Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Інструкція

У мене до Вас є прохання, щоб Ви написали мені невеликого лис­та. Я часто розмірковую про... Може виявитися так, що у своїх мір­куваннях я в чомусь не зовсім маю рацію, справедливий та ін. Допо­можіть мені здійснити корекцію мого уявлення...

Що, на Вашу думку, мені слід зробити, змінити?

Вправа «Розподіл уваги» (за Н.В. Самоукіною)

Для викладача важливо навчитися розподіляти свою увагу в ауди­торії. Пропонуємо вправу, що розвиває здатність до розподілу уваги.

Вправа виконується протягом 15-20 хвилин у домашніх умовах. Увімкніть телевізор і розгорніть незнайому Вам книгу (спочатку кра­ще взяти художню або публіцистичну). Спробуйте одночасно читати книгу і «краєм ока» дивитися і слухати телевізор. Простежте за со­бою: через скільки хвилин Ви відчуєте втому? Якщо вона настала вже через 4-5 хвилини, значить, Ваша здатність до розподілу уваги слабко розвинута. Потім спробуйте для себе на папері коротко відтворити те, що Ви читали, і відновіть побачене на телеекрані. Залежно від того, як часто Ви будете виконувати вправу, щоразу Ви будете все краще розподіляти свою увагу.

Вправа «Переключення уваги» (за Н.В. Самоукіною)

Педагогові потрібно вміти легко і швидко переключатися з одного виду діяльності на інший. Найбільш дієві способи тренування, роз­витку внутрішньої рухливості, вміння переключати увагу - спортивні ігри з м'ячем (теніс, волейбол, баскетбол). Тому завжди, коли з'явля­ється можливість пограти на спортивному майданчику, обов'язково нею скористайтеся.

Крім цього, рекомендуємо спеціальну вправу, яка дає, ймовірно, менше задоволення, ніж спортивні ігри, але не поступається їм щодо ефективності. Вправу бажано робити вдома або під час перерви між заняттями протягом 10-15 хв. Займіться лічбою (виконанням арифме­тичних дій з цифрами), а потім через 3-4 хв лічби відразу ж почніть чи­тати складний газетний текст протягом 5-7 хв. Зупиніться. Подивіться, скільки помилок Ви зробили при підрахунках, а також спробуйте як­найповніше і якомога детальніше відтворити прочитаний текст.

Тема 11. Психологія діяльності та особистості викладача вищої школи 241

Конкурс педагогічних ситуацій

A. Зробіть зауваження студентові, який запізнився на заняття.

Б. Поясніть студентові, що він не справляється зі своїми навчаль­ними обов'язками.

B. Попросіть студента прийти в університет у неділю і допомогти Вам по кафедрі.

Г. Студент займає Вас розмовою, а Вам треба перевіряти конспекти для самостійної роботи.

Для розв'язання завдання студентам дають 5 хв. Після того кожен із студентів демонструє варіанти відповідей.

Експерти оцінюють виступ кожного з учасників та оголошують пе­реможців.

Контрольні завдання на практичне застосування знань із теми

  1. Чому управління має бути спрямоване на стимулювання і мотива­цію викладачів до творчого пошуку?

  2. У письмовому вигляді проаналізувати свою особистість відповід­но до вимог професійної діяльності, які були виявлені під час Ва­шої педагогічної (асистентської) практики.

  3. Скласти структурну модель особистості викладача ВНЗ.

  4. Ознайомтеся з прийомами поведінки викладача, що підвищують ефективність викладання. Висловіть своє ставлення до них, навів­ши конкретні приклади з власного студентського життя. Які пе­дагогічні прийоми, що використовували Ваші викладачі, сприяли підвищенню ефективності викладання? Які були малоефективни­ми? Обґрунтуйте свою думку на основі аналізу професійно-педа­гогічних функцій викладача ВНЗ.

Типи поведінки викладача, що підвищують ефективність ви­кладання (за Гі Лефрансуа):

  • Викладач повинен використовувати систему правил відповідно до особистісних і процедурних особливостей ситуації.

  • Викладач має припиняти непорядок у зародку.

  • Викладач мусить стежити за дотриманням дисципліни.

  • Викладач має постійно рухатися аудиторією.

  • Викладач не повинен відкрито й емоційно вирішувати конфліктні ситуації (рекомендується невербальний контакт, розмова віч-на-віч).

  • Викладач мусить переконатися, що завдання зацікавило студентів, особливо коли робота виконується індивідуально.

Соседние файлы в предмете Психология