Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

40. Правові підстави, порядок та особливості припинення діяльності сільськогосподарських кооперативів.

Загальні правові підстави, порядок та юридичні наслідки припинення сільськогосподарського кооперативу визначені Законом України «Про кооперацію», а певні їх особливості регламентовано Законом України «Про сільськогосподарську кооперацію». Як і будь-які інші юридичні особи, сільськогосподарський кооператив припиняється у формі його реорганізації чи ліквідації.

За загальним правилом, реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) сільськогосподарського кооперативу відбувається за рішенням загальних зборів членів кооперативу в порядку, визначеному законодавством та статутом кооперативу. Визначальною ознакою реорганізації сільськогосподарського кооперативу є те, що у такому разі його права та обов’язки переходять до його правонаступників.

Аграрним законодавством України встановлено певні обмеження щодо реорганізації сільськогосподарського кооперативу, що діє без мети одержання прибутку. Так, відповідно до ст. 33 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», за рішенням загальних зборів членів сільськогосподарський кооператив, що діє без мети одержання прибутку може бути реорганізовано виключно в інший сільськогосподарський кооператив або сільськогосподарське кооперативне об’єднання, що діє без мети одержання прибутку. Іншими словами, реорганізація такого кооперативу може відбутися лише у таких формах:

(а) злиття з іншим (іншими) сільськогосподарським кооперативом (-вами), що діє без мети одержання прибутку,

(б) приєднання до іншого сільськогосподарського кооперативу, що діє без мети одержання прибутку,

(в) поділ на два чи більше сільськогосподарських кооперативів, що діють без мети одержання прибутку,

(г) перетворення в інший сільськогосподарський кооператив, що діє без мети одержання прибутку.

Формою припинення сільськогосподарського кооперативу, що передбачає припинення його прав та обов’язків без їх правонаступництва, є ліквідація кооперативу. Згідно з ч. 1 ст. 29 Закону України «Про кооперацію» підставами для ліквідації сільськогосподарського кооперативу можуть бути рішення загальних зборів (зборів уповноважених) членів кооперативу або ж рішення суду. У першому випадку кооператив припиняється добровільно згідно рішення його вищого органу управління, а в другому – у примусовому порядку. Зокрема, рішення про припинення сільськогосподарського кооперативу може бути винесено судом у разі визнання останнього неплатоспроможним (банкрутом).

За загальним правилом, ліквідація сільськогосподарського кооперативу здійснюється комісією, призначеною органом, який прийняв рішення про його ліквідацію. Цим же органом визначається порядок діяльності ліквідаційної комісії. З дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління сільськогосподарським кооперативом.

Ліквідаційна комісія зобов’язана провести роботу, пов’язану із стягненням дебіторської заборгованості сільськогосподарського кооперативу і виявленням претензій кредиторів (з повідомленням останніх про ліквідацію кооперативу), встановити порядок і терміни проведення ліквідації, а також термін для заявлення претензій кредиторами, який не може бути меншим ніж два місяці з дня публікації інформації про ліквідацію сільськогосподарського кооперативу.

Ліквідаційна комісія проводить ліквідацію сільськогосподарського кооперативу у порядку, встановленому ст. 111 Цивільного кодексу України, а у разі визнання такого кооперативу неплатоспроможним (банкрутом) – Кодексом України з процедур банкрутства від 18 жовтня 2018 р.

Специфікою здійснення ліквідаційної процедури сільськогосподарського кооперативу є особливий порядок використання його майна. Так, майно кооперативу, що діє з метою одержання прибутку, яке залишилося після задоволення вимог кредиторів кооперативу, здійснення виплат дивідендів та патронажних дивідендів членам кооперативу, оплати праці, розрахунків з кооперативним об’єднанням, членом якого він є, розподіляється між членами кооперативу у порядку, визначеному його статутом. Майно та кошти фонду розвитку такого сільськогосподарського кооперативу не підлягають поділу між його членами, а передаються за рішенням загальних зборів іншому сільськогосподарському кооперативу чи кооперативному об’єднанню для зарахування до фонду розвитку. У разі неприйняття такого рішення майно та кошти фонду розвитку сільськогосподарського кооперативу зараховуються до державного або місцевого бюджету.

Що стосується сільськогосподарських кооперативів, що діють без мети одержання прибутку, у разі ліквідації майно та кошти після задоволення вимог кредиторів, здійснення виплати членам такого кооперативу частини попередньо надлишково сплаченої вартості послуг, наданих їм кооперативом, оплати праці, розрахунків із сільськогосподарським кооперативним об’єднанням, членом якого він є, передаються за рішенням загальних зборів іншому сільськогосподарському кооперативу чи кооперативному об’єднанню, що діє з метою або без мети одержання прибутку для зарахування до фонду розвитку. В разі не прийняття такого рішення загальних зборів зарахування відбувається до державного чи місцевого бюджету. Поворотні цільові внески, що зараховані до спеціального фонду сільськогосподарського кооперативу, підлягають поверненню членам такого кооперативу.

Оскільки серед майнових об’єктів сільськогосподарського кооперативу, що ліквідується, як правило перебувають й земельні ділянки, то щодо окремих з них діють особливі правила. Так, у разі ліквідації такого кооперативу повернення паю, внесеною особою – членом сільськогосподарського кооперативу, у формі земельної ділянки здійснюється відповідно до вимог та в порядку, передбаченому статутом, у зв’язку з запровадженням купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31 березня 2020 р. №552-ІХ.

Сільськогосподарський кооператив вважається припиненим з дати внесення запису про це до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Соседние файлы в предмете Аграрное право