Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Тема: Комахи

Питання:

1. Блохи

2. Екологічні проблеми, які виникають при застосуванні інсектоакарицидів

1. Блохи.

Блохи – 0,5-15 мм. Розрізн. 3 види бліх:

Собача блоха – паразитує на хижаках, гризунах, людях.

Людська блоха – на людині, хижаках, свинях.

Пташина блоха – на птиці та ін. домашніх тваринах.

Тіло бліх стиснуто з боків, від блідо-жовтого та темно корич. кольору. Очі прості чорні, рот колюче-сосучого типу. 3 пари ніг, задня найдовша.

Біологія. Самка відкладає 400-2500 яєць в сміття, грунт, гниючі рештки, щілини підлог – ч/з 5-60 дн. – личинка. 3 рази линяє – лялечка – імаго. Живуть блохи до року і більше. Голодують до 18 міс.

Епізоот. Поши. скрізь, особл.в 2ій половині літа і восени. Смокчуть кров різних видів теплокровних.

Патог. Токсична – токсична слина викликає свербіж, папули. Сосуть кров декілька разів на добу. Являються перенощиками захв. і проміжними живителями дипілідій (кошача і людська блоха).

Клін.оз. Свербіж, розчоси, збитість і випадання волосся, виснаж.

Д-з. Візуально виявлення бліх.

Профіл. Чистота місця утрим. на тілі знищують 0,05% ем. перметрину. Аерозолі: акродекс, дерматозоль, перол, актол. Дусти: пірструм, 2% севін.

2. Екологічні проблеми, які виникають при застосуванні інсектоакарицидів.

Всі роботи з інсектицидами здійснюються під керівництвом спеціалістів, бо під час роботи виникають екологічні проблеми. До роботи не допускаються діти до 18 років, вагітні і жінки годувальниці та особи з алергічними захв. особи, що працюють з інсектицидами забезпечюються спец. одягом і аптечками. Перед поч. роботи проходять інструктаж про особисту безпеку, запобіганню забрудненню грунту, повітря, водоймищ та про заходи 1ї допомоги потерпілим.

Заходи безпеки.

1. не допускати потрапляння препарату на відкриті ч.тіла.

2. роботи провод. у спец.одязі.

3. під час роб. не дозвол. їсти, пити і палити. При роботі з

аерозолями – респіратор або противогаз.

Після роботи: знати одяг, помитися в душі з милом, спецодяг кип’ятять з содою і милом.

Інсектициди застосов. тільки в рекомендованих дозах і прийнятими методами. Робочі розчини готують на відкритому повітрі. Тару знезаражують 5% р. каустичної соди або пральної соди, деревного вугілля 300-500 г/ відро води. Знезаражені залишки закоп. в яму на 0,5м.

Допомога при отруєнні інсектицидами: при попаданні на шкіру – вимити водою з милом і протерти ватою з 6-10 % розч. нашатир.спирту або 2-5 % розч. хлораміну. При попаданні в очі – промити водою, потім 1% р. питної соди і закапати 30 % р. альбуциду, при болючості 2 % р. новок.

При потрплянні у шлунок – викликати рвоту, промити шлунок декілька разів 2% р. питної соди і ч/з 10-15 хв. і випити пів склянки прок-го з розрахунку 20 гр. карловарської солі на 0,5 склянки води або молоко. Необх. дати 1 табл. або вміст 1 ампули 0,1% р. атропіну, 3-4 табл. бесалолу, або 2-3 табл. белалгіну. При інтоксикації п/шк вводять 0,5 – 1мл 0,1% р. атропіну.

Ветер. саніт. заходи.

Дозволяється забивати твар.на м’ясо після обробки: тигувоном – ч/з 45дн. Варбексом – 35дн. Байтексом - 30дн. Дибром – добу. Етацидом – 30 дн. Турингіном і оксалатом – без обмежень викор. м’ясо. Ціодрин – 10 дн. Вольфазол і вольфартол – 10 діб. Пропоксур – 3 доби. Неоцидол – 20 дн. При обробці овець аерозолями – ДДВФ – ч/з 5 дн.

Метатином (стрижених овець) – 7 дн., не стрижених -= 24 дн. При використ. дусту – 7 дн.

Якщо твар. загинула в результ. застосув. препарату, то трупи спалюють. М’ясо отруєних тварин та вимушено забитих у стані агонії підлягає утилізації.

При ВСЕ м’яса у здорових твар. місце розрізу нерівне і значно інфільтроване кров’ю, а в вимушено забитих – місце розр. рівне і слабо інфільтроване кров’ю. І крововиливи на слизових і серозних оболонках.

При отруй. всі внут. орг., вим’я і мозок вибраковують. Якщо фосфорорганічних пестицидів в 1 кг м’яса не більше 0,01 – 0,02 мг, то викор. в їжу після термічної обробки при Т – 120 С протягом 1 год.

ІV Ветеринарна арахнологія

Лекція № 41

Тема: Акариформні кліщі та хвороби, які вони викликають