Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

III. Психогімнастичні вправи

Вправа «Моє життя в групі». Проаналізуйте важливі аспекти Вашої участі в житті групи:

  • На що я сподівався при вступі в цю групу?

  • Що з цього мені вдалося здійснити?

  • З ким я найчастіше працював спільно?

  • Хто дарував мені найбільшу радість?

  • В який момент я пережив сильну кризу в цій групі?

  • Коли вся група пережила серйозну кризу?

  • Хто з членів групи найкраще справився із завданнями?

  • Чого мені потрібно ще навчитися, щоб я міг працювати в групі на тому рівні, на якому хочу?

  • Чого мені потрібно навчитися, щоб я міг працювати в групі на то­му рівні, на якому можу?

Вправа «Умовний пустельний острів» (за В.В. Власенком)

Мета: виявлення взаємних оцінок і характеристик між студентами групи та їх безпосередня корекція.

Тема 5. Психологія студентської групи 109

Процедура проведення

Студентам пропонують написати невелике, по можливості веселе оповідання про те, як їхня група нібито потрапила на пустельний Ост­рі» і як розгорталися події далі. До того ж необхідно вказувати ті чи інші прізвища однокурсників (звичайно, не обов'язково всі).

Рекомендується звернути увагу на такі аспекти.

Перший аспект. Як студенти випливли (випливали) на острів? експериментатору (кураторові) доцільно вдатися до коментарів, спрямованих на створення настанови писати з гумором, весело, без напруги - «як у грі». А коли так, то оцінки і характеристики будуть «розкутими», об'єктивнішими і не викличуть у студентів негативних емоцій, пов'язаних з тривожністю.

Другий аспект. Хто на острові розгубиться і панікуватиме, а хто намагатиметься досягнути зваженості та організованості в діях і вчинках однокурсників? У коментарях тут варто застерегти від неко­ректності в прояві ставлень один до одного.

Третій аспект. Хто стане лідером? Чи буде боротьба за лідерство? V коментарях слід нагадати про існування трьох основних видів лі­дерства - офіційного, ділового та емоційного, коротко розкрити їхні головні особливості і можливі співвідношення.

Четвертий аспект. Яким буде розподіл обов'язків і ролей між однокурсниками на острові? У коментарях доцільно роз'яснити, що роль людина бере на себе завжди залежно від тих чи інших особистісних якостей і зовнішніх обставин — «веселун», «песиміст», «опти­міст», «мовчун» і т.д. Умовою розподілу обов'язків завжди є певна міжособистісна групова угода- «мисливець», «охоронець», «кухар» і т.д. Обов'язки можуть бути визначені групою і всупереч волі конкретної людини. Такими, наприклад, нерідко бувають обов'язки заготівельника хмизу для багаття, нічного вартового тощо.

П'ятий аспект. Хто з викладачів допоміг би Вам на острові? У коментарях слід підкреслити, що маються на увазі конкретні види до­помоги у важливих життєвих обставинах.

Шостий аспект. Яким студенти бачать повернення з острова? За­уважується, що можна розраховувати не лише на власні сили, а й на допомогу ззовні.

Один із варіантів процедури передбачає використання такої мето­дики, як корекційної. Для цього куратор збирає всі оповідання студенті н і зачитує їх у групі. До того ж обов'язкова умова - поточна редакція творів. Вона потрібна передусім для того, щоб уникнути нудних, не­цікавих і повторів частин оповідань, а також, щоб не висловити образ

Соседние файлы в предмете Психология