Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Тема 7. Психологічний аналіз уміння студентів 155

Якщо Ви вибрали відповідь В, похвально, що у Вас є конкретна мста, але навчання потрібне не тільки для того, щоб скласти іспит або отримати залік. Інакше воно легко може перетворитися на зубріння. 11 с досить просто запам'ятати інформацію, а потім відтворити її на іс­питі. Потрібно, щоб у процесі навчання Ви розмірковували і усвідомлювали навчальний матеріал, а успіх на іспиті буде лише нагородою.

Якщо Ви вибрали відповідь Г, вітаємо Вас. Це найгідніша відповідь з усіх запропонованих. Вона підкреслює важливість розуміння (а не просто запам'ятовування) і активну роль студента - його прагнення до навчання, яке не потребує примусу.

Якщо Ви вибрали відповідь Д, добре, що Ви готові «гризти граніт науки», але хочемо Вас застерегти - дивіться, не перестарайтеся, а то на інші сфери життя не залишиться ні сил, ні мізків, ні зубів.

Вправа «Що привело мене в університет?».

А тепер, будь ласка, спробуйте чесно відповісти ще на одне ма­леньке питання: «Навіщо Ви прийшли в університет?»

Порівняйте свою відповідь з такими можливими її варіантами: 1. Щоб догодити батькам (учителям, друзям, родичам і т.д.).

  1. Тому що я добре навчався в школі.

  2. Мене приваблювало університетське життя.

  3. Тому що я хочу здобути професію лікаря, вчителя, інженера то­що.

  4. А що ще було робити?

  5. Щоб здобути вищу освіту.

  6. Щоб поглибити знання з улюбленого предмета.

Насправді, це зовсім не просте питання. Відповідь на нього впливає на стимул до навчання. Відсутність стимулу в студента - найбільший ворог навчального процесу. Доросла людина, яка не хоче навчатися, робить тільки те, що від неї вимагають викладачі, та й то неохоче. Звичайно, стимул до навчання більший у того студента, котрий бажає здобути певну професію або хоче надалі займатися улюбленим предметом. Чи належите Ви до цих студентів?

Контрольні завдання на практичне застосування знань із теми

  1. У чому полягає провідна ідея особистісної парадигми сучасної освіти?

  2. Чому компетентність формується лише в єдності з інтересами і цінностями студента?

156

Модуль III. ПСИХОЛОГІЯ

ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ СТУДЕНТА

ЯК МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ

З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ

Тема 8. Психологія виховання студентської молоді

Коли тебе добрі люди шанують,

шануйся і сам.

Добре ім'я - найкраще багатство.

Посієш вчинок, виросте звичка.

У кого совісті нема — нема й сорому.

Яка совість, така й честь.

Краще не обіцяти, як слова не здержати.

Українська народна мудрість

Методичні вказівки до вивчення теми

Метою сучасного суспільства (а тому і всіх ланок освіти) є духо­вне вдосконалення людини задля переходу людства на новий виток еволюційного розвитку: від людини розумної до людини духовної, моральної. Майбутній фахівець з вищою освітою має набути високо­го рівня культури, стати інтелігентом із шляхетними громадянськими якостями, національно свідомим і соціально активним. Має відбува­тися гармонізація професійного і духовного оптимуму суб'єкта про­фесійної діяльності.

Зміст виховання студентів слід розглядати в ракурсі завдань рефор­мування освіти в Україні, головною цінністю якої має стати людина, зверненість її до духовності, суспільних і національних цінностей, до моральності і культури.

Вихована людина - це гуманна людина, в якої в єдності розвинута моральна свідомість, моральні почуття (живе і поводиться за закона­ми совісті) і моральна поведінка.

Завдання виховання студентів можуть сповна реалізуватися у ВНЗ, якщо викладачі керуються адекватними цьому концепціями та тео­ріями навчання і виховання. Виховання можна розглядати як процес

Соседние файлы в предмете Психология