Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

11О Модуль і. Психологія вищої школи; студентський період життя людини

і нетактовних зауважень на адресу тих чи інших студентів, які трапля­ються практично в кожній групі при використанні цієї методики.

Шляхом опису поведінки однокурсників студенти, як правило, да­ють один одному досить відверті і загалом об'єктивні характеристи­ки, а також з великою увагою і цікавістю їх сприймають, що суттєво впливає на процес самовиховання особистості.

Обробка й аналіз одержаного письмового матеріалу

На кожного студента групи (включно з тими, хто не був присутнім під час проведення методики, адже їх також згадують в оповіданнях) складають спеціальну матрицю, на якій зображують графи відповідно до вказаних шести аспектів. У кожній графі записується все, що було сказане про цього студента у творах. Бажано додати інформацію про студентів від викладачів, обраних групою помічниками на «пустель­ному острові». Дані узагальнюються, аналізуються і слугують матері­алом для бесіди зі студентами, для вироблення рекомендацій і порад викладачам, які працюють з конкретною групою.

Вправа «Соціометрія» (за П.К. Власовим)

Мета: Визначити статус студентів у групі, використовуючи метод соціометрії.

Інструкція

Взяти аркуш паперу, намалювати коло і записати навколо нього імена студентів групи. У центрі позначити «Я». Намалювати дві стрі­лочки від себе до імен однокурсників: червона - товариш вплинув на Вас дуже сильно, синя - ніяк на Вас не вплинув.

Потім треба відповісти на три запитання: І) Чому намалювали са­ме таку стрілочку до цього однокурсника? 2) Яку стрілочку намалю­ють ці товариші у Ваш бік і чому? 3) Чи збираєтеся Ви щось змінюва­ти в ситуації, що склалася у Ваших взаєминах із групою?

Вправа «Тиск» (за Н.В. Самоукіною)

Запропонуйте комусь з однокурсників, з яким у Вас склалися хо­роші взаємини, пограти в психотехнічну гру «Тиск». Станьте один на­проти одного, підніміть руки на рівень грудей і злегка доторкніться один до одного долонями. Домовтеся про те, хто буде ведучим. Його завдання - злегка надавити на долоні свого партнера. Потім поміняй­теся ролями і повторіть рух.

Тема 5. Психологія студентської групи 111

Висловіть один одному свої враження. У якій ситуації Вам було емоційно комфортніше: коли Ви тиснули чи коли Ваш партнер тиснув на Ваші долоні? Можливо, Вам не було приємно ні в першому, ні в другому випадку. Тоді спробуйте не тиснути один на одного, а робити долонями такі рухи один щодо одного, щоб між Вами виникло взаєм­не відчуття тепла (психоенергетичний контакт).

Чи відчули Ви, наскільки приємніше взаємодіяти на рівних, ніж домагатися переваги? Спільна діяльність у спілкуванні з однокурс­ником (колегою) дає більше позитивних емоцій, ніж протистояння і боротьба за те, хто першим захопить комунікативне лідерство і здійснить позицію «над». Крім того, пам'ятайте, що, прагнучи пси­хологічного тиску на партнера по спілкуванню, Ви ризикуєте ви­кликати в нього реакцію не підпорядкування, а протидії. І замість допомоги він просто відмовиться від контакту з Вами. Подумайте, що краще?

Контрольне завдання на практичне застосування знань із теми

Розробити рекомендації кураторові групи щодо шляхів оптимізації міжособистісних взаємин і згуртування студентського колективу (маючи на увазі Вашу групу).

112

Модуль II. ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ПРОЦЕСОМ

У ВИЩІЙ ШКОЛІ І НАВЧАЛЬНО-ПРОФЕСІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ СТУДЕНТІВ

Соседние файлы в предмете Психология