Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать
  1. Преімагінальна - проводиться весною з метою убити або вигнати з організму господаря паразитичних червів до того, як вони досягнуть статевої зрілості. Вона не дає можливості руйнувати яйця і личинки на пасовищі.

  2. Імагінальна - проводиться з метою вигнання статево зрілого збудника і усунення хвороботворних явищ. Переслідує лікувальні цілі.

  3. Постімагінальна - передбачає пригнічення яйцекладки, змертвіння личинок і частково яєць паразитичних червів, а також підвищення резистентності організму з метою попередження розсіювання заразного начала в організмі.

  4. Профілактична - одна з важливих ланок комплексу заходів боротьби з гельмінтозами, її здійснюють у плановому порядку при постановці худоби і птиці на стійлове утримання і перед проведенням їх на пасовище та вигули. Вона спрямована на ліквідацію гельмінтоносійства, запобігання спалаху хвороби і розсіюванню яєць і личинок гельмінтів у навколишньому середовищі. Різновидністю профілактичної дегельмінтизації є преімагінальна дегельмінтизація, яка передбачає звільнення організму тварин від паразитичних червів, які ще не досягли статевої зрілості.

  5. Лікувальна (терапевтична), або імагінальна, дегельмінтизація має безпосередньо терапевтичні цілі (вигнання збудника і усунення хворобливих явищ), її провадять в будь-яку пору року як вимушений захід.

  6. Діагностична - має обмежене застосування, її провадять на великому поголів'ї тварин (частіше при цестодозах), коли звичайні методи гельмінтокопрологічних досліджень не дають змоги виявити паразитичних червів або їх яєць чи личинок.

  7. Оцінка проведення протигельмінтозних заходів.

  8. Дегельмінтизація — комп­лекс заходів, спрямованих на звільнення організму тварин від збудників гельмінто­зів, Терапія (лікування) і дегельмінтизація — поняття нерівнозначні. Терапія гель­мінтозів — це комплекс лікувальних втручань, спрямованих на вилучення причини хвороби і спричинених нею патологічних процесів, інколи — вторинних явищ або ускладнень (анемії, запалення, імуносупресивний стан, серцево-судинна недостат­ність та ін.). Тому інколи крім специфічних препаратів (антгельмінтиків) доцільно призначати залізомісткі, антимікробні, імуностимулюючі, вітамінні, стимулюючі ро­боту серцево-судинної системи та інші препарати. Термін "дегельмінтизація" до­пустимий тільки щодо організму інвазованої тварини. Щодо навколишнього сере­довища доцільно користуватись термінами "дезинвазія" або "знезараження".

  9. Дегельмінтизація повинна бути ефективною і безпечною для пацієнта, а також пов­ністю запобігати забрудненню навколишнього середовища яйцями та личинками гельмінтів. Щоб дегельмінтизація досягла мети, вона повинна бути специфічною, періодичною, масовою, планомірною, раціональною і обов'язковою.

  10. Розрізняють декілька видів дегельмінтизацій. З врахуванням мети проводять виму­шену, лікувальну, профілактичну або діагностичну дегельмінтизацію. Залежно від стадії розвитку гельмінтів необхідно проводити передімагінальну і постімагінальну дегельмінтизацію. Залежно від методу застосування худобі і птиці антгельмінтних препаратів розрізняють дегельмінтизацію групову (згодовування з кормом препа­рату одночасно багатьом тваринам одного віку) та індивідуальну (парентеральне або внутрішнє введення антгельмінтних засобів слабким, з поганим апетитом тва­ринам).

  11. Ефективність проведених дегельмінтизацій оцінюють шляхом контрольних гельмінтокопрологічних досліджень худоби і птиці через три тижні при трематодозах, че­рез два тижні — при нематодозах, через один тиждень — при цестодозах.

  12. Крім дегельмінтизацій, важлива роль у боротьбі з гельмінтозами належить хіміоп-рофілактиці. Під впливом дрібних доз антгельмінтиків, які тривалий час згодовують тваринам у суміші з кормом (іноді з кухонною сіллю) запобігає їх зараженню збуд­никами ряду нематодозів із-за масової загибелі личинок цих паразитів у харчово­му каналі.

  13. Слід пам'ятати, що протигельмінтні заходи в господарствах слід проводити комп­лексно. Основними ланками цього комплексу є організаційні, загальні профілактич­ні і спеціальні заходи.

  14. 2. Екстенсефективність і інтенсефективність дегельмінтизації.

  15. Для оцінки ант­гельмінтика та схеми його застосування користуються двома критеріями: екстенсефективністю (ЕЕ) та інтенсефективністю (ІЕ).

  16. Екстенсефективність — це відсоток тварин (від кількості дегельмінтизованих), що повністю звільнились від гельмінтів. Наприклад, із 100 дегельмінтизованих тварин повністю звільнились від гельмінтів 75 — ЕЕ становить 75%.

  17. Інтенсефективність — відсоток гельмінтів, що вийшли з організму тварини після вживання препарату щодо загальної їх кількості до дегельмінтизації. Так, до дегель­мінтизації у тварини було 100 гельмінтів, після вживання антгельмінтика вийшло 80 — ІЕ становить 80 %.