Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Обробка й аналіз результатів

Слід підрахувати кількість позитивних відповідей у таких позиціях:

Сума А-1, 6, 7, 11, 13, 18,20,23.

Сума Б-2, А, 8, 10, 14, 17, 19,22.

Сума В-3, 5,9, 12, 15, 16,21,24.

Найвищий показник отримано в сумі А: Ви маєте уявлення про асертивність, але не дуже-то користуєтеся нею в житті. Ви часто пе­реживаєте невдоволення собою і тими, хто навколо.

Найвищий показник отримано в сумі Б: Ви на правильному шля­ху і можете дуже добре оволодіти асертивністю. По суті, Ви вже зараз здатні відповідно діяти. Інколи Ваші спроби діяти асертивно перетворюються в агресивність, але це неважливо. Який учень не набивав собі ґуль?

218 Модуль III. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

Найвищий показник отримано в сумі В: Незважаючи на результати попередніх двох підрахунків, у Вас непогані шанси оволодіти асер-тивністю, оскільки у Вас склалася думка про себе і свою поведінку. Ви оцінюєте себе реалістично, а це хороша база для оволодіння пев­ною навичкою, необхідною у контактах з іншими.

Якнайменший показник отримано в сумі А: Те, що Вам не вдається скористатися багатьма життєвими шансами, - не трагедія. Важливо навчитися жити в згоді з собою і знати, що потрібно робити.

Якнайменший показник отримано в сумі Б: Асертивності можна навчитися. Як сказав С. Лек: «Тренування - це все, навіть цвітна ка­пуста - всього-на-всього добре вимуштрувана білокачанна».

Якнайменший показник отримано в сумі В: Ось це вже проблема. Ви переоцінюєте себе і поводитесь не зовсім щиро. Йдеться навіть не стільки про самообман, скільки про те, що Ви бачите себе в кращому світлі. Бажано поміркувати над собою.

Методика «Вияв емоційного оцінного ставлення студента до викладача» (модифікований варіант кольорового тесту ставлень А. Еткінда)

Хід дослідження

Перед студентами на білому тлі довільно кладуть вісім пронуме­рованих карток з кольорового набору М. Люшера і дають інструкцію виконати послідовно такі завдання: І) підібрати колір, який найбіль­ше відповідає кожному викладачеві за його характером (а не за зо­внішнім виглядом, наприклад, колір одягу), і номер картки записати навпроти прізвища викладача (номери кольорів можуть повторюва­тися); 2) підібрати колір, який найбільше відповідає власному «Я»; 3) записати, з якими характеристиками-стимулами асоціюється кож­ний колір (наприклад, «зелений» - «радість», «червоний» - «здиву­вання», «фіолетовий» - «втома»); 4) розмістити кольори в порядку віддання їм переваги від найприємнішого, гарного до найменш при­ємного, негарного.

Для узагальнення результатів перших трьох завдань використо­вується поняття валентності (В), вимірюване рангом кольору, з яким асоціюється певний стимул в індивідуальній розкладці кольорів.

Існує певний зв'язок між валентністю кольору, що асоціюється з викладачем, і емоційно-оцінним ставленням до педагога (цей зв'язок збільшується в напрямку крайніх значень валентності).

Зробили висновки: І) позитивне емоційно-оцінне ставлення студен­та до викладача характеризується зазвичай означенням його кольором,

Соседние файлы в предмете Психология