Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3.3.2. Практичний блок Педагогічні задачі Задача №1

Розкрийте педагогічний зміст кожного вислову. Про які якості особистості вихователя в них йдеться: «Вихователь, що стоїть на рівні сучасного виховання, відчуває себе живим, діяльним членом великого організму, який бореться з вадами людства, посередником між усім, що було високого в історії людства і новим поколінням» (К.Д. Ушинський).

«Для того, щоб виховання було успішним, необхідно щоб люди, які виховують, не переставали виховувати себе» (Л.М. Толстой).

Задача №2

Виберіть найбільш доцільний, на ваш погляд, вихід їз педагогічної ситуації. Відповідь обгрунтуйте:

Оксана, учениця ХІ класу, в кінці навчального року отримала з алгебри три двійки підряд. Вчитель алгебри і він же класний керівник, вирішив відвідати Оксану вдома. Коли він прийшов, то застав гостей, у Оксаніної мами був день народження. Можливі варіанти дій вчителя:

  • вчитель вибачається, говорить, що прийде наступного разу;

  • вчитель вибачається, що зайшов невчасно, говорить, що хотів би обговорити з Оксаною план підготовки до випускного вечора, але зайде наступного разу;

  • вчитель вибачається, відзиває Оксану в сторону, мотивуючи тим, що у нього дуже термінова справа до учениці і він зайшов на хвилинку;

  • вчитель вибачається перед гостями, відзиває в сторону когось з батьків і говорить про неуспішність доньки;

  • вчитель: “Дуже добре, що і Оксана вдома, і тато, і мама, і знайомі. Можливо ви всі разом на неї вплинете і їй стане соромно, що вона собі думає – кінець навчального року, випускний клас, а вона має низьку успішність з багатьох предметів…”.

Задача №3

У Х класі більшість учнів негативно ставляться до виховних заходів, які проводить класний керівник у класі і не відвідують їх.

Про що свідчить даний факт? Які можливі помилки в конструюванні і проектуванні виховного процесу допущені класним керівником? Висловіть педагогічно обгрунтовані пропозиції щодо планування та організації виховних заходів, які б стимулювали активність учнів.

Опорна схема заняття

Задача №4

На уроці української літератури в ХІ класі під час обговорення однієї з проблем, учитель (він же класний керівник) торкнувся питання вибору учнями майбутньої професії, підкресливши, що її треба обирати за покликанням. На це один з учнів відповів, що за сучасних умов слід обирати таку професію, яка може забезпечити, матеріально. Частина учнів підтримала свого товариша.

Які методи виховання слід використати, щоб переконати учнів щодо вибору професії відповідно покликання? Які чинники впливають на вибір професії старшокласниками?

Задача №5

До класного керівника 6 класу звернулася молода вчителька математики зі скаргою, що учні байдуже ставляться до її предмету, не проявляють старанності.

Висловіть педагогічно обгрунтовані рекомендації класному керівнику у даній ситуації.

Задача №6

Класний керівник 7 класу, якого дуже поважали учні, за сімейними обставинами переїзав в інше місто. Клас вважався дружним, згуртованим. Керівництво школи призначило нового класного керівника, якому відразу важко було знайти спільну мову з учнями. І якось на виховній годині вчитель сказав учням, що вони не такі вже хороші, як про них склалася думка.

Спроектуйте можливі подальші стосунки вчителя з класом. Як, на вашу думку, слід діяти в даній ситуації, враховуючи рекомендації педагогічної науки?

Соседние файлы в предмете Педагогика