Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

1. Визначення та зміст ветеринарної арахнології.

2. Основи морфології та біології акариформних кліщів. Систематика кліщів.

3. Саркоптоз, Псороптоз, Хорілптоз, Отодектоз

1. Визначення та зміст ветеринарної арахнології.

Арахнологія – галузь зоології, що вивчає павукоподібних в т.ч. кліщів. В цьому розділі розглядаються анатомія, ембріологія, екологія, фенологія, зоогеографія, систематика кліщів та заходи боротьби з шкідливими кліщами.

Крім збудників захворювань (коростяних кліщів) серед павукоподібних

є друга група кліщів – переносників збудників заразних хвороб (іксодові і аргазові).

І третя група – проміжні живителі гельмінтів (орибатидні кліщі).

Павукоподібні під час паразитування проявляють на організм тварин виражену механічну, токсичну, інокуляторну і трофічну дію.

2. Основи морфології та біології акариформних кліщів. Систематика кліщів

Акариформні (справжні) кліщі дуже поширені в природі. Серед них є значна кількість вільноіснуючих і паразитичних видів.

Cистематика арахнід

Тип Arthropoda

клас Arachnoidea

Ряд Аkariformes

підряди кліщів: Sаrсорtiformеs (збудників акарозів тварин і людей),

Тrоmbіdіfоrmеs (збудників демодекозу тварин)

Оrіbаtеі (проміжних хазяїв стьожкових гельмінтів - збудників аноплоцефалятозів тварин).

До підряду Sаrсорtіfоrmеs належать надродини:

  • Sаrсорtoіdеа - саркоптоїдні (коростяні) кліщі,

  • Аnаlgеsоіdеа - пір'яні кліщі

  • Туrоglірhоіdеа - кормові кліщі.

Кліщі надродини Sаrсорtоіdеа об'єднують дві

родини:

  • Sаrсорtіdае

  • Рsоrорtidае, збудники яких спричинюють коростяні хвороби тварин і людей.

Морфологія кліщів:

Тіло павукоподібних розділене на голово груди і черевце. Є чотири пари кінцівок, крил і вусиків не мають. Величина кліщів 0,1 до 20 мм. Тіло суцільне, без вираженої сегментації, зовні вкрита кутикулою. Ротові органи ріжучого, колючо-сисного, або гризучого типу. Дихають кліщі за допомогою трахеї або всією поверхнею тіла. Кровоносної системи немає.

Біологія:

В своєму розвитку кліщі проходять фази:

Линия 29 яйце личинка протонімфа телеонімфа імаго

3. Саркоптози

Кліщі родини Sаrсорtіdае включають роди Sаrсорtеs, Nоtоеdrеs, Кnеmіdосорtеs, які досить часто реєструються як в Україні, так і за її межами. Рід Sаrсорtеs добре відомий і в гуманній, і у ветеринарній медицині як збудник саркоптозу (корости).

Морфологія. Рід Sаrсорtеs (свербуни) - дрібні кліщі, самці розміром до 0,2 мм, самки - 0,5 мм. Тіло округлої форми, блідо-сірого кольору. Кутикула посмугована в поперечному напрямі і на спинному боці має трикутної форми луски та щетинки, спрямовані назад. Лапки короткі, товсті, конусоподібні, мають присоски на довгих нечленистих стерженьках. Кріпляться вони з вен­трального боку тіла кліща. У самок задня пара лапок без присосків, має ще­тинки, а у самців є довгі щетинки на третій парі лапок. Хоботок - гризучого типу, короткий, підковоподібний, складається з тонких хеліцер і тричленистих пальп. Очей немає. Анус знаходиться на задньому кінці тіла кліщів. Яйця великі, овальні, незрілі, 0,15 - 0,25 мм завдовж­ки, мають двошарову оболонку.

Цикл розвитку. Кліщі паразитують і розмножуються в епідермальному шарі шкіри. Самки відкладають по 2-8 яєць, усього 40-60. Одна генерація кліщів розвивається за оптимальних умов упродовж 15-19 діб, проходить фази яйця, личинки, протонімфи, телеонімфи та імаго. Самці кліщів живуть до 1 міс, після копуляції з телеонімфами гинуть. Самки живуть до 1,5 міс. Здо­рових тварин інвазують лише телеонімфи й самки. У зовнішньому середови­щі кліщі не розмножуються, однак зберігають свою рухливість до 2 тижнів, гинуть за температури нижче 0 °С. Яйця життєздатні до 1 міс. Саркоптеси живляться клітинами епідермісу, лімфою, запальним ексудатом.

Кліщі можуть переходи­ти з тіла специфічного ха­зяїна до неспецифічного, локально розмножуватись і спричинювати короткочасне захворювання - псевдокоросту, яка особливо харак­терна для людей. При за­раженні від тварин прояв саркоптозу у людей слабкі­ший, ніж при зараженні збудником людського шта­му, оскільки кліщі не про­гризають ходи і не розмно­жуються. Через кілька го­дин після контакту з хворою твариною у людини на шкі­рі рук, грудей, живота, сте­гон виникають почервоніння, папули, печія і свербіж. Такі ознаки можуть спостерігатись до 4 міс, іноді довше.

Рід Nоtоеdrеs паразитує в шкірі котів і кролів, Кnеmіdосорtеs - у свійської та диких птахів.