Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Інструкція

Постарайтеся відповісти на всі запропоновані нижче питання з максимальною об'єктивністю.

Можливі відповіді: «так» - 2 бали, «не знаю» або «буває», «тра­пляється» - І бал, «ні» - 0 балів. Відповідаючи, відразу ставте бали.

Тама 8. Психологія виховання студентської молоді 179

Текст опитувальника

  1. Чи здатні Ви завершити розпочату роботу, яка Вам нецікава, незважаючи на те, що час і обставини дають можливість відволіктися і потім знову повернутися до неї?

  2. Чи переборюєте Ви без особливих зусиль внутрішній опір, коли потрібно зробити щось неприємне (наприклад, піти на чергування у вихідний день)?

  3. Коли потрапляєте в конфліктну ситуацію на роботі або в побуті, чи здатні Ви опанувати себе настільки, щоб глянути на неї з макси­мальною об'єктивністю?

  4. Якщо Вам прописана дієта, чи зможете перебороти всі кулінарні спокуси?

  5. Чи знайдете сили вранці встати раніше, ніж звичайно, як було заплановано ввечері?

  1. Чи залишитеся на місці події як свідок?

  2. Чи швидко відповідаєте на листи?

  1. Якщо у Вас викликає страх майбутній політ на літаку або відві­дування стоматолога, чи зумієте без особливого зусилля перебороти це почуття та в останній момент не змінити свого наміру?

  2. Чи будете приймати дуже неприємні ліки, які Вам наполегливо рекомендує лікар?

  1. Чи дотримаєтесь даної зопалу обіцянки, навіть якщо виконання її завдасть Вам багато турбот, інакше - чи є Ви людиною слова?

  2. Ви без вагань відправляєтеся в поїздку в незнайоме місто, якщо це необхідно?

  3. Чи суворо дотримуєтесь розпорядку дня: часу пробудження, прийому їжі, занять, прибирання та інших справ?

  4. Чи ставитеся осудливо до бібліотечних боржників?

  5. Найцікавіша телепередача не змусить Вас відкласти виконання термінової і важливої роботи. Чи так це?

  6. Чи зможете Ви перервати сварку і замовчати, якими б образли­вими не здавалися Вам слова опонента?

Обробка й аналіз результатів

Підрахуйте суму набраних балів:

0-12 балів. Щодо сили волі, то справи йдуть у Вас кепсько. Ви про­сто робите те, що легше і цікавіше, навіть якщо це може Вам зашко­дити. До обов'язків ставитеся абияк, що буває причиною різних не­приємностей. Ваша позиція така: «Що, мені більше всіх потрібно?». Усяке прохання, будь-який обов'язок сприймаєте майже як фізичний біль. Річ тут не тільки в слабкій волі, але й в егоїзмі. Постарайтеся

180 Модуль ііі. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

глянути на себе саме з урахуванням такої оцінки, можливо, це допо­може Вам змінити своє ставлення до навколишнього і дещо перероби­ти у своєму характері. Якщо вдасться - від цього Ви тільки виграєте.

13-21 бал. Сила волі у Вас середня. Коли зіштовхнетеся з перешко­дою, то почнете діяти, щоб перебороти її. Але якщо побачите обхід­ний шлях, відразу скористаєтеся ним. Не перестараєтеся, але і даного Вами слова дотримаєте. Неприємну роботу постараєтеся виконати, хоча й бурмотатимете. За власним бажанням зайві обов'язки на себе не візьмете. Це іноді негативно позначається на ставленні до Вас ви­кладачів, не з кращого боку характеризує Вас також в очах інших лю­дей. Якщо хочете досягти в житті більшого, тренуйте волю.

22-30 балів. Із силою волі у Вас усе гаразд. На Вас можна поклас­тися - Ви не підведете. Вас не страшать ні нові доручення, ні далекі поїздки, ні ті справи, що інших лякають. Але іноді Ваша тверда і не­примиренна позиція щодо непринципових питань дошкуляє іншим. Сила волі - це дуже добре, але треба володіти ще й такими якостями, як гнучкість, поблажливість, доброта.

Соседние файлы в предмете Психология