Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Додатки

МЕТОДИКА САМОСТІЙНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

ПРАВИЛА КОНСПЕКТУВАННЯ ЛЕКЦІЇ

Навіщо ходити на лекції?

Студент, який поважає себе і свій час, відвідує лекції викладачів. Навіщо це робити, адже можна прочитати підручник, узяти конспек­ти в старшокурсників або відшукати необхідну інформацію в Інтернеті? Дійсно, самостійною навчальною роботою багато чого можна досягнути (так, наприклад, навчаються студенти заочної форми навчання або екстернату, дехто зі стаціонару одержує право на вільне відвідування лекцій). Проте є бодай чотири причини, через які варто відвідувати лекції.

  1. Безпосереднє спілкування з викладачем - людиною, захопленою своєю справою, фахівцем, яскравою і цікавою особистістю, яку важко чимось замінити (людина легше і краще засвоює інформа­цію при безпосередньому спілкуванні з іншими).

  2. Можливість ставити запитання, що інтенсифікує думку і сприяє кращому засвоєнню інформації. Питання допоможуть розібратися в тому, що викладає лектор; пов'язати нове з тим, що Вам уже ві­домо з цієї теми з попередніх лекцій, прочитаних книг і наукових статей. У питаннях немає нічого соромного, а якщо вони з'явили­ся, потрібно запитувати, бо обсяг незасвоєного матеріалу тільки зростатиме. Запишіть питання заздалегідь і поставте їх наприкінці лекції або після неї.

  3. Основні орієнтири. На лекції подається не весь матеріал, а най­головніші ідеї, які допомагають не потонути в морі інформації, зрозуміти мету вивчення і збагнути логічну послідовність викладу матеріалу. Засвоївши зміст лекції, студент зобов'язаний ще працю­вати й самостійно, вивчати першоджерела, які рекомендують для підготовки до семінарських занять. Але основою для розуміння буде все-таки лекція і написаний студентом конспект. Правильно складений конспект допомагає засвоїти 80% потрібної інформації.

  4. Останні досягнення науки. Буває, що наявний підручник безна­дійно застарів. Викладач, готуючись до лекції, враховує останні до­сягнення науки. У своєму виступі він презентує також результати

Додатки

287

власних наукових досліджень, веде наукову полеміку з іншими вче­ними, порівнює різні наукові підходи до вирішення проблеми, яка розглядається.

Чому конспектування змісту лекції допомагає запам'ятовуванню? Кращий спосіб зберегти інформацію - записати її. Однак, записуючи зміст лекції дослівно, студент майже не замислюється над текстом. Користі від цього небагато. Завдання студента на лекції - одночасно сприймати інформацію, аналізувати її, виокремлювати і скорочено конспектувати основну інформацію. Як свідчить практика і дослід­ження, все це можливо, якщо не прагнути вести дослівний запис. (Се­редня швидкість мови лектора - 125 слів на хвилину. Максимальна ж швидкість читання лекції, при якій «середній» студент здатний слуха­ти і розуміти - 450 слів на хвилину). При правильному конспектуванні той самий зміст фіксується у свідомості чотири рази: по-перше, при самому слуханні; по-друге, коли виділяється головна думка; по-третє, коли формулюється фраза для узагальнення; по-четверте, під час за­пису. Матеріал запам'ятовується повніше, точніше і міцніше. Що потрібно записувати?

Не слід намагатися записувати підряд усе, що говорить викладач. Навіть якщо Ви володієте стенографією, записувати всі висловлю­вання не потрібно, адже в будь-якому матеріалі (усному повідомлен­ні або друкованому тексті) містяться головні і допоміжні відомості. Найважливішу інформацію (визначення, формулювання законів, те­оретична аргументація, наукові принципи, основні факти та головні висновки) необхідно записувати. У лекції провідну думку повторю­ють або навіть диктують. Другорядна інформація (фактичне обґрун­тування, приклади, описи дослідницьких методів і процедур, детальні характеристики окремих явищ, історичні відомості та ін.) потрібна для розуміння головної інформації. Завданням студента під час лекції є конспектування головної інформації при одночасному узагальненні і скороченні другорядної. Як оформити конспект?

Конспект допомагає студентові не тільки краще засвоювати мате­ріал лекції, а й ефективніше організувати подальшу самостійну ро­боту, гарно підготуватися до практичного і семінарського заняття або швидко повторити матеріал перед іспитом. Тому важливо вміти офор­мити конспект так, щоб при повторному його перегляді не довелося довго напружуватися, щоб пригадати основний зміст лекції.

Загальний вигляд. Конспект має читатися легко і швидко. Для цього треба використовувати зошит із широким форматом сторінок, вести

Соседние файлы в предмете Психология