Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

33. Правила внутрішньогосподарської діяльності як локальний нормативно-правовий акт сільськогосподарських кооперативів.

Важливе значення для регламентації господарської діяльності сільськогосподарських кооперативів має такий локальний нормативно-правовий акт, як Правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу, що встановлюють механізм та способи реалізації положень статуту кооперативу з урахуванням особливостей його господарської діяльності. Вимоги до змісту цих Правил визначено ст. 9 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», а наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 6 квітня 2021 р. № 703 було затверджено Примірні правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу.

Стаття 9 ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» від 21.07.2020

Правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу є внутрішнім нормативним документом сільськогосподарського кооперативу, що визначає особливості реалізації положень статуту такого кооперативу.

Правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу мають містити такі відомості:

1) порядок організації діяльності сільськогосподарського кооперативу відповідно до визначеного статутом переліку видів його діяльності;

2) форми участі членів сільськогосподарського кооперативу в його діяльності та вимоги щодо документального оформлення зобов’язань членів кооперативу перед кооперативом щодо участі в його господарській діяльності;

3) порядок визначення розміру додаткового вкладу кожного члена кооперативу та його внесення, розміру загальної частки вкладів асоційованих членів у статутному капіталі сільськогосподарського кооперативу;

4) порядок визначення розміру, нарахування та розподілу патронажних дивідендів у розрізі видів діяльності кооперативу;

5) механізм розподілу фінансового результату (прибутку) сільськогосподарського кооперативу, що залишається після сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, передбачених законом;

6) вимоги щодо ціноутворення та фінансових відносин.

Правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу можуть містити й інші пов’язані з особливостями діяльності такого кооперативу положення, що не суперечать вимогам законодавства та статуту такого кооперативу.

Зміни до правил внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу приймаються загальними зборами такого кооперативу у порядку, передбаченому статутом такого кооперативу.

Примірні правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, і мають рекомендаційний характер.

34. Особливості правового становища аграрних підприємств кооперативного та корпоративного типу.

У залежності від принципів утворення та особливостей діяльності сільськогосподарські підприємства поділяються на підприємства кооперативного типу, підприємства корпоративного типу та унітарні.

Правовою основою діяльності сільськогосподарських підприємств кооперативного типу є Закони України:

від 21 липня 2020 р. «Про сільськогосподарську кооперацію»

від 10 липня 2003 р «Про кооперацію»;

від 14 лютого 1992 р. «Про колективне сільськогосподарське підприємство» та статути кожного з суб’єктів аграрного виробництва.

21 липня 2020 року набув чинності новий Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію», яким було реформовано кооперативне законодавство за рахунок введення механізмів та вимог корпоративного характеру, послаблення класичних кооперативних принципів з метою надання нового поштовху розвитку вітчизняної сільськогосподарській кооперації.

Нормативно сільськогосподарський кооператив визначається як юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які є виробниками сільськогосподарської продукції і добровільно об’єдналися на основі членства та на засадах самоврядування для провадження спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію»).

Правове становище сільськогосподарських підприємств корпоративного типу закріплено Господарським кодексом України від 16 січня 2003 р., Законами України: від 19 вересня 1991 р. «Про господарські товариства»; від 17 вересня 2008 р. «Про акціонерні товариства», від 6 лютого 2018 р. «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та Статутом кожного підприємства.

До корпоративних підприємств належать господарські товариства. Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 вересня 1991 р. «Про господарські товариства» таким товариством визнається підприємство, установа, організація створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою отримання прибутку. Статутний (складений) капітал такого утворення поділений на частки між учасниками.

Згідно з наведеними нормативно-правовими актами до господарських товариств у аграрному секторі слід віднести: сільськогосподарські акціонерні товариства, сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю та ін.

У сфері сільськогосподарського виробництва переважно функціонують товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерні товариства публічного та приватного типів.

Соседние файлы в предмете Аграрное право