Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Тема 7. Психологічний аналіз уміння студентів 151 Аналіз результатів

Результат оцінюють за кількістю правильно записаних чисел. Се­редня норма - 22 числа. Виконання подібних вправ (аналогічні за­вдання можна розробити самостійно) сприяє тренуванню уваги.

Десять правил самоорганізації уваги під час засвоєння на­вчального матеріалу (за Ю.З. Гільбухом)

Правило перше. Заздалегідь плануйте свій час так, щоб у процесі занять ніщо не відвертало Вашої уваги (візити товаришів, телефонні дзвінки тощо).

Правило друге. Стаючи до праці, заздалегідь організуйте своє ро­боче місце (звичайно, воно має бути належно обладнане).

Правило третє. Розпочинаючи заняття, максимально мобілізуйте єною волю, намагайтеся не думати про те, що було перед цим пред­метом Ваших роздумів. Попередньо перегляньте матеріал завдання, складіть план майбутньої роботи.

Правило четверте. Стійкість уваги багато в чому залежить від то­го, наскільки добре Ви розумієте матеріал, який вивчаєте (розуміння значною мірою ґрунтується на знанні попередніх розділів програми). Через те, розпочинаючи вивчати нову тему, перегляньте попередній розділ, погортайте конспект. Якщо цей матеріал з якоїсь причини Ви не вивчали, починайте з ліквідації наявних прогалин.

Правило п'яте. Якщо зосередженню на навчальному матеріалі заважають хвилювання, тривога у зв'язку з наступним екзаменом, сторонні думки тощо, займіться конспектуванням (записами). Ця без­перервна практична дія запобігає частому і тривалому відвертанню уваги від змісту навчального матеріалу. Приблизно такий самий ефект дає читання тексту вголос. Після того, як Ви зосередилися на матері­алі, його можна знову читати «про себе».

Правило шосте. Читайте новий матеріал так, щоб глибоко усві­домлювати його. Водночас треба пам'ятати, що надто повільний темп сприяє частим відвертанням уваги на сторонні об'єкти.

Правило сьоме. Чергуйте читання з обмірковуванням і переказу­ванням, розв'язанням задач, наведенням власних прикладів, оскільки це запобігає появі психологічного стану монотонності, коли стійкість уваги різко знижується. Зміна навчальних предметів під час виконан­ня домашніх завдань також сприяє збереженню стійкої уваги. Однак не слід часто вдаватися до таких змін, бо це спричиняє зайву метуш­ню, поверхове сприймання навчального матеріалу.

152 Модуль II. Психологічні засади управління навчальним процесом і діяльністю...

Правило восьме. Контролюйте, стримуйте мимовільні переключен­ня уваги на сторонні об'єкти, зумовлені дією як зовнішніх подразни­ків (грюкання дверей, звуки автомобільного клаксона, чиїсь голоси, що линуть через відчинене вікно, тощо), так і внутрішніх стимулів (мисленнєві асоціації). Усвідомивши, що відбувається мимовільне переклю­чення уваги, прагніть вольовим зусиллям відповідно її спрямувати.

Правило дев'яте. Якщо в процесі читання Ви несподівано усвідо­мили, що на певний час «відключилися», примусьте себе відразу по­вернутися на те місце, де відбулося відвертання уваги. Визначити йо­го легко: весь попередній текст під час повторного читання сприйма­тиметься як незнайомий. Звісно, читати без таких повернень означало б даремно витрачати час, займатися самообманом. Такі обов'язкові повернення не тільки забезпечать засвоєння навчального матеріалу, а й сприятимуть підвищенню загальної стійкості уваги.

Правило десяте. Пам'ятайте про гігієну розумової праці, нор­мальне освітлення і температуру повітря, про регулярні перерви, під час яких корисно виконати кілька гімнастичних вправ.

Як самостійно працювати з навчальним текстом (за Ю.З. Гільбухом)

Розуміння нового навчального (наукового) тексту - складний про­цес, у результаті якого студент оволодіває новими науковими поняття­ми або поглиблює і розширює зміст уже засвоєних. Розглянемо низку послідовних етапів засвоєння навчального тексту, дотримання яких прискорить і поглибить його розуміння.

Перший етап - орієнтувальне читання, тобто швидкий перегляд заголовків, а також фраз, виділених курсивом або жирним шрифтом. Основна мета - скласти загальне уявлення про зміст розділу. Заголов­ки окремих параграфів і розділів звичайно дають уявлення про тему викладу, іноді стисло формулюють його основну ідею. Слова і фрази, набрані курсивом або виділені жирним шрифтом, є або спеціальними науковими термінами, або головними поняттями і думками. В обох випадках ці зовнішні орієнтири допомагають зрозуміти загальну зміс­тову структуру тексту, його характер і мету.

На етапі орієнтувального читання можуть постати певні проблеми щодо раніше опанованого матеріалу, без вирішення яких не можна розібратися в тексті. Це слід зробити на наступному етапі.

Другий етап - повільне вдумливе читання тексту. Мета - погли­блене розуміння матеріалу, з'ясування нових понять і фактів, об'єд­нання їх у систему, усвідомлення основного змісту тексту в єдності

Соседние файлы в предмете Психология