Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

9.4. Функції агента після відходу

Функції агента після відходу судна з порту включають виконання наступних операцій:

1) оповіщення агента порту призначення про час відходу, кількості вантажу, суми фрахту та інших моментах;

2) передачу уточненої інформації судновласника про відхід судна;

3) завершення всіх розрахунків з третіми особами, направлення дисбурсментських рахунків з виправдовувальними документами в банк або судновласнику в залежності від форми розрахунків;

4) інкасація фрахту в лінійному судноплавстві у численної клієнтури і переклад фрахту судновласнику;

5) врегулювання претензій за окремими дорученнями капітана;

6) завершення здачі вантажів вантажоодержувачам і оформлення відповідних документів;

7) при обслуговуванні спеціалізованих лінійних судів - спостереження за парком контейнерів та інших засобів укрупнення, їх транспортування і технічне обслуговування.

Слід мати на увазі, що на капітана покладено контроль за якістю агентського обслуговування судна. В системі взаємовідносин капітан-агент, агент є представником принципала перед третіми фірмами, але капітан є представником принципала перед агентом. У всіх спірних випадках право остаточного рішення належить капітану, для агента інструкції капітана так само обов'язкові, як інструкції принципала, проте, приймаючи остаточне рішення, капітан повинен враховувати досвід агента і його безумовно добре знання місцевих умов.

Крім перерахованих вище функцій на агента покладено організацію тих робіт, які можуть знадобитися судновласнику епізодично: постановка суден у ремонт, здача і повернення суден з тайм-чартеру, госпіталізація членів екіпажу, участь в оформленні загальної аварії, регулювання наслідків зіткнення суден і корабельних аварій і інші операції.

При всій широті повноважень і функцій агента вимоги судновласника до агента мають чіткі межі. Судновласник має право вимагати від агента послуг і виконання робіт тільки в рамках законів, правил і звичаїв країни перебування агента, в межах порту або регіону, обумовленого в договорі, і тільки в аспектах, що стосуються морського судноплавства.

9.5 Функції морського агента при надзвичайних подіях

При надзвичайних подіях з іноземними судами та іноземними моряками подальший розвиток подій багато в чому залежить від правильності первинних дій агента. Вони багато в чому зводяться до негайного інформування організацій та осіб, причетних до події або його наслідків.

У всіх випадках в первісної інформації про подію агент повинен обов'язково вказати: місце події (порт, місто, борт судна, на зовнішньому рейді, біля причалу і т.п.); час події; обставини події, можлива причина; відомості про осіб, причетних до події: ПІБ, рік народження, місце народження, громадянство, національність, посаду і номер по судновій ролі, сімейний стан, дані про страховку, приналежність судна (прапор, оператор, фірма, що фактично має право, фрахтувальник, звідки прибуло , характер вантажу, дата прибуття в порт і дата початку обробки); передбачувані наслідки і передбачувані заходи щодо запобігання небажаних наслідків; найменування організацій/осіб, вже оповіщених про подію.

При несвоєчасному поверненні іноморяка з міста агент повинен вжити всіх можливих заходів для розшуку неявившегося моряка. У разі неприбуття моряка до відходу судна отримати від капітана відповідну гарантію (якщо немає достатнього фінансового забезпечення) для гарантованого проживання, харчування та репатріації на батьківщину моряка, що відстав від судна. Питання дозволу виходу іносудна в море без моряка, що залишився на березі, повинен бути узгоджений з СБУ і капітаном порту.

При рятуванні судна у випадках, якщо воно сіло на мілину, зазнало аварії або при інших подіях, агент повинен негайно інформувати про те, що трапилося, капітана порту, Управління рятувальних суден МАРС, КПП, митницю, судновласників і вжити заходів для надання термінової допомоги судну.