Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Тема 11. Психологія діяльності та особистості викладача вищої школи 237

  1. Я здатний повністю поєднатися з коханою людиною, начебто розчинившись у ній.

  2. Мені рідко зустрічалися люди, яких я розумів би без зайвих слів.

  3. Я мимоволі або з цікавості часто підслуховую розмови сторон­ніх людей.

  4. Я можу бути спокійним, навіть якщо всі навколо мене хвилю­ються.

  5. Мені простіше підсвідомо відчути сутність людини, ніж зрозу­міти її, «розклавши по поличках».

  1. Я спокійно ставлюся до дрібних неприємностей, що трапля­ються в кого-небудь із членів сім'ї.

  2. Мені було б важко задушевно, довірливо розмовляти з насторо­женою, замкнутою людиною.

  1. У мене творча натура - поетична, художня, артистична.

  1. Я без особливої зацікавленості вислуховую сповіді нових зна­йомих.

  1. Я хвилююся, якщо бачу людину, яка плаче.

  1. Моє мислення більше вирізняється строгістю, послідовністю, конкретністю, ніж інтуїцією.

  2. Коли друзі починають говорити про свої неприємності, я нама­гаюся перевести розмову на іншу тему.

  3. Якщо я бачу, що в когось з близьких погано на душі, то зазвичай втримуюся від розпитувань.

  4. Мені важко зрозуміти, чому дрібниці можуть так сильно засму­чувати людей.

Обробка й аналіз результатів

Нижче наведено шість шкал з номерами конкретних тверджень. Підрахуйте кількість відповідей, що відповідають «ключу» кожної шкали (кожна відповідь, що збіглася, з урахуванням знака, оцінюєть­ся балом), а потім визначте їх загальну суму.

  1. Раціональний канал емпатії: 1+,7+,13-,19+,25+,31-.

  2. Емоційний канал емпатії: 2-, 8+, 14-, 20+, 26-, 32+.

  3. Інтуїтивний канал емпатії: 3-, 9+, 15+, 21+, 27+, 33-.

  4. Настанови, що сприяють емпатії: 4+, 10-, 16-, 22-, 28-, 34-.

  5. Проникна здатність у емпатії: 5+, 11-, 17-, 23-, 29-, 35-.

6. Ідентифікація в емпатії: 6+, 12+, 18+, 24-, 30+, 36-. Аналізуються показники окремих шкал і загальна сума рівня ем- патії. Оцінки по кожній шкалі можуть варіюватися від 0 до 6 балів і

238 Модуль 111. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

вказують на значущість конкретного параметра (каналу) у структурі емпатії. Шкальні оцінки виконують допоміжну роль в інтерпретації основного показника - рівня емпатії. Сумарний показник теоретично може змінюватися в межах від 0 до 36 балів.

Раціональний канал емпатії характеризує спрямованість уваги, сприйняття і мислення адресанта емпатії на сутність будь-якої іншої лю­дини, на її стан, проблеми, поведінку. Це спонтанний інтерес до іншого, що відкриває канали емоційного та інтуїтивного відображення партне­ра. У раціональному компоненті емпатії не слід шукати логіки або моти­вації інтересу до іншого. Партнер привертає увагу своєю звичайністю, що дозволяє адресантові емпатії неупереджено виявляти його сутність.

Емоційніш канал емпатії. Фіксується здатність адресанта емпатії емоційно резонувати з оточенням - співпереживати, співчувати. Емо­ційна чутливість у цьому разі стає засобом «входження» в енергетич­не поле партнера. Зрозуміти його внутрішній світ, прогнозувати пове­дінку й ефективно впливати можна тільки тоді, коли відбулося енерге­тичне підлаштування адресата емпатії. Співучасть і співпереживання відіграють роль сполучної ланки, провідника від адресанта емпатії до адресата емпатії та навпаки.

Інтуїтивний канал емпатії. Висока оцінка свідчить про здатність бачити поведінку партнерів, діяти в умовах дефіциту початкової інформації про них, спираючись на досвід, що зберігається в підсві­домості. На рівні інтуїції відшукуються й узагальнюються різні відо­мості про партнерів. Інтуїція, напевно, менше залежить від оцінних стереотипів, ніж осмислене сприйняття партнерів.

Настанови, що сприяють або перешкоджають емпатії, відповідно полегшують або ускладнюють дії всіх емпатичних каналів. Ефективність емпатії, ймовірно, знижується, якщо людина намагається уникати осо­бистих контактів, вважає недоречним виявляти цікавість до іншої осо­бистості, переконує себе спокійно ставитися до переживань і проблем ін­ших людей. Подібні умонастрої різко обмежують діапазон емоційної чут­ливості та емпатичного сприйняття. Навпаки, різні канали емпатії діють активніше і надійніше, якщо немає перешкод від настанов особистості.

Проникна здатність у емпатії розцінюється як важлива комуніка­тивна властивість людини, що дозволяє створювати атмосферу щи­рості, довіри, задушевності. Кожен з нас своєю поведінкою і ставлен­ням до партнерів сприяє інформаційно-енергетичному обміну або пе­решкоджає йому. Розслаблення партнера сприяє емпатії, а атмосфера напруженості, неприродності, підозрілості перешкоджає розкриттю й емпатичному розумінню.

Соседние файлы в предмете Психология