Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

226 Модуль III. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

Мороз О.Г., Юрченко В.І. Психолого-педагогічна модель викла­дача вищої школи // Наукове проектування інноваційних та альтерна­тивних систем вищої освіти. - Тернопіль, 2000. - С. 187-189.

Остапчук О.Є. Система педагогічної діяльності вчителя: синер­гетичний підхід // Педагогіка і психологія: Вісник АПН України. -2001.-№3-4. -С. 89-96.

Сластенин В. А. Профессионализм педагога: акмеологический кон­текст // Педагогическое образование и наука. - 2002. - №4. - С. 4-9.

Тищенко С.П. Психологічна компетентність педагога як складова професійного успіху // Педагогіка і психологія: Вісник АПН України. -2001.-№3-4.-С 81-89.

Черникова О.В. Особенности профессиональных умений в пе­дагогической деятельности // Психологичекая наука и образование.

- 2005.-№3.-С. 68-73.

Щербань П. Сутність педагогічної культури // Вища освіта України.

- 2004.-№3.-С 67-72.

Додаткова література:

Астахова Е.В. Социальные характеристики кадрового потенциа­ла высшей школы: украинский вариант // Инновации в образовании. -2003. -№1. -С. 27-51.

Исаев Е.И., Пазухина СВ. Формирование ценностно-смыслового отношения к психологии у будущих педагогов // Вопросы психоло­гии.-2004. - №5.-С. 3-11.

Матушевский Г. У., Цвенгер Ю.В. Основные характеристики пси­холого-педагогической подготовки и переподготовки преподавателей высшей школы // Психологическая наука и образование. - 2001. - №2. -С. 26-31.

Чернобай П.Д. Методика оценки деловых и личностных качеств руководителя среднего звена // Психологический журнал. - 1986. — №3.-С. 143-148.

Чобітько М.Г. Професійне самовизначення майбутнього вчителя // Освіта і управління. - 2005. - №1. - С115-119.

Б. Відповісти на питання до семінарського заняття:

  1. У чому специфіка науково-педагогічної діяльності викладача ВНЗ порівняно з педагогічною діяльністю шкільного вчителя?

  2. Які психологічні умови визначають ефективність діяльності ви­кладача вищої школи?

Тема 11. Психологія діяльності та особистості викладача вищої школи 227

  1. Довести, що педагогічна діяльність викладача має творчий харак­тер. Особливості педагогічної творчості.

  2. Які існують шляхи підвищення педагогічної майстерності викла­дача вищого навчального закладу?

  3. У чому полягає проблема критеріїв оцінки ефективності діяльнос­ті викладача вищої школи?

В. Розкрити зміст основних понять теми.

Г. Переведіть основну інформацію теми у мову таблиць, схем, графіків (вибір за бажанням).

Д. На основі опрацювання літератури виконати такі практич­ні завдання:

  1. Сформулювати основні правила ділового етикету викладача ВНЗ.

  2. На основі спостереження за педагогічною діяльністю найкращого, на Вашу думку, викладача факультету (інституту), визначте особ­ливості його індивідуальності та педагогічної майстерності, які сприятливо впливали на професійне навчання студентів.

  3. Заповнити табл. 11.1 професійних і особистісних якостей виклада­ча вищої школи.

Таблиця 11.1 Викладач очима студентів

№з/п

Професійні та особистісні якості викладача

Оцінка

1.

2.

4) На основі наведеного нижче тексту поясніть, який взаємозв'язок між темпераментом і характером особистості викладача та ефек­тивністю його науково-педагогічної діяльності. Чи можна щодо темпераменту викладача застосовувати особистісні й соціальні ха­рактеристики типу «гарний - поганий»?

Викладач із будь-яким темпераментом може бути, наприклад, ви­могливим. У холерика і сангвініка ця вимогливість зазвичай вира­жена чіткіше і виявляється енергійніше. А у викладача-флегматика і меланхоліка вона поступливіша, хоча і не менш глибока, результативна. Для навчального процесу однаково важливі всі хороші викладачі, незалежно від їхнього темпераменту На основі кожного з темпераментів можуть формуватися різні характери.

228 Модуль ІІІ. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

Завдання для практично-лабораторної роботи

Осягнув вершину той, хто поєднав

корисне з приємним.

Ніхто не може знати всього.

Латинські прислів'я І. Психолого-педагогічні завдання

1. Молодий викладач, що є профоргом кафедри, часто організову- вав різні заходи для створення дружньої атмосфери і розвитку нефом- мального спілкування між колегами. Водночас на засіданнях кафедри, теоретичних семінарах неодноразово дорікав колективу і завідувачеві кафедри за неготовність до реформування, звинувачував у консерва- тизмі, небажання знаходити нові форми роботи зі студентами. Унаслі- док цього стосунки переросли в конфліктну ситуацію.

Чим можна пояснити таку поведінку молодого викладача? Як учинили б Ви, якщо б обіймали посаду завідувача кафедри?

2. Перед початком вивчення нової фахової дисципліни директор інституту представив студентам 4-ого курсу нового викладача як лю- дину, яка має повагу серед колег, активно займається науково-дослід- ницькою роботою і має багато друкованих праць, є визнаним фахів- цем у своїй науковій галузі.

Через певний час, після кількох лекцій думки студентів щодо цьо­го викладача розділилися: певна частина групи почала висловлювати різке незадоволення ним, інша - була лояльніша до нього, загалом їм подобався, а ще інші не виявили ніякого особистого ставлення.

Що могло змінити ставлення певної частини групи студентів до викладача?

Чому група по-різному оцінила науково-педагогічну діяльність ви­кладача?

Від чого залежить авторитет викладача вищої школи?

3. Викладач через невідому причину достроково закінчив заняття. Одна студентка випадково потрапила на очі директорові інституту і на запитання, чому вона не на занятті, відповіла, що викладач відпус- тив групу. Після цього викладач мав неприємну розмову з дирекцією інституту.

Перед іспитом викладач заявив, що не буде його приймати, поки не буде з'ясовано особу, яка доповіла про нього в дирекцію. Як вчинити в цій ситуації студентці? групі? Які норми педагогічної етики порушив викладач?

Соседние файлы в предмете Психология