Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

10. Оформлення приходу-відходу судна

10.1. Оформлення приходу судна

Під оформленням судна в порту розуміються сплата митних і портових зборів, підготовка необхідних документів для перевантажувальних операцій. Сюди також відносяться виконання всіх адміністративних і митних формальностей, забезпечення судна в разі необхідності лоцманської службою, буксирами, сплата причальних, лоцманських та інших зборів за рахунок судноплавної компанії.

Для виконання операції кларірованія, тобто проходження всіх видів формальностей при оформленні приходу судна, слід пред'явити адміністрації порту суднові документи і оформити генеральну, вантажну, санітарну декларації та документи, необхідні для оформлення судна і вантажу в митниці.

Суднові документи включають:

1. свідоцтво про право плавання під державним прапором України (судновий патент);

2. свідоцтво про право власності на судно;

Замість цих двох документів може бути виданий судновий білет.

Свідоцтво про право власності на судно і судновий патент видаються капітаном порту приписки судна.

3. класифікаційне свідоцтво;

4. міряльне свідоцтво;

5. свідоцтво про вантажну марку;

6. свідоцтво про придатність судна до плавання;

7. свідоцтво про мінімальний склад екіпажу;

8. пасажирське свідоцтво, якщо на судні перевозиться більше 12 чоловік пасажирів (на газовозах і танкерах пасажирів перевозити заборонено);

9. список осіб суднового екіпажу - суднова роль (crew list);

10. суднове санітарне свідоцтво;

11. список пасажирів, що перебувають на судні;

12. судновий журнал;

13. машинний журнал (для суден з механічним двигуном);

14. санітарний журнал;

15. ліцензію на право користування судновою радіостанцією;

16. журнал реєстрації заходів щодо запобігання забрудненню моря. 

        

Зразки документів 9, 11-13 видаються Міністерством інфраструктури України, а зразки документів 10,14 видаються Міністерством охорони здоров'я України.        

Судна закордонного плавання повинні мати також документи, передбачені міжнародними договорами України, наприклад такі, як міжнародні свідоцтва щодо запобігання забруднення нафтою і стічними водами.         

За видачу суднових документів справляються плати, порядок і розмір яких встановлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Агент допомагає капітану при поновленні або видачи суднових документів, копії необхідних суднових документів подає до інспекції портового нагляду порту.         

Безпосередньо при прибутті судна складається комплект документів:

  1. Генеральна декларація (General declaration) для іноземних суден, яка містить загальні відомості про судно, вантаж, пасажирів і екіпаж.         

Складається шість примірників декларації капітана, які направляють до контрольно-пропускного пункту (КПП) прикордонних військ; митного поста; санітарно-карантинного відділу; інспекції ветеринарного нагляду; інспекції з карантину сільгоспрослин; агенту і інспекції портового нагляду.

  1. Декларація на вантаж (Cargo declaration) містить відомості про вантаж або баласти і докладні відомості про вантаж, що йде не за коносаментам, а по штурманським або експедиторських розписках.

Складається п'ять примірників вантажної декларації, які направляються тим же організаціям, що і генеральна декларація, крім санітарно-карантинного відділу).         

Проформи генеральної і вантажний декларацій розроблені міжнародною організацією IMO.

3. Санітарная декларація містить відомості про санітарну обстановку на судні, кількості пасажирів і екіпажу і відповіді на питання, які стосуються здоров'я. Детальніше ці відповіді можуть бути вказані в переліку, який є додатком до санітарної декларації. Один екземпляр санітарної декларації направляється в санітарно-карантинний відділ.

4. Судова роль (Crew List) складається в 8 примірниках і подається до контрольно-пропускного пункту (КПП) прикордонних військ (3екз.), митного посту (2 екз.), санітарно-карантинного відділу, агенту, інспекції портового нагляду.

5. Спісок пасажирів складається в двох примірниках і подається в КПП прикордонних військ і на митний пост.

6. Список портів заходу за останній місяць складається в трьох примірниках і подається в КПП прикордонних військ, на митний пост і в санітарно-карантинний відділ.