Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

55. Правові гарантії та захист майнових прав сільськогосподарських підприємств і об’єднань.

Держава гарантує недоторканність майна суб’єктів господарювання взагалі, в тому числі в АПК, законодавчо забезпечує однакові умови захисту їх майнових прав. Згідно зі ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки.

Всі суб’єкти права власності рівні перед законом. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Вилучення державою у суб’єкта господарювання його майна не допускається, за винятком випадків, передбачених законодавчими актами України.

Правова охорона майнових прав сільськогосподарських підприємств визначається як сукупність правових засобів, спрямованих на збереження та раціональне використання належного цим підприємствам майна. У разі порушення права власності, інших речових прав сільськогосподарських підприємств держава вживає заходів щодо його захисту.

Охорона та захист права власності, інших речових прав сільськогосподарських підприємств здійснюються цивільно-правовими, господарсько-правовими, адміністративно-правовими та кримінально-правовими засобами. Крім того, трудове законодавство містить систему заходів дисциплінарного та матеріального характеру.

У сфері цивільно-правової охорони майнових прав сільськогосподарських підприємств найбільш поширеними є правові наслідки, що настають у разі невиконання зобов’язань. Так, відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені законом або договором, зокрема: припинення зобов’язання внаслідок односторонньої відмови від зобов’язання; зміна умов зобов’язання, сплата неустойки, відшкодування збитків та моральної шкоди.

Загальною нормою щодо відшкодування шкоди є ст.1166 ЦК України, яка передбачає, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Збитки, спричинені сільськогосподарському підприємству внаслідок порушення юридичними чи фізичними особами, а також державними органами, органами місцевого самоврядування його майнових прав, відшкодовуються йому відповідно до чинного законодавства.

Важливим засобом захисту майнових прав сільськогосподарських підприємств є гарантоване на законодавчому рівні право власника витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним, або ж вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (статті 387 та 391 ЦК України).

Відповідно до положень розділу V «Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання» ГК України за порушення у сфері господарювання застосовуються господарські санкції. Такими визнаються заходи впливу на порушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та (або) правові наслідки. До господарських санкцій належать: відшкодування збитків, штрафні санкції, оперативно-господарські санкції.

Певні особливості, встановлені трудовим законодавством, мають місце при відшкодуванні шкоди працівником сільськогосподарського підприємства, спричиненої при виконанні трудових обов’язків. Умовами притягнення до матеріальної відповідальності працівника сільськогосподарського підприємства є протиправна поведінка працівника, наявність прямої дійсної шкоди, вини працівника і причинного зв’язку між поведінкою та шкодою.

Шкода, спричинена працівником сільськогосподарського підприємства, відшкодовується за розпорядженням адміністрації (органів управління) згідно з трудовим законодавством та статутом підприємства або ж за рішенням суду.

До адміністративно-правових засобів охорони майнових прав сільськогосподарських підприємств слід віднести закріплення в законодавстві України приписів щодо відповідальності за вчинення правопорушень.

До адміністративних правопорушень відносно майна сільськогосподарських підприємств належать дрібне розкрадання майна шляхом крадіжки, шахрайства, розтрати або зловживання посадовим становищем. Адміністративна відповідальність настає також за використання земель не за цільовим призначенням, невиконання природоохоронного режиму використання земель, потраву посівів.

Кримінально-правова охорона майнових прав сільськогосподарських підприємств здійснюється шляхом реалізації правових приписів, закріплених у КК України стосовно відповідальності за вчинення злочинів, до яких належать: злочини проти власності, злочини у сфері господарської діяльності, екологічні злочини.

Наведені положення щодо захисту права власності поширюються й на особу, яка хоч і не є власником, але володіє майном на праві господарського відання, оперативного управління (державні та комунальні сільськогосподарські підприємства) або на іншій підставі, передбаченій законом чи договором.

Майнові права сільськогосподарських підприємств захищаються в судовому порядку.

Соседние файлы в предмете Аграрное право