Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРО.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
305.53 Кб
Скачать

76. Правове регулювання виробництва молока та молочних продуктів.

Скотарство є важливою галуззю тваринництва, яка ґрунтується на вирощуванні великої рогатої худоби з метою отримання яловичини, телятини, молока тощо та різноманітної сировини для промисловості, зокрема шкіри. Разом з тим, діяльність у цій сфері лише частково врегульована на законодавчому рівні. Виробництво молока на цей час регламентується Законом України від 24 червня 2004 року «Про молоко та молочні продукти».

Власники, які утримують сільськогосподарських тварин для отримання та реалізації певного виду продукції (молока або м’яса), зобов’язані гарантувати покупцям безпеку та якість своєї продукції.

Правові та організаційні основи забезпечення безпечності та якості молока і молочних продуктів для життя та здоров’я населення і довкілля під час їх виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації, ввезення на митну територію та вивезення з митної території України встановлюються Законом України від 24 червня 2004 року «Про молоко та молочні продукти».

У даному Законі визначаються основні поняття та вимоги до показників якості та безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів, їх пакування; ветеринарно-санітарні вимоги до виробництва молока, молочної сировини та молочних продуктів, умови організації виробниками контролю за якістю і безпекою цих продуктів, а також атестації їх виробництва; права та обов’язки молочних товаровиробників, порядок організації і органи державного контролю за виробництвом, переробкою і реалізацією їх продукції.

Молоко, молочна сировина і молочні продукти, що виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, які встановлені нормативно-правовими актами України.

Базисні норми масової частки жиру і білка в молоці розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

Забороняється продаж молока та молочної сировини без документа, що засвідчує епізоотичне благополуччя тварин у господарствах, який видається безплатно центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, згідно із законодавством України.

З метою розвитку скотарства в 2011 році Міністерством аграрної політики та продовольства України і Національною академією аграрних наук розроблено Національний проект «Відроджене скотарство». У цьому проекті розвиток скотарства визнано пріоритетним напрямом розвитку аграрного сектору на період до 2015 року.

Встановлюються правові засади державної підтримки виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів, яка здійснюється виходячи з пріоритетності розвитку молочної галузі агропромислово­го комплексу, зокрема шляхом фінансування з Державного бюджету України: 1) програм розвитку селекційно-племінної роботи в молочно­му скотарстві, протиепізоотичних заходів, що мають загальнодержавне значення; 2) дотацій на молоко незбиране вищого, першого та другого ґатунку і вершки незгущені; 3) підтримки виробництва продукції ди­тячого харчування; 4) надання пільгових короткострокових і довго­строкових кредитних ресурсів; 5) лізингових послуг щодо придбан­ня обладнання вітчизняного та зарубіжного виробництва для технічно­го переоснащення і запровадження сучасних технологій виробництва та переробки молока і молочних продуктів; 6) стимулювання підви­щення якості молока, що відповідає вимогам державного стандарту України, через доплати у відсотках до закупівельної ціни: для молока вищого ґатунку — 25 відсотків; для молока першого ґатунку — 20 від­сотків.

Соседние файлы в предмете Аграрное право