Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

23. Співвідношення аграрних правовідносин з правовідносинами суміжних галузей права.

Аграрне право знаходиться у взаємозв’язку з різними галузями права: конституційним, цивільним, господарським, земельним, адміністративним, трудовим та іншими галузями права, без яких неможливе регулювання комплексу аграрно-договірних відносин, регламентація створення і реєстрація аграрних підприємств.

Аграрне право тісно пов’язане з конституційним правом. Норми Конституції визначають правове регулювання аграрних відносин, зокрема щодо:

- права власності та інших майнових прав селян на землю та інше нерухоме майно;

- правового регулювання праці в сільському господарстві;

- прав громадян у сфері аграрного підприємництва;

- правового становища сільськогосподарських товаровиробників;

- закріплення системи органів державного регулювання сільським господарством і визначення їх компетенції;

- соціального захист селян і соціального розвитку села.

Цивільним правом визначаються загальні засади змісту права власності і договорів, їх класифікації та загальна характеристика. Ці поняття є основоположними при регулюванні аграрних відносин, особливості яких визначаються при укладенні аграрних договорів, використанні майна сільськогосподарського призначення тощо.

Норми господарського права передбачають правове регулювання виробничо-господарської діяльності, суб’єктів аграрного виробництва, господарських зобов’язань та відповідальності за порушення. Між тим специфіка аграрних відносин проявляється, зокрема, при здійсненні виробничо-господарської діяльності сільськогосподарськими товаровиробниками.

Основним засобом сільськогосподарського виробництва є земля як об’єкт аграрного і земельного права. Порядок і умови надання права власності на землю та права землекористування, організаційно-управлінського забезпечення раціонального використання та охорони цих земель регламентуються в комплексі аграрним, земельним та адміністративним правом.

Основи правового регулювання трудових відносин всіх працівників, у тому числі відносин пов’язані із дисципліною праці, охороною праці, оплатою праці тощо є предметом правового регулювання трудового права, яке визначає основні принципи трудових відносин. Проте особливості праці членів кооперативів та їх об’єднань, колективних сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, визначаються аграрним законодавством та їх статутами.

24. Об’єкти аграрних правовідносин: поняття та види.

Згідно з положеннями загальної теорії держави і права під об'єктом правовідносин слід розуміти те, на що дані правовідносини спрямовані, певним чином впливають.

Це визначення стосується й об'єктів аграрних правовідносин. В аграрних правовідносинах поведінка їх суб'єктів спрямована на різноманітні матеріальні (як правило, результати людської праці), нематеріальні (ділова репутація, честь, гідність) і природні блага (земля, загальнопоширені надра, ліси, води).

Об'єктами аграрних правовідносин є:

- нерухоме майно (земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, тощо);

- товарні продукти харчування рослинного і тваринного в тому числі водного та мисливського) походження;

- грошові кошти, в тому числі й іноземна валюта, цінні папери тощо;

- природні ресурси — ліс, водойми, загальнопоширені корисні копалини тощо;

- земельні й майнові паї;

- інші майнові та немайнові права, юридичні дії, що підлягають грошовій оцінці і мають вартість.

Специфічними об'єктами аграрних правовідносин є тварини, які використовуються у тваринництві, бджоли, які використовуються у бджільництві, селекційні досягнення в рослинництві і тваринництві.

Специфіка аграрних відносин полягає в тому, що основним об'єктом відносно інших об'єктів є земля (спеціальний об'єкт) з її неповторними якостями.Земля, як найважливіший об'єкт аграрних правовідносин, відіграє винятково важливу роль у сільськогосподарському виробництві. Вона — головний засіб виробництва сільськогосподарської продукції і базис будь-якої діяльності, в тому числі і селян, чиє життя пов'язане з землею як у виробництві, так і в побуті. Саме тому майже всі правовідносини в аграрному секторі прямо чи побічно залежать від правовідносин, які виникають між суб'єктами стосовно землі як основного засобу виробництва.

Сільськогосподарські підприємства та об'єднання незалежно від форми і видів, а також незалежно від форми власності, на яких базується їх діяльність, у тому числі і особисті селянські господарства громадян, а також інші суб'єкти і учасники аграрних правовідносин, володіють такими нерухомими об'єктами, як споруди господарсько-виробничого призначення (приміщення для управлінського апарату, будівлі для утримання робочої і продуктивної худоби, ферми, виробничі комплекси, споруди для переробки сільськогосподарської продукції і торгівлі, кормоцехи тощо).

Об'єктами аграрних правовідносин, окрім землі, можуть бути і такі природні ресурси, як ліси, води, загальнопоширені корисні копалини тощо, характер і межі використання яких визначається спеціальним законодавством.

Важливу роль серед об'єктів аграрних правовідносин відіграють і живі організми — тварини. Тваринництво — одна із основних галузей сільськогосподарського виробництва, а тому відносини в цій сфері є важливою складовою частиною аграрних правовідносин.

Деякі види майна і майнових прав, такі як об'єкти аграрних правовідносин, притаманні тільки їм і не мають аналогів в інших галузях права. В першу чергу це стосується земельних і майнових паїв (часток), а також права на них і виділення землі і майна в натурі.

Соседние файлы в предмете Аграрное право