Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Тема: Діоктофіматози

Питання:

1. Філометраїдоз коропів

Філометроїдоз коропів.

Нематодозна хвороба, яка викликається збудником filometroides dusiana. Це хвороба ставкових риб (коропів, сазанів).

Паразитують: в імагінальній стадії -- в м’язевій тканині. В личинковій -- печінці, нирках, плавальному міхурі. Викликає запальні процеси, які супроводжуються інтоксикацією. Хворіють старші вікові групи риб. Протікає ензоотично із значною загибеллю мальків.

Морфологія: тонкі нематоди, рожево червоного кольору, 80-120 мм. Головний кінець конусоподібний, має 4 горбики між якими рот. Кутикула вкрита сосочками білого кольору. 4 сосочки на хвостовому кінці.

Біологія: проміжний господар -- рачки-циклопи. Самки в лускових кишенях та м’язах виділяють личинки, які прикріплюються до рослин і каміння і живуть 8-10 днів. Потрапляють до рачків-циклопів і 2 р линяють. Риба поїдає проміжного господаря. З кишечника риби личинки мігрують в паренхіматозні органи. І на 3-15 день линяють третій раз, а потім в стінку плавального міхура і линяють 4 раз та поділяються на самців і самок. Після спарювання самці лишаються в стінці плавального міхура, а самки мігрують в м’язи і залишаються там на зиму. Досягають статевої зрілості навесні наступного року. Повний життєвий цикл у самок завершується за 11-12 місяців, самців -- 13-14 місяців.

Епізоотологічні дані: поширена хвороба в усіх зонах України. Проявляється весною на початку літа. Мальки хворіють у 2-3 тижневому віці. Масово хворіють дворічки і трирічки коропів.

Патогенез: механічна -- травмує тканини і кровоносні судини. Токсична -- викликає загибель.

Клінічні ознаки: гостро: проявляються в мальків 2-3 тижневого віку в весняно-літній період. Порушується координація рухів. Мальки відстають у рості та розвитку, виснажуються і гинуть. Хронічно: виснажені мальки плавають на поверхні води, мляві, анемічні зябра -- у 2-річок; у 3-річок і дорослих риб -- хронічно, масові загибелі не викликаються. Виснаження, припухлість лусочкових кишеньок, на тілі з’являються горбинки і почервонілі ділянки. Риба вибраковується.

Патологоанатомічні зміни: в порожнині тіла ексудат червоного кольору. Плавальний міхур запалений. Кровоносні судини переповнені кров’ю, стінки матового кольору. Нирки збільшені, кровонаповнені.

Діагноз: клінічні ознаки, компресорне дослідження тканин, печінки, плавального міхура. Хронічна форма: по припухлостях лусочкових кишеньок на черевці, хребті, навколо голови. Компресорна мікроскопія внутрішніх органів.

Профілактика:

  • господарства неблагополучні при появі захворювання: всю рибу розділяють на вікові групи і переводять на вирощування товарної риби.

  • Хвору рибу до нересту недопускають. Після вилову риби ставки дезинфікують негашеним або хлорним вапном.

  • Застосовують 2-3 разову зміну води в ставках весною для дегельмінтизації плідників перед нерестом, а в неблагополучних господарствах застосовують дитризину цитрат -- або локсуран -- 0,3 г/кг маси в 30% розчині плідникам пер ос, а ремонтному молодняку пер ос дитриазин ветеринарний 20-30% 0,3 г/кг 2 рази з інтервалом 7-8 днів весною за 2-3 тижні до нересту.

Для зниження заражених циклопів -- хлорофос -- 0,325 г/м3 3 рази.

ІІІ Ветеринарна ентомологія

Тема: Загальні дані про комах та хвороби, які вони викликають. Ентомози