Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Тема: Кокцидіози

Питання:

1. Загальні принципи лікувально-профілактичних заходів при кокцидіозах

2. Еймеріоз ВРХ і овець

1.Загальні принципи профілактичних і лікувальних заходів при кокцидіозах.

У комплексі заходів боротьби з кокцидіозами ос­новна увага приділяється профілактичним заходам, спрямова­ним на запобігання потраплянню зрілих ооцист кокцидій в орга­нізм ссавців і птиці; недопущення клінічного прояву хвороби в сприйнятливих тварин шляхом призначення кокцидіостатиків; додержання ветеринарно-санітарних і зоогігієнічних правил на фермах; знищення ооцист кокцидій у навколишньому середови­щі (дезинвазія полів, кліток, вигулів, предметів догляду і гною).

Кокцидіостатики— хіміотерапевтичні препарати, які призначають тваринам (включаючи птицю) з профілактичною і лікувальною метою (курсами) при кокцидіозі. Вони мають вла­стивість сповільнювати розвиток кокцидій в організмі хребет­них. Часто ці препарати застосовують груповим методом курча­там і кроленятам, а також телятам у критичні періоди життя, поки їх організм не набуде імунітету проти кокцидій. Проте кок-цидії можуть утворювати стійкі раси, тому не слід у господар­стві тривалий час використовувати той самий кокцидіостатик (доцільніше періодично чергувати хіміопрепарати).

  • Ізольоване утримання молодняка від дорослого поголів'я (курей і кролів на сітчастих підлогах у клітках),

  • табірне утри­мання тварин з використанням під випаси і вигули змінних ді­лянок штучних пасовищ,

  • заборона згодовування тваринам кор­мів з підлоги сприяє різкому зниженню кокцидіозної інвазії. Повноцінний кормовий раціон підвищує резистентність організ­му ссавців і птиці.

Для профілактики еймеріозу птиці в США виготовлена вакцина кокцивак, яка містить у собі матеріал 8 видів еймерій. Кокцидіостатики призначають з лікувально-профілактичною метою дають груповим методом у критичні періоди їх життя 10-ти денними курсами з 3х денною перервою.

2. Кокцидіоз врх (Еймеріоз).

Викл-ся захв. близько 16 видів еймерій. Найбільш патогенні: Еймерія цурні–E. Zuerni; Е.бовіс–E. bovis; Е. ціліндріка – cylindrica; Е. еліпсоідаліс – E. elipsoidalis.

Епізоот. Вогнищевий хар-ер. Хвор. телята 1 – 6 міс. віку. Загибель 15 – 25%. Зниж. молоч. прод. – 36%. Прич. – поруш. годівлі, скупчене утрим., переведення твар. з приміщ. на пасовище і навпаки. Дж. інвазії – дорос. твар. носії. Телята зараж. на заболочених пасов., при стійлов. утрим. з високою вологістю.

Кл.оз. І/п 2 – 3 тиж. Перебіг. гостро, підгостро і хронічно. Гостро: Т 40 – 41С, пригніч., твар. більше лежить, апетит зниж., на 2-3 день пронос, фекал. з слизом і прожилками крові. Атонія передшлунків, перистальтика к-ка посилена, акт дефекації невимушений. Твар. виснажуються і гинуть до 50 %.

Пат.зм. Трупи виснаж. Слизові бліді. Слизова тон-го і товст. к-ка гіперемійована набрякла з крапковими або смугастими крововиливами. Вміст к-ка сірого кольору з домішками крові.

Д-з. Комплексно: фекал. досл. м-дом Фюлеборна чи Дарлінга.

Лікув.

Сульфадімезин, сульфадіметоксин, сульфагуанідин – в І ий день по 0,1 – 0,2 г/кг, в послідні дні половину.

Ампроліум – 0,02 г/кг – кожн. день 4 – 5 днів.

Хімкокцид – 0,04 г/кг 4ох денні курси з інтерв. 2 – 7 дн.

Бровітакокцид 1 – 1,5 г/10 кг 4 дн.

Новарсенол 5 – 10 мг /кг розчиняли в 500 мл ізотонічного розчину, 2 раза з інтервал. 6 – 10 год.

Клопідол – телятам після переведення на росл. корма 6 – 9 тиж. 1г/гол 1р. в день.

Проф. З 2 – 3 тиж. віку ввод. в раціон ампроліум – 0,005 г/кг. Кокцидіовіт – 0,03 г/кг, левоміцетин – 0,02 г/кг – 20 дн. або кокцидін – 0,008 г/кг, біоміцин – 0,02 г/кг, кокци-діовіт – 0,03 г/кг, фталазол – 0,06 г/кг 1 раз в день, 7 дн.