Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать
  1. Договір морського агентування

Щоб уникнути суперечок з податковими органами, пов'язаних зі статусом морського агента (саме як агента, а не як покупця і продавця послуг або товарів), необхідно оформляти угоду з судновласником з урахуванням вимог чинного законодавства до форми та змісту договору. Відносини між агентом і принципалом регулюються договором в письмовій або усній формі. У договорі агентування повинні чітко визначатися права і обов'язки морського агента і судновласника, порядок взаємовідносин з третіми особами, термін дії договору і умови його припинення, розмір винагороди агенту, порядок і строки подання агентом звітів судновласникові і т.п.

Проформи договорів розробляються великими агентськими та судноплавними компаніями, а також асоціаціями агентів або судновласників.         Агентський договір використовується в договірній практиці України. Відносини, які регулюються їм, найбільш повно описані в англо-американському праві, а в континентальному праві охоплюються договорами комісії (глава 34 ЦК України) і доручення (глава 35 ЦК України).         

В англо-американському праві агентський договір існує як самостійний договір, в Росії самостійність агентського договору закріплена в цивільному кодексі поряд з договорами комісії і доручення.

Таким чином, можна зробити висновок про комплексний характер договору морського агентування, що включає в себе інститут представництва. Представницький характер договору морського агентування проявляється насамперед у організаційно-правове становище самого морського агента, в універсальній формі представництва принципала (судновласника) в угодах, в виконуваних функціях морського агента, а також в самих відносинах між агентом і принципалом.

Відмінності агентського договору від договорів комісії та доручення:

1) предметом його можуть бути не тільки дії, яке тягнуть за собою юридичні наслідки, а й фактичні дії, які таких наслідків не викликають;

2) його триває в часі характер, так як в договорі агентування розуміються багаторазово повторювані тривають дії агента;

3) морський агент може діяти також на користь іншої сторони договору, якщо вона його на це уповноважила, і якщо судновласник не заперечує, а комітент або довіритель - немає.         

За своєю правовою природою агентський договір є:

1) двостороннім - права і обов'язки виникають у обох сторін;

2) консессуальнім - набуває юридичну силу з моменту узгодження його основних умов;

3) оплатним - агент отримує винагороду за виконання обов'язків за договором.

5.1. Види агентських угод

Виділяють наступні види агентських угод:

1) угоду на портове агентування для трампових суден (рort agency agreement);

2) угода на генеральне агентування (general agency agreement);

3) генеральний агент може делегувати частину своїх повноважень субагенту за угодою на субагентування (sub-agency agreement);

4) угода на агентування лінії може бути оформлено у вигляді аддендума до базової угоди (addenda - додаток) або у вигляді самостійної угоди (liner agency agreement);

5) угода на агентування (експлуатацію) парку обладнання (equipment control agreement);

6) угода на стеження за парком устаткування (equipment tracing

Термін дії агентської угоди може бути конкретний або невизначений, з правом розірвання після подачі дво- або тримісячного нотіса.

Рис. 5.1 Види агентських угод