Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать
  1. Організаційні форми і структура агентської компанії

Існує досить велика різноманітність національних законодавств ряду країн щодо створення і функціонування компаній. Державами ЄС були вкладені певні зусилля в гармонізацію національних законодавств в цьому питанні, внаслідок чого спеціальною комісією було підготовлено тринадцять директив щодо порядку створення та реєстрації компаній, їх об'єднання та розподілу, структури, звітності та ін., які були прийняти Радою ЄС. Виділено компанії громадського, приватного типу і одноосібні компанії.

Для створення компанії громадського типу необхідно укласти установча угоду (не менше ніж п'ятьма особами), розробити регламент, статут і виконати порядок реєстрації муніципальною владою і в місцевого податкового відомства. Більшість країн законодавчо встановлює мінімальний розмір статутного капіталу, який становить на Україні 625 мінімальних заробітних плат.

Визначальним в сучасному світі визнається ознака форми власності, від якої залежить організаційно-правова форма компанії.

Чинне українське законодавство виділяє три форми власності: приватну (одноосібне, партнерство і корпорація), колективну і державну.

Більше тридцяти агентських компаній у формі акціонерних товариств зі змішаним капіталом було створено в 80-тих роках минулого століття за допомогою об'єднання "Совфрахт" в різних частинах світу (крім Північної та Південної Америки) для обслуговування суден вітчизняних пароплавств, ці компанії ефективно діють досі.

Агентські компанії розвинених європейських країн - це в основному акціонерні товариства відкритого і закритого типів. У більшості країн, що розвиваються, існує державна монополія на агентську діяльність. У Китаї, Бірмі, Єгипті та інших країнах поряд з державними агентськими компаніями існують також компанії приватної власності з національним або змішаним капіталом. У США заборонена спільна агентська і транспортно-експедиторські діяльність в межах однієї компанії.

Структура агентської компанії - акціонерного товариства - включає такі органи управління компанією, як директор або президент компанії, наглядова рада і виконавчий комітет. Якщо агентська компанія - товариство з обмеженою відповідальністю, то структура керуючих органів і форма звітності простіша.

Функціональна структура агентської компанії, яка виконує всі основні функції, включає підрозділи по оперативної агентської роботі (оформлення приходу-відходу суден, контроль за стівідорними операціями, постачання), відділ ринкових досліджень або кон'юнктурний (канвассінг і букіровання), відділ експлуатації парку обладнання (оренда, ремонт, стеження, доставка суміжними видами транспорту), відділ фінансових розрахунків по фрахту і дисбурсментських витратах, експедиторський, претензійний і фрахтовий відділи, бухгалтерію.

Велика агентська компанія, що виконує більшість функцій, що відносяться до агентування, складається з наступних підрозділів:

- відділ оперативного контролю (operational department), що складається з секторів: агентування (agency division); контролю стивідорних операцій (stevedoring division); розкладу руху суден (ship's schedule division);

- відділ маркетингу (marketing department), що складається з секторів: кон'юнктурного (market research division); канвассінга і букіровання (canvassing and booking division); реклами (advertising division);

- відділ контролю парку обладнання (equipment control department), що складається з секторів: стеження за парком устаткування (equipment tracing division); оренди (equipment leasing division); організації ремонту (equipment repair division); інтермодальних перевезень (intermodal traffic division);

- відділ фінансових розрахунків (financial department), що складається з секторів: дисбурсментських витрат (disbursement account division); фрахтових розрахунків з експорту (outward freight division); фрахтових розрахунків по імпорту (inward freight division);

- відділ тарифів та конференцій (tarif and conference department);

- відділ експедиції (forwarding department);

- відділ претензійний (claims department);

- відділ фрахтування (chartering department);

- відділ пасажирських перевезень (passenger department);

- бухгалтерія (accounting department).

В Україні існує багато невеликих агентських компаній, які мають більш просту структуру. При агентуванні трампових судів вони мають оперативний відділ, відділ стивідорних операцій, бухгалтерію. Часто агентські компанії мають відділи фрахтування судів, експедирування вантажів (експортних та імпортних) і митних брокерів, найму екіпажу. Якщо компанія обслуговує лінійні судна, то вона має також підрозділи маркетингу, канвассінга і букірованія. Стеження за обладнанням виконує відділ експлуатації та контролю за обладнанням, в деяких компаніях ці функції виконує відділ логістики.