Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

46 Модуль I. Психологія вищої школи: студентський період життя людини

До якого типу людей за цією типологією Ви належите? Чи позна­чається це на Вашій навчально-професійній діяльності? Як можна враховувати такі особливості студентів при організації процесу на­вчання?

Формули самонавіювання (за Н.В. Самоукіною):

Вправа «Ранкові і вечірні ігри-формули»

Ранком, перед підйомом, коли організм ще в «перехідному» стані - вже не сну, але й ще не повноцінного неспання, започаткуйте для себе правило прочитувати дві формули. їх непогано повторити і пе­ред сном.

Формула І. Впевненість у собі: «Я людина смілива і впевнена в собі. Я на все насмілююсь, усе можу і нічого не боюся» (останню фра­зу можна повторювати кілька разів (за Г.М. Ситіним).

Формула 2. Повага до викладачів (однокурсників): «Я поважаю своїх викладачів (однокурсників). Завжди радію зустрічам з ними. Я завжди відкритий до діалогу з моїми викладачами (однокурсни­ками)».

Формула 3. Інтерес до навчання (роботи): «Я радісно йду на на­вчання (роботу). Я люблю своє навчання (роботу). Це - вищий сенс мого життя» (за Г.М. Ситіним).

Вправа «Ігри-формули протягом робочого дня»

Формула 1. Спокій, стабільність: «Я хочу бути спокійним і ста­більним. Я хочу бути впевненим у собі».

Формула 2. Зменшення напруги під час навчання (роботи):

«Протягом усього дня я зберігаю абсолютне самовладання, абсолют­не підпорядкування всіх дій досягненню найкращого результату своєї роботи. Ні за яких обставин я не нервуюсь і не стаю дратівливим. У будь-яких умовах я зберігаю витримку і самовладання.

Я стримую себе там, де не може стриматися більше ніхто. І кожен при спілкуванні зі мною відчуває мою силу. Я здатний докладати величезних зусиль і стримувати себе в найбільш хвилюючих обста­винах. Я все зможу. І я завжди своєю поведінкою буду показувати зразок великої духовної сили і витримки. Я відчуваю себе здатним запобігти виникненню роздратування навіть тоді, коли це зробити дуже важко. Я все зможу. Я здатний до величезних вольових зусиль» (За Г.М. Ситіним).

Тема 2. Методологія і методи психології вищої школи 47

Формула 3. Задоволення своїм навчанням (роботою): «Я дуже люблю своє навчання (роботу), що дає мені величезну насолоду і наповнює моє життя радістю постійних перемог і великим сенсом» (за Г.М. Ситіним).

Вправа «Перед складною розмовою»

Формула 1. Спокій: «Я спокійний і впевнений у собі. У мене пра­вильна позиція. Я готовий до діалогу і взаєморозуміння».

«Мені легко-легко, вільно. Безтурботне щастя. Яскраво, чітко від­чуваю безтурботне щастя. Я безтурботно щасливий... Кожна клітина тіла дихає безтурботним щастям. Усе тіло дихає безтурботним щас­тям. Усе тіло легке, вільне. Безтурботне щастя» (за Г.М. Ситіним).

Вправа «Зняття втоми і відновлення працездатності»

Формула 1: «Я вірю в те, що можу легко і швидко відновлюватися після навчання (роботи). Усіма силами я намагаюся яскраво відчути себе бадьорим і енергійним після навчання (роботи). Після навчання (роботи) я відчуваю бадьорість, молоду енергію в усьому тілі».

Формула 2: «Я сповнений сил і енергії, я готовий працювати далі на рівні своїх кращих можливостей, енергійно, уважно, з натхненням. Я сповнений сил і енергії, у мене енергійні, здорові, молоді нерви, у мене невтомне молоде, богатирське серце» (за Г.М. Ситіним).

Контрольне завдання на практичне застосування знань із теми

Складіть таблицю методів психології вищої школи відповідно до завдань дослідження (описати факти, виміряти, визначити їх особли­вості, умови формування), за формою організації дослідження, за ха­рактером інтерпретації одержаних даних.

48

Соседние файлы в предмете Психология