Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

121. Підстави, порядок та правові наслідки припинення права членства фізичних осіб в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу.

Членство в підприємствах кооперативного типу припиняється:

1) за ініціативою члена підприємства на підставі поданої заяви про вихід, і прийняття загальним зборами рішення з цього приводу. Заява про вихід має бути розглянута правлінням і загальними зборами не пізніше 1-го місяця, на найближчому засіданні. Якщо заява до закінчення цього терміну не була розглянута, членство припиняється по закінченні місячного терміну. Ані правлінні, ані загальні збори не можуть відмовити члену кооперативу у виході з нього.

2) припинення трудової участі членів в діяльності кооперативу. Ця підстава стосується лише дійсних членів с/г кооперативів.

3) виключення у випадках і в порядку, визначених статутом кооперативу. Припинення членства з ініціативи підприємства внаслідок виключення здійснюється на підставі рішення вищого органу управління згідно із положеннями Статуту та Правил внутрішнього розпорядку і є примусовим. Воно застосовується до членів кооперативних підприємств як надзвичайний дисциплінарний захід впливу для осіб, які систематично порушують трудову та статутну дисципліну. Наприклад, виключення на підставі положень Статуту може застосовуватися до осіб, які засуджені до позбавлення волі.

4) у разі несхвалення загальними зборами рішення правління про прийняття до кооперативу.

5) у разі смерті члена чи ліквідації кооперативу.

Припинення права членства в колективному та іншому сільськогосподарському підприємстві кооперативного типу пов'язано з певними юридичними діями - подання   заяви  про вихід із колективного сільськогосподарського підприємства і  прийняття загальними зборами даного підприємства  рішення  з  цього приводу, та виключення з членів підприємства на  підставі  його  статуту. 

Якщо  задоволення  заяви  про вихід свідчить про добровільне припинення членства,  то прийняття рішення про виключення є примусовим позбавленням особи прав члена підприємства кооперативного типу.

Виключення з членів колективного сільськогосподарського підприємства може статися лише з ініціативи   громадськості   та   органів   управління   даного підприємства. Заява члена про вихід має бути розглянута правлінням і загальними зборами не пізніше ніж у тримісячний строк від дня подання заяви Ні правління, ні уповноважений вищий орган управління не мають права перешкоджати особі вийти з членів підприємства кооперативного типу. 

Припинення членства через виключення особи з числа членів колективного чи іншого сільськогосподарського підприємства кооперативного типу провадиться на підставі рішення  вищого  органу  управління  загальними  зборами на   основі   Статуту   цього підприємства. Воно застосовується до несумлінних  членів  підприємства  як  надзвичайний  захід дисциплінарного впливу. Не допускається виключення з членів колективного та іншого сільськогосподарського підприємства кооперативного типу без достатніх для цього підстав, за незначні провини або за вчинки, які не є порушенням трудової дисципліни чи статуту підприємства Рішення про виключенння може бути оскаржено до суду припинення членства у підприємстві тягне за собою позбавлення цієї особи статусу члена даного підприємства кооперативного типу. Особа, яка вийшла за власним бажанням з членів колективного підприємства, має право на одержання своєї частки у спільному майні підприємства (паю) натурою, грошима чи цінними паперами.

Припинення членства тягне за собою певні правові наслідки. Особа, яка припинила членство, має право на одержання свого паю натурою, грошима, цінними паперами. Такій особі видається трудова книжка, проводяться усі розрахунки із нею, повертається земельна частка (пай) в натурі (на місцевості).

Соседние файлы в предмете Аграрное право