Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

Література

  1. Луговцов А.Ф., Маслов Г.А. Агентирование морских судов: Учебник для вузов мор. трансп. - М.: Транспорт, 1988. - 207 с.

  2. Васьков Ю.Ю., Цымбал Н.Н. Портовые формальности в Украине: Оформление прихода-отхода и стоянки морских судов.-Одесса: Латстар, 2002.-99 с.

  3. Рылов С.И. и др. Внешнеторговые операции морского транспорта.- М.: Транспорт, 1994.- 192 с.

  4. Забелин В.Г. Фрахтовые операции во внешней торговле: Учебное пособие. – М.: РосКонсульт, 2000. – 256 с.

  5. Плужников К.И. Транспортное экспедирование: Учебник. - М.:РосКонсульт, 1999. - 576 с.

  6. Юридический справочник по торговому мореплаванию / Под ред. к.ю.н. Кокина А.С. - М.: Издательство “Спарк”, 1998. - 506 с.

  7. Кодекс торговельного мореплавства України. 1994 р. (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № NN 47, 48, 49, 50, 51, 52, ст.349).

  8. Лимонов Э. Л. Внешнеторговые операции морского транспорта и мультимодальные перевозки. – Санкт-Петербург: Модуль, 2006. – 379 с.

  9. Петров И.М., Виговской В.А. Агентирование морских судов: теория и практика: Учебное пособие. – Черновцы: Книги – XXI, 2005. – 496 с.

  10. Чирко Н. Р. Основы морского агентирования. Конспект лекций. – Одесса: ОНМУ, 2006. – 52 с.

  11. Кудюкин А.А., Петров И.Н. Правовые аспекты морского агентирования: Учебн.-метод. пособ. – Одесса: Феникс, 2006. – 262 с.

  12. http://www.midships.ru/

  13. http://www.PortUkraine.com – сайт журналу «Порты Украины».

  14. http://www.seanews.ru – информационно-аналитическое агентство.

  15. http://www.port-illichivsk.ua/

  16. www.sifservice.com

  17. http://seaspirit.ru/navigator/kes/tipovoe-soglashenie-na-agentirovanie-linejnyx-sudov.html

  18. http://primaved.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Додаток 1

Короткий словник термінів

Сталійний час (laydays, laytime ...) - узгоджений сторонами чартеру період часу, протягом якого судновласник надасть судно в узгоджене місце під навантаження/вивантаження без додаткових до узгодженого фрахту платежів. У чартері може бути узгоджений загальний час для операції навантаження і вивантаження, т.зв. reversible laydays.

Демередж (від фр. Demeurer) - додаткова виплата судновласнику за затримку судна з вини фрахтувальника під навантаженням/вивантаженням (тобто за перевищення сталійного часу узгодженого в чартері).

Диспач (dispatch, despatch) - грошова винагорода, яку сплачує судновласник фрахтувальнику за дострокове закінчення вантажних операцій з судном (тобто до закінчення сталійного часу, передбаченого чартером).

Cancelling, cancelling date (на російську можна перекласти як «канцелінг») - узгоджений чартером термін прибуття судна в порт відправлення і його готовності до навантаження. Якщо судно не перебуває до зазначеної дати, то фрахтувальник має право розірвати чартер. Природно якщо такий випадок стався не з вини самого фрахтувальника, або з форс-мажорних обставин.

Нотіс про готовність (notice of readness) - повідомлення капітана судна узгодженій в чартері особі про прибуття судна в порт або в окремих випадках до причалу і про готовність до завантаження/розвантаження. Якщо таке повідомлення не подано, то фрахтувальник не несе відповідальності за простий судна.

Акт часу стоянки (statement of facts) - документ в якому фіксується всі факти і час, які стосуються судна під час його перебування в порту (з моменту приходу і до моменту виходу з порту). Акт фіксує тільки будь-які затримки судна і містить тільки факти, без будь-яких посилань на положення чартеру і т.і. Підписується капітаном судна, агентом і/або вантажоодержувачем. На підставі акта часу стоянки складається таймшит.

Таймшит (time sheet) - відомість обліку стоянкового часу судна на вантажні/розвантажувальні операції. Складається в кожному порту завантаження/розвантаження, узгодженими в чартері і підписується капітаном і фрахтувальником (або його представником). Містить все вантажно-розвантажувальні операції, час непродуктивного простою, норми завантаження/розвантаження, вказується час подачі нотиса про готовність судна і час його підтвердження, фіксується час початку і закінчення вантажних робіт, дата і час прибуття судна в порт. На підставі таймшиту відбувається розрахунок за демереджем або диспачему.

Осадка (Draft of vessel) - величина занурення судна у воду, що обчислюється від нижньої кромки кіля судна до поверхні спокійної води. Для визначення осадки судна служать спеціальні шкали (мітки) на носі і на кормі судна. Шкала осадки дозволяє вести спостереження за осіданням судна в процесі навантаження.

Вантажопідйомність (deadweight) - повна вантажопідйомність судна в тоннах. У неї входить: чиста вантажопідйомність (маса корисного вантажу), вага суднових запасів (паливо, вода, провізія, ПММ та інше), вага самого екіпажу. Термін «дедвейт» застосовується тільки для торговельних суден, причому лише для вантажних суден. Дедвейт при осаді під вантажну марку є показником розміру вантажного судна і його основною експлуатаційною характеристикою.

Реєстрова місткість судна, реєстровий тоннаж - сумарний обсяг корпусу і рубок судна (в цьому випадку брутто-регістровий або валовий тоннаж, БРТ, gross registered tonnege), або за вирахуванням обсягу приміщень судна, не призначених під перевезення вантажу (нетто-регістровий або чистий тоннаж , НРТ, net registered tonnege), визначений з відповідно до правил обміру суден і виражений в реєстрових тоннах. Використовується в більшості випадків для визначення розміру різних зборів, податків та інших послуг, що надаються судну.

Реєстрова тонна - одиниця виміру реєстрової місткості. 1 реєстрова тони дорівнює 100 кубічним футам або 2,83 кубічним метрам.

Вантажна марка (Plimsoll line) - відмітка на борту комерційного судна. Ця позначка визначає рівень, до якого судно може бути безпечно навантажено, тобто вантажну ватерлінію. При завантаженні судна воно сідає глибше в воду і відмітка опускається ближче до поверхні води. До того, як ця позначка стала обов'язковою, багато судів було втрачено через перевантаження. Іноді причиною перевантаження є прагнення в отриманні додаткового прибутку від перевезення, а іноді різниця в щільності води - в залежності від її температури і солоності осадка судна може істотно змінюватися. Британським політиком Семюелем Плімсолем був запропонована система універсальної маркування судів, яка дозволила визначати максимальне завантаження корабля в залежності від пори року і регіону. Букви на вантажній марці означають:

Символ Розшифровка Позначення

TF Tropical Fresh Water Прісна вода в тропіках

F Fresh Water Прісна вода

T Tropical Seawater Морська вода в тропіках

S Summer Seawater Літня морська вода

W Winter Seawater Зимова морська вода

WNA Winter North Atlantic Зимова північно-атлантична

Ватерлінія (нід. Waterlinie) - лінія зіткнення спокійної поверхні води з корпусом плаваючого судна. Розрізняють такі ватерлінії:

конструктивна ватерлінія (КВЛ) - тобто розрахункова, яка визначається для повного завантаження судна;

вантажна ватерлінія - розрахована для заздалегідь певного навантаження і умов плавання;

діюча ватерлінія - поточна, при даному навантаженні і умовах;

теоретичні ватерлінії - набір перетинів через рівні відстані, яка формує один з видів теоретичного креслення: план.

Драфт сюрвей (Draught survey) - визначення ваги навантаженого або розвантаженого вантажу за осадкою судна. Визначення ваги навантаженого або розвантаженого вантажу за осадкою судна складається з двох основних етапів: проведення вимірювань (до і після вивантаження наприклад) і виробництва обчислень.

Стивідорні роботи - роботи, пов'язані з виконанням вантажно-розвантажувальних операцій, укладанням вантажів на судні. Залежно від умов фрахтування стивідорні роботи оплачуються фрахтувальником або судновласником.

Коносамент (від франц. Connaissement) - документ, що містить умови договору морського перевезення. Найбільш поширений у зовнішній торгівлі. Видається перевізником відправнику після прийому вантажу до перевезення, є доказом прийому вантажу і засвідчує факт укладення договору.

Дисбурсментський рахунок (disbursment's) - документ, який пред'являється морським агентом і відображає витрати (податки, збори, роботи з обслуговування судна), зроблені ним за рахунок судновласника під час перебування судна в порту стоянки.

Додаток 2

АГЕНТСЬКА УГОДА № ______

г _______________ «___» __________ 20__ р

ВАТ «Арморнека», далі іменоване «Принципал», в особі ___________________________________________________, що діє на підставі ________________________________________, з одного боку, і _____________________________________________________________, далі іменоване «Агент», в особі _____________________________________, що діє на підставі ________________________________________, з іншого боку, спільно іменовані - Сторони, уклали цю Угоду про наступне: