроводити свій підпис застереженням "на розсуд судновласника" (subject to owner approval). Таке застереження має другорядне значення, тобто факт і обсяг робіт підписом підтверджуються, але на розсуд судновласника залишається віднесення витрат на свій рахунок або на рахунок своїх контракторів (фрахтувальника, стивідорної компанії, власника вантажу і т.д.).

Капітан зобов'язаний ретельно перевірити відповідність ваучерів і зведеного рахунку фактичного обсягу послуг і робіт, оскільки в цьому відношенні він є останньою інстанцією, служби судновласника можуть перевірити лише правильність застосування тарифів та правомірність їх віднесення на перевізника.

Реальна практика морських перевезень не дозволяє капітанові підтвердити всі пред'явлені судну рахунки, так як деякі з них надходять до агента після відходу судна. У зв'язку з цим прийнято поділяти дисбурсментський рахунок на попередній і остаточний.

Попередній подається капітанові до відходу судна і містить усі до моменту відходу рахунки. Остаточний включає всі рахунки по судну, в тому числі і що надійшли після відходу. Остаточний дисбурсментський рахунок відсилається принципалу і після його перевірки агентської фірмі відшкодовуються правомірно понесені у зв'язку з обслуговуванням судна витрати.

Завищені і неправомірно внесені в рахунок суми не відшкодовуються, за такими сумами агенту надсилається рекламаційний лист.

Істотним є питання, з яких коштів агент оплачує витрати судна, складові значні суми. У практиці відомі чотири основні варіанти оплати дисбурсментських витрат судна.

Якщо агентом укладено довгострокову угоду, договором може бути передбачено кредитування агентом судновласника, тобто агент оплачує витрати судна зі своїх оборотних коштів, потім судновласник відшкодовує понесені агентом витрати. Цей варіант найбільш зручний для судновласника, оскільки витрати відшкодовуються агенту тільки після перевірки дисбурсментського рахунку самим судновласником і неправомірно включені в рахунок суми можуть просто не відшкодовуватиметься, однак, при такій формі агент може вимагати відсоток за кредит.

В окремих випадках судновласник дає дозвіл на оплату дисбурсментських витрат з сум зібраного агентом фрахту.

Якщо через епізодичності запливів судна в якийсь порт довгострокову угоду з агентом не укладається, а обслуговування судна здійснюється за стандартними умовами, на основі запиту судновласника, агент не погоджується кредитувати судновласника і або вимагає відкриття безвідкличного акредитива на суму дисбурсментських витрат, або банківського перекладу авансу на цю суму. У трьох останніх варіантах утруднено стягнення з агента неправомірно витрачених сум.

У вітчизняному порту при оплаті портових зборів і надання послуг з вантажних роботам, зняттю вод і баласту, постачання прісною водою, складається дисбурсментський рахунок порту, до якого згодом агент додає витрати по рахунках інших третіх осіб і формує дисбурсментський рахунок агента.

До портових зборів, відповідно до ст. 84 КТМ України, відносяться:

- корабельний;

- канальний;

- маяковий;

- вантажний;

- причальний;

- якірний;

- адміністративний;

- санітарний.

Дисбурсментський рахунок (ДС) складається за кожен захід судна. До нього додаються так звані виправдувальні документи:

- оригінали рахунків за обслуговування;

- розписки капітана судна;

- Таймшит;

- Statement of facts і інші документи, необхідні для перевірки рахунків.                 

Структура основної частини дисбурсментського рахунку представлена ​​в табл.15.1.

Таблиця 15.1. Структура дисбурсментського рахунку

Групи витрат

Debit

Credit

Портові збори

Знижки з тарифів

Вантажні роботи:

завантаження,

вивантаження

Знижки зі ставок плат

Агентування

Знижки зі ставок агентської ввинагороди

Послуги судну (судові витрати)

Знижки з тарифів або ставок плат

Інші

Диспач

Фрахт, демередж, повернення помилково сплачених сум з рекламацій і оплата претензій

Разом

У графі "Debit" показують витрати судновласника, в графі "Credit" - надходження на користь судновласника.         

У лінійному судноплавстві частину витрат важко віднести до певного суднозаходу. Тому щомісяця або щокварталу формується так званий генеральний рахунок або рахунок на обладнання. У нього включають витрати по ремонту, оренді, обслуговування контейнерів, трейлерів, ролл-трейлерів, рекламі лінії.