Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

13. Претензійна робота агента

У великих судноплавних компаніях претензійною роботою займаються спеціальні підрозділ компанії - Claims departments.

У портах заходу таку роботу виконують морські агенти. Вони врегулюють претензії між судновласником і власниками вантажу та між судновласником і обслуговуючими організаціями.

Якщо судно застраховане в P&I клубі, то крім фіксування обставин, не слід приймати ніяких заходів до консультації з представником клубу. Агент повинен намагатися врегулювати претензії мирним шляхом. При нанесенні ушкоджень судну слід направити спеціальні листи особам або організаціям, винним в нанесенні збитку і які вспоследствііі відшкодовуватимуть збитки.         

По кожному випадку незбереження проводиться розслідування. На судні таке розслідування виконується спеціальною особою під керівництвом капітана. Потім матеріали справи передаються в претензійний відділ (комерційну службу) судноплавної компанії для дорозслідування і виведення у справі.       

При виявленні провини порту претензія повинна бути йому передана. У вітчизняних портах розслідування проводиться під керівництвом комерційного відділу. По кожному випадку незбереження проводиться відомче розслідування в 15-денний термін, це розслідування проводить заступник начальника ППК по складській і комерційної роботи.

Найменування і форма документа, які підтверджують незбереження вантажу, залежать від країни виявлення незбереження і виду плавання або повідомлення. У каботажі, прямому змішаному залізнично-водному сполученні (ПСЖВС) і при прийомі експортних вантажів у вітчизняний порт складається комерційний акт, якщо виявлене ​​незбереження вантажу, або акт загальної форми в інших випадках.

При прийомі імпортних вантажів у вітчизняному порту складається акт-повідомлення, який юридично прирівнюється до комерційного акту ст.389 КТМУ.

При виявленні випадків незбереження під час здачі експортних вантажів в портах інших держав складаються:

- в європейських країнах - розписки на коносаментах;

- в Великобританії і колишніх англійських колоніях - остаточний outturn report, який містить перелік вивантажених вантажів по коносаментам із зазначенням нестачі або надлишку вивантажених вантажів;

- в портах колишніх французьких колоній - different, який містить аналогічну інформацію.         

На підставі цих документів можна пред'явити претензію перевізнику порту або іншим компаніям, винним у нестачі псування пошкодженні або втраті вантажу.         

Агент оформляє документи для розшуку вантажу і здійснює розшук в портах вантаження і вивантаження.         

Заява та розгляд претензії є обов'язковим досудовим (доарбітражним) періодом у врегулюванні спору. Якщо заявник не задоволений відповіддю (претензію відхилено без відповіді), він може звернутися до арбітражного суду з позовом.

14. Постачання суден

Ефективність роботи судна залежить від організації постачання. Судновий агент організує постачання судна в портах заходу відповідно до поданих заявок капітана та інструкції судновласника.

Агент повинен забезпечити бункерне та шипчандлерське постачання.

Бункерування - це заправка судна паливом і моторними маслами. Бункерування може здійснюватися біля причалу, на рейді, на ходу і в дрейфі на море, озері, океані.

Шипчандлерське обслуговування - це широкий спектр послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності суден флоту, що знаходяться в плаванні. Шипчандлер займається постачанням продовольства і суднового устаткування, з метою нормальної експлуатації судна і безпеки мореплавання.

Для бункерування судів паливом створюються бункерні бази в портах заходу. У зарубіжних, а тепер і в вітчизняних портах, існують спеціальні Бункерувальні компанії.

Матеріально-технічне постачання підрозділяється на:

- палубне (фарби, засоби кріплення вантажів і контейнерів, сепарація, навігаційне обладнання та карти);

- судномеханічне (бункерное паливо, машинні масла, хімікати, вода для технічних потреб, запасні частини для двигунів, контейнерів, трейлерів);

- продовольчо-господарського призначення (швидкопсувні продукти, питна вода).         

Постачання може здійснюватися через посередницькі фірми - шипчандлерів (Shipchander). Існує міжнародна асоціація шипчандлерів (ISSA), яка розробила загальні умови поставки суднового постачання та каталог усіх видів постачання, яким користуються всі закордонні українські суднові постачальники.         

З метою об'єднання зусиль вітчизняних постачальників і приведення шипчандлерськими діяльності в Україні до міжнародних стандартів в 1999р. була створена Українська національна асоціація суднових постачальників (УНАСП), яка була прийнята повноправним членом ІSSА. В Україні постачанням займаються більш ніж 400 компаній і виробників. Прикладами компаній, які безпосередньо займаються судновим постачанням, є "Sydoservice", "Unitor", "Volvo-Penta", "Consul Co", "Фрегат», «Ланекс».         

Постачання може бути також організовано через консигнаційні склади.