Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

Інструкція ведучому

  1. Вивчити рекомендовану літературу, підібрати цікаві педагогічні факти, приклади, ситуації.

  2. Ознайомити учасників з правилами гри.

  3. Оволодіти методикою проведення дискусії: продумати питання дискусії; підготувати коротке вступне слово з метою мотивації та стимулювання активної участі студентів у грі; у ході дискусії керувати полемікою; фіксувати думки виступаючих, оцінювати їх ідеї, спрямовувати суперечку, відчувати настрій учасників; продумати заключне слово для підведення підсумків зустрічі.

Інструкція учасникам гри

  1. Усвідомити мету гри, вміти перевтілюватися.

  2. Ознайомитися з науковими дослідженнями, педагогічними працями, передовим педагогічним досвідом.

  3. Продемонструвати під час виступу чіткий зв’язок теорії з практикою.

  4. Будувати виступи у стислій формі, переконливо, обґрунтовано.

Підготовка проведення методичного об’єднання на тему:

"Засоби активізації розумової діяльності школярів"

(як викликати у дітей інтерес до навчання)

Орієнтовні завдання і питання до ділової гри

Перший варіант

  1. Опрацювати книги педагогів-новаторів, виділити актуальні ідеї для обговорення.

  2. Продумати свої пропозиції щодо вирішення цієї проблем.

  3. Розробити й підготувати для повідомлення елементи уроків, в яких реалізуються пропозиції кожного з учасників зустрічі.

  4. Зробити на основі аналізу ідей педагогів-новаторів висновки, узагальнити, результати обговорення, виділити основні способи активізації пізнавальної діяльності учнів.

Другий варіант

  1. Вивчити (відповідно до спеціальності) досвід одного з вчителів-новаторів, що описаний у педагогічній літературі.

  2. Виділити провідні ідеї педагога-новатора з даного питання.

  3. Висловити свою думку стосовно передового досвіду даного педагога. Обгрунтуйте, що, на Вашу думку, є позитивним, а що ні.

  4. Узагальнити виступи, висновки, пропозиції.

Педагогічні задачі Задача №1

В учительській виникла суперечка між учителями. Одні висловлювали думки про те, що успіх навчально-виховної роботи залежить від якісного складу учнів, інші вважали, що успіх може прийти з будь-яким класом, треба лише докласти зусиль до виховного процесу, знайти індивідуальний підхід до кожного учня.

Проаналізуйте ситуацію. Обгрунтуйте свою позицію. Які чинники відіграють провідну роль в успішному здійсненні навчально-виховної роботи? Чи залежить рівень розвитку класу від педагогічної майстерності учителя? Які форми методичної роботи сприятимуть розв’язанню суперечки?

Задача №2

Деякі класні керівники при складанні плану виховної роботи не формулюють загальні цілі та завдання виховного процесу в класі, бо вважають, що це прояв формалізму. Чи згодні ви з позиціює цих класних керівників? Ваша думка стосовно необхідності визначення цілей виховної робота з учнями.

Проаналізуйте взаємозумовленість чітко сформульованих виховних завдань і рівня успішності організації виховної роботи. Які питання стосовно цієї проблеми варто розглянути на методичних об’єднаннях класних керівників?

Задача №3

У 8-Б класі постійно з різних причин змінювали деяких учителів-предметників, класних керівників. Клас вважався неорганізованим і слабким за своєю успішністю. Учні звикли до такого становища і навіть цим бравували.

Як у цій ситуації повинно діяти керівництво школи? Проаналізуйте роль учителя-предметника та класного керівника у формуванні інтересу до навчання учнів класу. Запропонуйте заходи з методичної роботи щодо покращення навчально-виховної роботи школи.

Соседние файлы в предмете Педагогика