Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

2. Як планувати свою діяльність?

Перш ніж розпочати виконувати будь-яку справу, треба чітко сфор­мулювати мету майбутньої діяльності.

Подумайте і добре усвідомте, чому Ви це будете робити, що Вас спонукає до цього, для чого це потрібно?

Оцініть і проаналізуйте можливі шляхи досягнення мети. Нама­гайтеся врахувати всі можливі варіанти.

Виберіть найкращий варіант, зваживши всі умови. Звичайно, оче­видніший варіант не завжди є найкращим.

Намітьте проміжні етапи майбутньої роботи, хоча б приблизно визначте час для кожного етапу.

Під час реалізації плану постійно контролюйте себе і свою діяль­ність. Коригуйте роботу з урахуванням одержаних результатів, тобто здійснюйте і використовуйте зворотний зв'язок.

Після завершення роботи проаналізуйте її результати, оцініть ступінь їх відповідності поставленій меті. Врахуйте зроблені помил­ки, щоб уникнути їх у майбутньому

.

Додатки 327

Звичайно, щоб скористатися цими порадами, потрібно докласти багато зусиль та мати терпіння і волю. Досить часто ми не можемо перемогти свої лінощі або впоратися з іншими негативними рисами характеру. Виховання волі й уміння свідомо регулювати свою пове­дінку - надзвичайно важливе завдання саморозвитку студента.

3. Як виховувати волю?

  1. Спостерігайте за собою протягом певного часу. Чітко визначте, від яких звичок або рис характеру Ви хочете позбутися? Це Ваша мета.

  2. «Бій виграє той, хто твердо вирішив виграти», - писав Лев Тол­стой. Будьте впевненим у собі і в тому, що досягнете мети. Без такої впевненості не варто починати. Ви неодмінно доб'єтеся успіху!

  3. Долайте недоліки через заміну їх достоїнствами. Готуйтеся до того, що це тривалий, поступовий процес. Чим менше насильства над собою, тим краще, але пам'ятайте слова Лафонтена: «Шлях, обсипа­ний квітами, ніколи не приводить до слави».

  4. Оволодівайте трьома самовпливами: самопідбадьорення, само-переконання і самонаказ. Учіться бачити в собі іншого (Ю.М. Орлов назвав його «людиною звички»), від поганих властивостей якого хо­чете позбутися. Спілкуйтеся і взаємодійте з ним. Але він - це не Ви!

  5. Використовуйте будь-яку добру нагоду, щоб виконати один раз прийняте рішення. Тут і тепер, а не там і тоді!

  6. Умійте також відступати. Але завжди пам'ятайте, що тактичні по­разки не сміють похитнути Вашої впевненості в стратегічній перемозі. Один «зрив» не є підставою припиняти розпочату роботу над собою.

  7. Намагайтеся супроводжувати вплив на себе позитивними емо­ціями, підкріплювати свої перемоги приємними почуттями. Наго­роджуйте себе (цукеркою, склянкою соку, зайвою чвертю години за комп'ютерною грою) за досягнутий успіх.

Навчання у ВНЗ немислиме без постійних розумових зусиль, без активної розумової роботи. Студентові треба піклуватися про розви­ток свого розуму.

Соседние файлы в предмете Психология