Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

І етап: Підготовча робота.

Студенти одержують відомості про всіх учнів, рівень їхнього розвитку, рівень розвитку колективу, наявність в учнів досвіду роботи з подібних питань.

Завдання вчителю: виступити перед учнями з метою захопити радісною перспективою цікавої і корисної роботи. Надати суспільну спрямованість і особисту значущість майбутній справі. Поставити питання для обговорення: Для кого? Коли? Де? З ким? Хто буде організатором?

Бажано ввести елемент гри, романтики, змагання.

Регламент — не більше 5 хвилин.

Завдання учням: ставити вчителеві запитання, передбачаючи можливу реакцію школярів на виступ.

І етап закінчений, якщо клас прийняв рішення про проведення трудової справи.

Іі етап: Колективне планування (збір-старт).

Завдання вчителю: провести збори в мікроколективах групи з обговорення питань, які виникли. Організувати загальний збір-старт і надати слово раді справи, задавати питання, запропонувати обґрунтувати свої позиції.

Завдання учням: обговорити в колективі свій варіант плану проведення спільного КТС. Вибрати представника в “раду справи”, який виступить на зборі-старті від імені всього колективу. Регламент — 7 хвилин.

ІІ етап закінчений, коли виступили всі члени ради справи, створено спільними зусиллями проект КТС.

Ііі етап: Колективна підготовка.

Завдання вчителю: провести збори ради справи, на яких детально продумати хід роботи, розподілити обов’язки, обсяг роботи, термін виконання, способи заохочення. При розподілі обов'язків має велике значення врахування особистісних рис, інтересів. Провести обговорення роботи колективу, по мікрогрупах з урахуванням рішень ради справи.

ІV етап: Оперативне керівництво.

Студенти отримують інформацію оперативного контролю того, що зроблено, опис поведінки окремих учнів і груп.

Завдання вчителю: здійснити оперативне керівництво і, враховуючи одержану інформацію, розв’язати проблеми, що виникли. Розповісти про зміст діяльності вчителя на цьому етапі, про його прийоми.

Завдання учням: створити ситуації, які ускладнюють роботу вчителя. Разом з вчителем розв’язати завдання, які виникли.

ІV етап закінчений, якщо розв’язано всі проблеми, що виникли.

V етап: Колективне підведення підсумків.

Завдання вчителю: провести підсумкове обговорення (можна у вигляді "Вогника”). Поставити питання: що було добре і чому? Що запропонувати на майбутнє? Подати звіт раді справи.

Завдання учням: провести спочатку обговорення в мікроколективах, а потім виступити на загальних зборах. Оцінити роботу ради справи, керівника.

Vі етап: Післядія. Найближчі наслідки ктс.

Аналізується кожний етап. Визначається, які виховні завдання ставив учитель, яким шляхом він міг би реалізувати їх. По закінченню гри студентам можна поставити запитання: 1) Чому Ви навчилися під час гри? 2) З чим Ви ознайомилися під час гри? 3) Які у Вас пропозиції щодо поліпшення виконання програної КТС?

Vіі етап: Підведення підсумків заняття.

  1. Зробіть повідомлення про план проведення “Дня Господаря” у класі.

  2. В. О. Сухомлинський назвав трудове виховання "гармонією трьох понять": потрібно, важко, прекрасно. Знайти підтвердження цього визначення в роботах В. О. Сухомлинського. Зробіть висновок щодо важливості цієї проблеми. Оцініть роль народних традицій у трудовому вихованні молоді.

  3. Запропонуйте практичні зауваження щодо удосконалення сучасної системи профорієнтації учнів у школі.

  4. Як вчитель здійснює профорієнтаційну роботу: в якому обсязі, якими методами, з якими професіями знайомить учнів?

  5. Покажіть різноманітність організаційних форм навчання, на яких здійснюється профорієнтація: уроки та факультативні заняття, лабораторні заняття, виробничі екскурсії з предмета.

Соседние файлы в предмете Педагогика