Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

Опорна схема №1

РОЗУМОВЕ ВИХОВАННЯ

Цілеспрямована діяльність педагогів щодо розвитку розумових сил і пізнавальних здібностей дітей, прищеплення їм культури розумової праці, навичок мислительної діяльності, розвитку у них інтересу до пізнання.

МЕТА РОЗУМОВОГО ВИХОВАННЯ

Розвиток інтелектуальної культури особистості, пізнавальних мотивів, навичок мислительної діяльності, культури мислення, раціональної організації навчальної праці.

ЗАВДАННЯ РОЗУМОВОГО ВИХОВАННЯ

1. Формування мотивації до навчально-пізнавальної діяльності, розвиток пізнавальних інтересів, потреби у самоосвіті, почуття обов’язку і відповідальності.

2. Формування досвіду пізнавальної діяльності (умінь та навичок), здатності до творчості, до прийняття нестандартних рішень, розвиток мислення.

3. Розвиток ерудиції, допомога в оволодінні системою наукових і прикладних знань, у формуванні світогляду, у засвоєнні способів діяльності.

4. Формування емоційно-ціннісного ставлення до навколишнього світу, знань, пізнавальної діяльності, до самого себе.

ЗМІСТ РОЗУМОВОГО ВИХОВАННЯ

Формування: певної бази знань, яка є результатом мислительної діяльності людини; світогляду, що формується на основі знань і досвіду мислительної діяльності; умінь та навичок інтелектуальної діяльності; культури розумової праці.

ОПОРНА СХЕМА №2

ПІЗНАВАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС

Інтерес до пізнання, у процесі якого відбувається оволодіння змістом навчальних предметів i необхідними способами, уміннями i навичками, за допомогою яких учень отримує освіту.

ОПОРНА СХЕМА №3

Особливості пізнавальної діяльності школярів на різних етапах вікового розвитку

3.7.2. ПРАКТИЧНИИ БЛОК

Підготовка та проведення

навчальних інтелектуальних iгop

1. Методика проведення інтелектуальної гри

Що? Де? Коли?”

Інтелектуальна гра “Що? Де? Коли?” - пізнавальна колективна творча справа, яка виховує свідоме, ділове ставлення до безпосереднього джерела “відкриття світу” - до пізнавальної діяльності.

Гра може бути як тематичною, так і оглядовою, яка включає в себе питання з різних галузей знань.

Підготовча робота. Обирається ініціативна група (рада справи). Члени цієї групи відбирають необхідні питання; продумують організацію всього заходу: вибір команд (назва, капітан), система нагородження переможців (призи), відбір і форма виконання музичних пауз, підготовка обладнання i приміщення, обов’язки ведучого.

Бажано, щоб команди були складом 5-6 чоловік.

Проведення гри. Учасники під звуки маршу заходять до залу (класу), відповідно оформленого: місця для команди (або кількох команд), місця для глядачів, ігровий стіл.

Можливий варіант оформлення iгpoвoгo столу: стіл, розмічений на сектори, де у конвертах розкладені питання, дзига зі стрілкою стоїть посередні столу.

На обдумування відповіді на запитания дається одна хвилина.

Соседние файлы в предмете Педагогика