Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

6) Зміна пасовищ.

В основу зміни пасовищ як методу профілактики паразитарних захворювань покладено принцип виключення контакту сільськогосподарських тварин з інвазійними зародками паразитів.

7) Стійлово-вигульне утримання телят.

В умовах Українського Полісся, рідше інших зон стійлово-вигульне утримання телят відіграє важливу роль у профілактиці диктіокаульозу, парамфистомидозів і монієзіозу молодняка ВРХ до річного віку. До переведення телят на стійлове або стійлово-вигульне утримання їх обстежують копрологічно(вибірково) і в разі виявлення зародків паразитичних червів піддають дегельмінтизації. Під вигули телят відводять сухі майданчики на підвищених місцях, які обгороджують парканом, обладнують напувалками і годівницями.

8) Кліткове утримання птиці.

Утримання птиці в кліткових батареях належить до інтенсивних форм птахівництва. Воно має ряд переваг порівняно з напільним утриманням (особливо курей ): доцільніше використовується виробнича площа пташників, зменшується витрата кормів, не застосовується підстилковий матеріал, вдається запобігти інвазуванню птиці.

9) Вирощування каченят і гусенят без водойм.

У птахогосподарствах промислового типу успішно застосовується інтенсивна система виробництва м'яса качок, а також гусей в скорочені строки без використання під вигули водойм. Цей метод дає змогу щорічно вирощувати велику кількість качок, не уражених збудниками інвазійних захворювань.

3. Спеціальні заходи.

1) Уточнення паразитологічної ситуації.

Паразитологічна ситуація визначається якісними і кількісними показниками інвазії та шляхами її циркуляції. Паразитологічну ситуацію періодично треба уточнювати шляхом проведення двічі на рік діагностичних обстежень (за життя тварин і посмертно ), лабораторних досліджень водяних і наземних безхребетних - проміжних живителів біогельмінтів та обліку статистичних даних про захворювання і падіж худоби і птиці від інвазійних захворювань

2) Паразитологічна оцінка пасовищ і водойм.

Щоб визначити благополуччя пасовищ і водойм щодо паразитарних хвороб в даний момент і скласти прогноз щодо можливого виникнення цих захворювань у майбутньому, ветеринарні спеціалісти здійснюють паразитологічну оцінку їх.

При обстеженні пасовищ враховуються їхня площа, рельєф і характер грунту, рослинність, водяний режим ( наявність заболочених ділянок, каналів і калюж ), поширеність і видовий склад молюсків, жуків та інших безхребетних.

Під час обстеження водойм з'ясовують тип їх (ставок, озеро та ін.), орієнтовну площу і глибину, ступінь заростання, температуру води, приблизний склад безхребетних та щільність їх.

Зібраних безхребетних визначають за належністю їх до певного роду (деяких-до виду) і досліджують під мікроскопом з метою виявлення личинок біогельмінтів.

На підставі проведених досліджень роблять висновок про можливість використання пасовищ і водойм для худоби і птиці або заборону такого використання.

Хіміопрофілактика - профілактичний захід, який здійснюється періодичним застосуванням протипаразитарних засобів здоровим тваринам з тим, щоб запобігти масовому інвазуванню на певний період.

3) Дезинвазія об'єктів навколишнього середовища.

Дезинвазія - знищення у навколишньому середовищі зародкових елементів (яєць і личинок гельмінтів, ооцист кокцидій, цист балантидій та ін.)- збудників інвазійних хвороб різними засобами.

а) поточна - проводять після відправлення чергової партії худоби або птиці для забою та після проти паразитарної обробки тварин;

в) профілактична - здійснюють на фермах навесні й восени;

г) заключна - проводять після видужування всіх тварин на певне паразитарне захворювання.

Для дезинвазії об'єктів навколишнього середовища можна застосовувати гарячі розчини хімічних засобів: натрію гідроокису (4-5%-й), одно хлористого йоду (3%-й), карботіону (3%-й), карболової кислоти (3%-на), гарячу емульсію ксилонафту (5%-на), а також теплу емульсію технічного ортохлорфенолу (3%-на) та інших дезінфектантів. На 1 м. кв. площі витрачають 1 л розчину (емульсії) зазначених препаратів. Годівниці і напувалки знезаражують від інвазійних елементів окропом або гарячою парою, металеві клітки - вогнеметом.