Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

4. Як розвивати розум?

  1. Самі турбуйтеся про розвиток своєї особистості. Мислить не мо­зок, а людина за допомогою мозку.

  2. Деякі мізки гинуть не від зносу, в основному вони «ржавіють» від неповного вживання. Користуйтеся будь-якою нагодою включити свій мозок у роботу. Перевантажити його майже неможливо, адже протягом життя ми використовуємо лише мізерну частину ресурсів нашого мозку.

328 Психологія вищої школи: Практикум

  1. Не сумуйте, якщо Ви міркуєте не так швидко, як дехто з Ваших товаришів. Завзятість і наполегливість можуть компенсувати недо­статню швидкість мислення. Низький рівень інтелекту - це не «тав­ро» на людині. Все піддається розвитку, треба тільки спробувати.

  2. Аналізуйте себе, інших людей, вчинки, ситуації, явища. Постій­но ставте собі запитання: Що це? Як? А могло бути інакше? У чому причина? Які можливі наслідки? І обов'язково відповідайте на них, робіть висновки.

  3. Ставтеся самокритично до свого розуму і доброзичливо до розу­мової діяльності інших. Усвідомлюйте межі своїх знань, своєї компе­тентності, але й не принижуйте свої можливості.

  4. Одне з найголовніших переваг розуму - здатність зосереджува­ти увагу. Вчіться концентрувати свою увагу на необхідному предметі, відключаючись від усього стороннього. Тренуйтеся постійно!

7.«Не дозволяй твоїй мові випереджати твою думку», - радив дав­ньогрецький філософ Хілон. А В. Шекспір писав: «Де мало слів, там ва­гу вони мають». Краще задумливе мовчання, ніж бездумна балаканина.

Розум розвивається тоді, коли людина постійно розв'язує задачі, які ставлять перед нею обставини.

5. Як розв'язувати розумові задачі?

  1. Чітко усвідомте умови задачі. Правильно визначте межі того, що Вам відомо. Найчастіше помилки вирішення містяться у невиправда­ному звуженні або, навпаки, розширенні рамок умови.

  2. Перефразуйте питання задачі. Як воно може звучати по-іншому?

  3. Усвідомте, якої саме інформації Вам не вистачає для відповіді на питання задачі. Подумайте, як можна знайти цю інформацію.

  4. У творчих задачах найочевидніший спосіб розв'язку іноді не бу­ває кращим. Не поспішайте!

  5. Спробуйте подивитися на задачу по-новому. Аналізуючи свої не­вдалі підходи до вирішення, дайте відповідь собі: Чи не шаблонні ці підходи? У чому їхня стереотипність? Чому вони не підходять?

  6. Викликайте на допомогу свою підсвідомість. Якщо Ви довго ла­мали голову над задачею (повністю віддались їй), але безрезультат­но, - потрібно відволіктися від задачі, не думати про неї якийсь час, зайнятися чимось іншим. Ваша підсвідомість сама працюватиме над проблемою і, можливо, видасть найкращий результат.

Навчання - це завжди велике навантаження на пам'ять. Багато студентів переконані, що саме пам'ять - найважливіший психічний

Додатки

329

процес, і якщо в ніч перед іспитом як слід «напхати» свою пам’ять не­обхідною інформацією, то успіх забезпечений. Можливо, завдяки вели­кому обсягу короткочасної пам'яті за цих умов вдасться скласти іспит. Але є великі сумніви, що потрібний матеріал збережеться в пам'яті на­довго. Цікаво, що було б, якби іспит провели повторно через тиждень? Студент, що готувався тільки одну ніч, мабуть, згадав би тільки мізерно малу частину інформації. Засвоєння матеріалу передбачає залучення не тільки короткочасної пам'яті, але й уваги, мислення, уяви, а найго­ловнішою умовою для засвоєння є системність у роботі.

Соседние файлы в предмете Психология