Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

І. Франкл

3. Визначте правила застосування принципу колективізму у навчально-виховному процесі. (Фридман Л.М. Педагогический опыт глазами психолога. - М., 1987. - С. 34-45.)

На рівні оцінки

1. Зробіть висновки щодо важливості колективу для формування особистості.

2. Оцініть судження "У групах, де навчальні заняття організовані як колективні, ефективність навчання зростає за рахунок ефекту впливу групи на своїх членів" (Н.Ф.Тализіна).

3. Оцініть організаційні та виховні переваги різновікових колективів.

Педагогічні задачі

Розв'язання педагогічних задач спрямовані на формування педагогічних умінь організації колективного виховання. Кожна задача має три рівні розв'язку: інваріантний, репродуктивний, творчий.

Інваріантний рівень передбачає вибір правильного розв'язку із запропонованих і обґрунтування свого вибору.

Репродуктивний рівень передбачає психолого-педагогічний аналіз ситуації, висунення стандартних розв'язків і вибір найоптимальніших з них.

Творчий рівень передбачає проектування власної гіпотези розв'язування задачі, її наукове обґрунтування, бачення місця ситуації у цілісному виховному процесі.

Задача №1

Молодого вчителя призначили класним керівником в 10-А класі. Це один з нелегких класів, оскільки сформований він тільки цієї осені. Серед учнів відчувалася роз'єднаність. Але класний керівник зуміла зацікавити дітей справами класу та школи. Організації колективної діяльності сприяло детальне вивчення взаємовідносин у класі. Допоміг у цьому осінній похід, який дав змогу вивчити характер кожного, виявити інтереси та здібності учнів, відносини між ними; тому заходи, що проводились у подальшому в класі, сприяли створенню добрих міжособистісних відносин, здорового психологічного клімату, задоволення потреби старшокласників у спілкуванні.

Проаналізуйте діяльність молодого вчителя. Що допомогло йому домогтися позитивних результатів у роботі зі збірним класом?

При визначенні перспектив розвитку класного колективу вихователеві потрібно вразовувати в першу чергу вивчення:

а) особистісних потреб і перспектив кожного учня;

б) цілей загально шкільного колективу;

в) умов і можливостей шкільного життя.

Задача №2

Семикласники у повному складі прийшли робити ремонт класу, але класний керівник не з’явився. Учні висловлюють думки: за­хворіла, затримали якісь справи і т.д. Клас отримує завдання і тут розпочинається суперечка. Одні не хочуть працювати, бо немає вчите­ля. Інші починають виконувати завдання з неохотою, тільки й чекаючи зручного моменту, щоб кинути роботу. Треті, нічого не говорячи, самостійно починають працювати.

Яку інформацію про вихованість колективу й окремої особистості дають подібні ситуації? Сплануйте основні напрямки виховної роботи для формування колективу у даному класі.

Класний керівник повинен формувати у класі відносини:

а) "підкорення" учнів активу класу;

б) індивідуалізму;

в) взаємодопомоги та взаємовідповідальності.

Задача №3

- Так ось, Світлана Михайлівна, до вашого відома, є в педагогіці метод паралельної дії. Діємо на одного - виховуємо на його прикладі інших. Чули про таке?

- Чула, - зітхнула студентка-практикантка. - Здавали недавно педагогіку.

- Так, здавати здавали, - з докором сказав начальник літнього дитячого оздоровчого табору, - а засвоїти не засвоїли. Знову у ва­шому загоні Адаменко “проявив” себе - зелену смородину в саду обірвав. Говорили з ним?

- Говорила, обіцянку дав.

- Обіцянки він дає кожного дня. Тут тільки через колектив по­трібно діяти, випробуваний метод - паралельна дія. Доведеться само­му зайнятись.

На вечірній лінійці Адаменко чистосердечно признався, що сморо­дину обірвав у тій частині саду (сто п'ятдесят голів повернулися, щоб зафіксувати об'єкт його інтересів), що потрібна вона йому була, для стрільби із трубочки, яку він вирізав в іншій частині саду, і пообіцяв, що "більше не буде". А потім були слова осудження начальника табору і чергові запевнення Адаменка про припинення "військових дій"...

Начальник і не підозрював, що битва розпочнеться наступного дня, після сніданку. Дівчат зустріли дружні смородинові залпи хлопчиків. Увечері виявилося, що у баталіях брав участь майже весь табір. Тільки Адаменко у цій битві не був учасником; до нього у цей день приїхала мама.

Яка помилка була, допущена начальником табору? За яких умов метод паралельної дії результативний? Розробіть модель правильного застосування методу паралельної дії.

Соседние файлы в предмете Педагогика